REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Badaujančiais pasiskelbę Šiaulių tardymo izoliatoriaus gyventojai, patys to nežinodami, pasitarnavo valstybės lėšomis maitinamiems Šiaulių vargšams. Nuo bado akcijos pradžios, Tardymo izoliatoriaus vadovybės iniciatyva, nakvynės namų gyventojams ir labdaros valgyklos klientams išdalyta šimtai porcijų patiekalų iš mėsos, daržovių, grūdų patiekalų.

REKLAMA
REKLAMA

Badautojai persigalvoja

Vakar Socialinių paslaugų centro Laikinojo apgyvendinimo tarnyba, geriau žinoma kaip Nakvynės namai ir Paramos tarnyba (Labdaros valgykla) Tardymo izoliatoriaus suimtųjų ir nuteistųjų išbrokuoto maisto nebesulaukė.

REKLAMA

Iš beveik kelių šimtų bado akciją paskelbusių kardomųjų vakar liko tik 46, todėl jų maisto davinius nuspręsta palikti įstaigos viduje ir perduoti neturintiesiesiems galimybės prisidurti maisto produktų iš vietos parduotuvės.

Izoliatoriaus administracijos teigimu, atsisakančiųjų badavimo ir grįžtančiųjų prie „valdiško“ maisto kardomųjų skaičius tirpsta kasdien – jei pirmadienį badautojų buvo 96, tai antradienį jų sumažėjo dar keturiomis dešimtimis.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarop, po Kalėjimų departamento pareigūnų apsilankymo įstaigoje, pareiškimus apie bado akcijos baigtį administracijai vakar įteikė ir daugiau kardomųjų.

Gėrybės – kaip iš gausybės rago

Nakvynės namai Pakruojo gatvėje. Būtent į šią įstaigą ir Stoties gatvėje esančią labdaros valgyklą, Tardymo izoliatoriaus ir Socialinių paslaugų centro bendru sutarimu, visą praėjusią savaitę buvo tiekiamas maistas, kurio atsisakė kaliniai.

Nakvynės namuose praėjusią savaitę jautėsi pagyvėjimas. Gyventojai žinojo, kad po aštuonių ryto, apie 14 valandą ir vakarop į jų kiemą įvažiuos Tardymo izoliatoriaus automobilis su pilnais bidonais sriubos, indais su silke, daržovėmis, varške, dėklai kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokios gausos produktų ir tokios jų įvairovės šių namų gyventojai ir burnoj seniai neturėję“, – praėjusią savaitę įstaigos kieme ir virtuvėje virdavusias nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių asmenų aistras prisimena laikinoji įstaigos direktorė Danutė Bogušienė.

Dėl kiaušinių, varškės ir pieno gyventojai ir piktesnių žodžių vieni kitiems nepašykštėdavę. Tačiau administracijos nuostata buvo griežta – kalinių neišgertą pieną skirti tik nakvynės namuose besiglaudžiančių šeimų vaikams.

Praėjusį penktadienį gyventojai pamaloninti dar ir plovu su ryžiais. Daugelis čia gyvenančiųjų tokio patiekalo skonį jau buvo primiršę. Kaip ir silkę, kuri patiekta kitos dienos vakare.

REKLAMA

Šiek tiek skeptiškiau gyventojai žiūrėję į košes – grikių, ryžių, perlinių kruopų. Todėl dubenys su košėmis būdavo paliekami įstaigos virtuvėlėje ir kiekvienas į savo indą jos galėjo įsidėti pagal poreikius ir apetitą.

Pasak D. Bogušienės, pirmosiomis dienomis, gausėjant badaujančiųjų būriui, aštuonioms dešimtims Laikino apgyvendinimo tarnyboje šiuo metu gyvenantys asmenys tiek maisto, kiek jo buvo pristatoma, suvalgyti nepajėgė. Todėl dalis produktų tiekta Šiaulių labdaros valgykloje valgantiems asmenimis.

REKLAMA

D. Bogušienės teigimu, kalinių dėl tariamai prastos kokybės išpeikti patiekalai – gardumynas vargšams.

„Kokybė? Nejuokaukit. Parodykit nors vieną likimo negandų užkluptą žmogų, kuris galėtų kasdien valgyti tokį įvairų maistą“, – sakė Laikino apgyvendinimo tarnybos laikinoji direktorė.

Pažeidimų nerasta

Apie Tardymo izoliatoriuje tiekiamo maisto kokybę, kuria nepasitenkinimą išreiškė beveik du šimtai Šiaulių tardymo izoliatoriuje kardomų suimtųjų ir nuteistųjų, nakvynės namų vadovė užsiminė ne be reikalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad kokybiniai patiekalų rodikliai atitinka normas raštu po atlikto patikrinimo patvirtino ir Šiaulių visuomenės sveikatos centro nei Nacionalinės sveikatos priežiūros Šiaulių skyriaus specialistai. Jų išvadose nėra pastebėjimų, kad įstaigos virtuvėje gaminti patiekalai neatitinka reikalingo dienos kalorijų kiekio arba kad yra gaminami pažeidžiant kokybės reikalavimus.

Tikrintojai analizavo ir kitus badaujančiais prisistačiusiųjų kardomųjų išdėstytus reikalavimus dėl tariamo netinkamo medicininio aptarnavimo, kalinių pervežimo, sugriežtinto režimo, gyvenimo kamerose taisyklių ir pan. Pažeidimų nenustatyta.

REKLAMA

Po patikrinimo tardymo įstaigos vadovams rekomenduota atkreipti dėmesį tik į kamerų vėdinimą – pasiūlyta pagalvoti apie mechaninį, o ne natūralų, koks yra šiuo metu.

Pirmadienį Šiaulių tardymo izoliatoriaus vadovai savo iniciatyva dar kartą kreipėsi į Šiaulių visuomenės sveikatos centrą prašydami darsyk ištirti kardomiesiems tiekiamo maisto produktų sudėtį ir energetinę vertę.

Badas į akis nežiūrėjo?

Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracijai apskritai kilę įtarimų, kad iš 604 šiuo metu įstaigoje kardomų asmenų 184 oficialiu raštu bado akcijas paskelbę Tardymo izoliatoriaus klientai maisto stygiaus nejuto.

REKLAMA

Anot vadovų, kur kas tiksliau būtų sakyti, kad jie nevalgė valdiško maisto, tačiau šluote šlavė įstaigos parduotuvės lentynas. Per praėjusią savaitę iš vietos parduotuvės buvo įsigyta produktų už beveik trylika tūkstančių litų.

Veikta ir kitokiu principu: iš šešių kameroje gyvenančių asmenų valdiško maisto atsisakė penkiese. Vienas kardomasis teigė nestreikuojantis. Neatmetama, kad šis valgio neatsisakantis asmuo tiekė maistą kameros draugams.

Medikų komanda pildosi

Jei ne sekmadienį kilusios riaušės, kurias sukėlė pusantro šimto vieno korpuso gyventojų, akcijas su viešais reikalavimais kalinimo įstaigą paversti kone viešbučiu, galima būtų laikyti baigtomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių krašto“ šaltiniai teigia, kad po maišto, kai ant kojų buvo sukelti ne tik izoliatoriaus darbuotojai, bet ir visa Šiaulių teisėsauga, vidaus tvarka įstaigoje sugriežtinta, o pareigūnai tebėra kovinėje parengtyje.

Pauliaus Žvaliausko, Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo, žodžiais, jokiais piketais, streikais ir bado akcijomis, kardomiesiems nepavyks sulaužyti vidaus režimo tvarkos.

Vis dėlto, anot P. Žvaliausko, kardomųjų reikalavimai neliko neaptarti. Jau įvyko ir permainų. Pirmadienį Izoliatoriuje darbą pradėjo etatinis dantų gydytojas. Šiuo metu ieškoma būdų, kaip įstaigoje įdarbinti ir trečią gydytoją– terapeutą.

Edita KARKLELIENĖ

 

Taip pat skaitykite:

Šiaulių tardymo izoliatoriuje kilo maištas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų