REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Technologiškai moderni Lietuvos kariuomenė yra lygiavertė NATO narė, pažymėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri trečiadienį Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone stebėjo vykstančias tarptautines pratybas „Gintarinė viltis 2011“.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė susipažino su naujomis Lietuvos kariuomenėje įdiegtomis informacinėmis technologijomis bei karo medicinos srityje naudojamais Lietuvos medikų išradimais.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, šiomis pratybomis Lietuva demonstruoja puikius organizacinius įgūdžius, bendram tikslui sutelkdama Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Suomijos ir Norvegijos bei dviejų Partnerystės taikos labui programoje dalyvaujančių šalių NATO partnerių – Gruzijos ir Suomijos pastangas.

Šios, tik Lietuvoje vykstančios pratybos – pasirengimas koordinuotam krizių valdymui. Jos išskirtinės ne tik dalyvių skaičiumi, bet ir moderniomis kompiuterinėmis karinių operacijų valdymo sistemomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybose pirmą kartą išbandyta Kauno technologijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų sukurta nukentėjusio kario sekimo sistema, padėsianti operatyviai nustatyti sužaloto kario būklę ir jo buvimo vietą. Lietuvių sukurta medicininės informacijos valdymo sistema bus naudojama ir NATO tarptautinėse operacijose.

„Lietuvoje sukurtos inovatyvios technologijos jau dalyvauja pasauliniuose energetikos, medicinos ir kosmoso projektuose. Didžiuojuosi, kad esame išradingi ir karo medicinos srityje“, – Prezidentūros pranešime cituojama D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, didžiausios Baltijos šalyse pratybos rodo, kad Lietuva yra aktyvi ir inovatyvi valstybė, lygiavertė Aljanso narė.

Nuo birželio 13 dienos tarptautinėse pratybose „Gintarinė viltis 2011“ dalyvauja daugiau kaip 2 tūkst. karių ir civilių iš devynių valstybių: septynių NATO šalių narių – Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos ir dviejų NATO Partnerystės taikos labui programoje dalyvaujančių šalių NATO partnerių – Gruzijos ir Suomijos. Pratybas stebi atstovai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Kazachstano, Moldovos ir Ukrainos karinių pajėgų.

REKLAMA

Įvairiuose pratybų struktūros elementuose Lietuvai atstovauja apie 1,6 tūkst. visų Lietuvos kariuomenės pajėgų – sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų – karių, taip pat atstovai iš Viešojo saugumo tarnybos ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus organizacijos.

Pratybomis „Gintarinė viltis 2011“ siekiama gerinti NATO ir Partnerystės taikos labui programoje dalyvaujančių šalių karinių padalinių sąveiką ruošiantis dalyvauti bendrose atsako į krizes operacijose ir stiprinti NATO ir Aljanso partnerių karinį bendradarbiavimą. Pratybose taip pat tobulinamas ir vertinamas Lietuvos kariuomenės pasirengimas vykdyti priimančiosios šalies paramą į Lietuvą atvykstančioms pajėgoms.

Lietuvos kariuomenė pratybas „Gintarinė viltis“ rengia jau nuo 1995 metų. Pastarąjį kartą pratybos „Gintarinė viltis“ vyko 2007 metais Klaipėdoje.

Šių metų pratybas planavo ir joms vadovavo Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų