REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gatvėje guli negyvas naujagimis, numestas kaip šiukšlė. Pro šalį eina abejingi praeiviai. Ši mergytė — dar viena Kinijos žiaurios „vieno vaiko" politikos auka.

REKLAMA
REKLAMA

Negyva mergaitė šalikelėje

Kinijos Hunano provincijoje, triukšmingos pagrindinės gatvės nuotekų kanale, ankstyvą rytą guli mažytė negyva mergaitė. Ji nuoga, šalia mėtosi tik nešvarios ligoninės marlės skiautės. Pro šalį važiuojantys dviračiai ir autobusai aptaško jos kūnelį purvu. Bevardė ir nenorima naujagimė žiemą išmesta į šalikelę. Vos keli praeiviai užmeta į ją žvilgsnį.

REKLAMA

Vietos gyventojams ji — tik viena iš tūkstančių mergaičių, kasmet paliekamų dėl Kinijos žiaurios „vieno vaiko" politikos. „Man rodos, ji mirė visai neseniai, — sako moteris, vienintelė mėginusi išgelbėti kūdikį. — Paliečiau ją. Kūnelis dar buvo šiltas, iš nosytės bėgo kraujas."

Pagal griežtus Kinijos šeimos planavimo įstatymus, mieste gyvenančios šeimos gali turėti tik vieną vaiką. Kaimuose leidžiama gimdyti ir antrą, jei pirmasis yra mergaitė. Neteisėtai turintys vaiką baudžiami milžiniškomis baudomis, sterilizuojami ar sulaukia kitų žiaurių bausmių. Kad išvengtų bausmių, daugelis tėvų palieka neteisėtą vaiką. Kinijos kaimuose,  kur mergaitės mažiau vertinamos nei berniukai, naujagimės retai išvengia tokio baisaus likimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kinų valdžiai pamestos mergaitės tėra šiukšlės. „Paskambinau pagalbos telefonu, bet niekas neatvažiavo, — pasakoja šią mažylę radusi moteris (bijodama represijų ji panoro likti anonimė). — Mergaitė gulėjo šalia mokesčių inspekcijos kontoros. Taigi pro ją praėjo daugybė valdininkų.Galiausiai senyvas vyriškis pakėlė mergaitę, įdėjo į dėžę ir išmetė į šiukšlių konteinerį. Galų gale atvažiavusi policija nė neketino tirti jos mirties aplinkybių.

Policininkai suėmė moterį, mėginusią išgelbėti kūdikį. „Man tai buvo taip siaubinga, kad mergaitę nufotografavau. Policijai labiau rūpėjo šios nuotraukos, o ne mažylė", — baisisi ji. Policininkai moterį paleido tik tada, kai ši atidavė juostelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Barbariška „vieno vaiko" politika

Siaubinga šios mergaitės ir daugybės kitų vaikų mirtis — protu nesuvokiamas nežmoniškumas, iškilęs aikštėn Kinijoje įsigaliojus „vieno vaiko" politikai. Šalyje, kurioje gyvena 1,3 milijardo gyventojų, šios politikos imtasi 1979 metais, valdant Mao Tse-tungui. Gyventojų sparčiai daugėjo, tad kilo panika, kad nepavyks jų išmaitinti. Šiandien Kinijos vadovai teigia, kad ši politika buvusi labai sėkminga — negimė 300 milijonų naujagimių.

Daugelis kinų pripažįsta, kad gimstamumą reikia kontroliuoti, tačiau valdžios metodai sukelia neįsivaizduojamas kančias. „Tai, kas atsitiko įvedus „vieno vaiko" politiką, yra nacionalinė katastrofa, — teigia Wu Hongli, teikianti paramą kaimo vietovėse gyvenančioms moterims. — Daugybė šeimų neteko vaikų, žmonių gyvenimai sugriauti."

REKLAMA

Anot Wu, vaikai labai dažnai paliekami. O kai kurie tėvai, susilaukę „neplaninio" vaiko, taip bijo būti sučiupti, kad net ryžtasi nužudyti savo kūdikį: „Vienas tėvas įmetė dukrą į apleistą šulinį, jog niekas nesužinotų apie jos gimimą."

Visiems Kinijos regionams nustatyta gimimų kvota, tai yra kiek vaikų leidžiama gimdyti per metus. Vietos valdininkai ar valstybinės gamyklos administracija paskiria darbuotojas stebėti kiekvienos moters menstruacijų ciklą. Norinčios pastoti privalo turėti leidimą gimdyti. O jo neturinčios arba jau susilaukusios vaiko kontroliuojamos, ar naudoja kontraceptines priemones.

REKLAMA

Dažniausiai naudojamos metalinės spiralės — jos įdedamos valstybinėse klinikose. Padarius rentgeno nuotraukas matyti, ar spiralė neišimta be leidimo.

Oficialiai valdžia smerkia jėgos panaudojimą ar žiaurumą laikantis gimimo kvotų. Tačiau pareigūnai spaudžiami būti akyli, kitaip jų laukia gėda ir pažeminimas pareigomis. Todėl daugybė jų griebiasi žiaurios taktikos.

Gimstamumą reguliuojantys pareigūnai ar „abortų brigados" daro vidurnakčio reidus į moterų, įtariamų neteisėtai pastojus, namus. Brigados jėga nuveža „nusikaltėles" į nuovadą, laiko ten tol, kol šios pasiduoda ir sutinka darytis abortą, net jei yra aštuntą ar devintą mėnesį nėščios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusi gimstamumo kontrolės pareigūnė Gao Xiao Duan, prieš trejus metus pabėgusi į JAV, save vadino pabaisa ir pasakojo apie metodus neteisėtiems nėštumams nutraukti. Ji Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso komitetui prisipažino padėjusi gydytojams, dariusiems prievartinį abortą, sušvirkšti kūdikiui į galvą mirtiną formaldehido dozę: „Mačiau, kaip kūdikis čiulpė pirštuką, kaip judino kojytes. O tada gydytojas jam į galvą sušvirkštė nuodų. Kūdikis mirė ir buvo išmestas į šiukšlyną".

Sugriauti gyvenimai

Kai kurios nėščios moterys ima slapstytis. Pagimdžiusios ir grįžusios dažnai randa iki pamatų sudegintus namus, sumuštus ir persekiojamus artimuosius. Pernai Hunano provincijoje, Changsha miestelyje, mirtinai nukankintas vyras, nes atsisakė išduoti, kur slapstosi jo nėščia žmona.

REKLAMA

Jei porai gimsta neteisėtas vaikas, jų laukia žiaurios bausmės: maždaug 10 tūkst. jenų (1,5 tūkst. JAV dolerių) bauda (ji septynis kartus viršija vidutines valstiečio metų pajamas), priverstinė sterilizacija ir turto konfiskavimas. Neteisėtai gimę vaikai neturi teisės lankyti mokyklos, negauna medicinos pagalbos ir kitų socialinių garantijų.

Dėl spaudimo riboti šeimos dydį mergaitės nukenčia daug dažniau nei berniukai. Kinijos kaimo vietovėse, kur vyrauja feodalinės nuostatos, gyvena 80 proc. gyventojų. Daugelis valstiečių tiki, kad tik sūnūs gali pratęsti giminės liniją. „Jie mano, kad nesusilaukę vyriškos giminės palikuonio protėviams užtraukia didžiulę gėdą", — sako moterų bendruomenės darbuotoja Wu Hongli.

REKLAMA

Ištekėjusios dukterys dažniausiai gyvena su vyro šeima, todėl vertinamos kaip tuščios investicijos. „Vieno vaiko" politika leidžia kaimų gyventojams turėti dar vieną vaiką, jei pirmoji yra duktė. Šeimoje įvyksta tikra tragedija, kai gimsta antra mergaitė", — teigia Wu. Tokios nenorimos mažylės dažnai vadinamos lervomis ryžiuose. Kai vienoje Šiaurės Rytų Kinijoje gyvenančioje šeimoje gimė antra mergaitė, vyras neteko proto ir uždusino abi dukteris. „Nuodėmė neturėti sūnaus. Kai tik išeisiu iš kalėjimo, būtinai mėginsiu padaryti sūnų", — sakė jis policininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaites — į šiukšlyną

Moderniuose Kinijos miestuose tradicinis noras susilaukti sūnaus beveik išnyko. Tačiau atkakliai laikantis „vieno vaiko" politikos, ypač kaimo vietovėse, atsiranda baisių socialinių padarinių. Nustatyta, kad visoje Kinijoje dingusiomis laikoma 17 milijonų mergaičių. Kūdikiai žudomi ir paliekami. Išgyvenusios mergaitės atsiduria niūriuose valstybiniuose vaikų namuose.

Nors įstatymai draudžia, tačiau už nedidelį kyšį ultragarsu nustačius, jog laukiamasi mergaitės, daromas abortas. Pagal oficialią statistiką, Kinijoje 97,5 proc. abortų daroma moteriškos lyties vaisiams. Be to, mergaitės neregistruojamos. Manoma, kad daugelis tėvų slepia dukteris arba parduoda nevaisingoms poroms. Taigi jos tampa nematomomis.

REKLAMA

Dėl tokios politikos Kinijoje daugiau vyrų nei moterų. Jau dabar milijonai kaimo vyrų negali susirasti žmonų. Darbo ieškančios jaunos moterys dažnai prigirdomos narkotikų ir parduodamos vienišiems senyviems vyrams, gyvenantiems atokiose provincijose, — ten dėl skirtingų dialektų nelaimėlės net negali susišnekėti su vietos gyventojais.

Ateityje padėtis tik blogės: prieš dešimtmetį berniukų ir mergaičių gimstamumo santykis buvo du ir vienas, šiuo metu — šeši ir vienas. Tačiau Kinijos Vyriausybė ir toliau laikosi „vieno vaiko" politikos. „Žinoma, gyventojų skaičius — svarbus dalykas, tačiau ne mažiau svarbios ir žmogaus teisės. Valdžia nesistengia sukurti ir įgyvendinti humaniškesnių šeimos planavimo metodų, — apgailestauja Wu Hongli, kritikuojanti valdžios nenorą šviesti gyventojus apie lygias mergaičių teises ir vertę. — Kaimo vietovėse sėkmingai diegiamos švietimo programos, tačiau dar daug ką reikia padaryti. Kasdien įvyksta daugybė tragedijų, tačiau jos ignoruojamos. Dėl to man norisi verkti." Žiūrint į šią bevardę mergaitę, kurios gyvenimas taip greit baigėsi šalikelėje, iš tiesų sunku sutramdyti ašaras.

George'as Johnsonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų