REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrų Kabinetas iki pirmadienio nukėlė klausimo dėl pensijų kaupimo modelio svarstymą.

„Iš esmės yra sutarta, ir aš tikiu, kad dar šitoje Seimo sesijoje bus pateikimas. Dėl pačių pensinių fondų veiklos įstatymų projektams buvo pritarta, o liko vieno puslapio įstatymas dėl pensijų sistemos reformos įstatymo pataisų, kuriame siūloma keisti pačią kaupimo formulę, kad 2 proc. būtų pervedami iš „Sodros“, vėliau 2 proc. – iš paties žmogaus ir – papildoma subsidija iš biudžeto su tam tikru perėjimu, pradiniame etape – 1 proc., po to – 2 proc. O 2020 m., kai „Sodros“ balansai pensinėje dalyje, kaip prognozuojama, pasidarys pozityvūs, pervedimai iš „Sodros“ augs iki 3,5 proc.“, – sakė A. Kubilius trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, siūlomas modelis yra toks: 2 proc. būtų pervedami iš „Sodros“, o jeigu žmogus savanoriškai į fondus mokėtų 2 proc. nuo savo gaunamo atlyginimo, valstybė iš biudžeto jiems skirtų dar 2 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) pirmąjį 2011 metų ketvirtį sudarė 2071,6 lito.

Tačiau nuostatai, kad 2 proc. būtų susieti su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu, nepritaria liberalai, kurių manymu, tai būtų nesąžininga daugiau uždirbančiųjų atžvilgiu.

Liberalai taip pat prieštarauja, kad įstatyme būtų palikta galimybė žmogui pasitraukti per vienus metus iš antros pakopos ir grįžti į „Sodros“ sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„2012 metai yra Seimo rinkimų metai, ir kai kurie politikai mėgsta neatsakingai patriukšmauti, gali sukelti tam tikrą paniką, ir nemaža dalis žmonių, kurie šiuo metu dalyvauja antrojoje pakopoje, gali iš jo išeiti, grįžti į „Sodrą“. Tokiu būdu mes galime sugriauti privačių pensinių fondų veiklą ir nukentės tie žmonės, kurie šiuo metu dalyvauja šiuose fonduose“, – yra sakęs Liberalų sąjūdžio vadovas ir susiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Planuojama, kad naujasis pensijų kaupimo modelis galiotų nuo 2013 metų, 2012-ieji būtų pereinamasis laikotarpis, o 2016 metais procentai galėtų ir kisti. Dėl finansinės perspektyvos prognozių dar laukiama Finansų ministerijos pozicijos.

Įstatymų projektus norima pateikti Seimo pavasario sesijoje, o juos svarstyti besibaigiant pavasario arba prasidėjus rudens sesijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų