REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokuratūros įstatymo pakeitimai, kuriuos kitą savaitę numato priimti Seimas, sudarys sąlygas prokurorų kaitai, paskatins sveiką konkurenciją bei karjeros planavimo sistemą, teigia Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Markevičiaus, įstatymo pataisomis siekiama išspręsti vieną opiausių prokuratūros problemą - sistemos uždarumą, ruošiamos prielaidos pačios prokuratūros struktūros reformai. Kita vertus, kaip pastebėjo Prezidentės atstovas, rengiant įstatymo pataisas buvo sudėtinga rasti pusiausvyrą tarp sparčių permainų poreikio ir teisėtų lūkesčių. J. Markevičiaus vertinimu, prokuratūros reforma užtruks keletą metų.

REKLAMA

„Tai, kad visiems be išimties vyriausiesiems prokurorams įvedamos kadencijos, taip pat ribojamas jų skaičius, sudarys sąlygas jų kaitai, paskatins sveiką konkurenciją, sveiką karjeros planavimo sistemą. Dabar norinčių siekti aukštesnių postų, turinčių gerus darbo rezultatus pareigūnų nemotyvuoja, nes jie mato, kad pozicijos yra užimtos ir nebėra kur augti. Kai kuriais atvejais yra taip, kad gabūs, profesionalūs prokurorai, pareigūnai nusivilia sistemos galimybėmis ir palieka ją. Tikslas yra sudaryti jiems sąlygas kopti karjeros laiptais, kad ta karjera būtų siekiamybė“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė Prezidentės vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad balandį D. Grybauskaitė Seimui teikė Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis siekiama tobulinti prokurorų atrankos, karjeros, tarnybos vertinimo, atsakomybės bei rotacijos mechanizmus, sudaryti prielaidas suformuoti tokį prokurorų korpusą, kuris leistų maksimaliai efektyviai siekti prokuratūrai keliamų tikslų ir atkurti visuomenės pasitikėjimą ja.

Teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti penkerių metų skyrimo į pareigas laikotarpius absoliučiai visiems vadovaujančias pareigas užimantiems prokurorams bei įtvirtinti draudimą tas pačias pareigas eiti daugiau nei dešimt metų iš eilės. Respublikos Prezidentės manymu, tokiu būdu būtų užtikrinta reali, nuosekli prokuratūros vadovų kaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektu taip pat siūloma keisti generalinio prokuroro sudaromų komisijų, kurios dalyvauja formuojant prokurorų korpusą, sudėtį: numatoma į Prokurorų atestacijos komisiją, Prokurorų etikos komisiją, Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisiją bei prokurorų atrankos komisijas greta prokurorų įtraukti ir visuomenės atstovus, kuriuos deleguotų Teisingumo ministras, Teisėjų taryba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija; be to, numatoma sudaryti galimybę į atrankos procesą įtraukti ir kitus specialistus, mokslininkus bei visuomenininkus.

REKLAMA

Siūlomais įstatymo pakeitimais numatoma įtvirtinti naują prokurorų atrankos tvarką. Pataisomis siekiama šį procesą reglamentuoti taip, kad kandidatai į visas pareigas prokuratūroje būtų priimami skaidraus, iš anksto paviešinto konkurso, kuriame būtų svarstomos visų į Pretendentų ir prokuroro karjeros siekiančių asmenų registrą įsirašiusių asmenų kandidatūros.

Šalies vadovės teikiamomis pataisomis siūloma iš esmės reformuoti prokurorų tarnybinės atsakomybės institutą. Pagal jas visų netoleruotinų prokurorų veikų - įstatymų pažeidimų, tarnybinių nusižengimų, prokuroro vardą žeminančių ir kitų neetiškų poelgių - tyrimas būtų pavedamas Prokurorų etikos komisijai, į kurią būtų įtraukiami ir visuomenės atstovai, o galimybė skųsti prokurorų poelgius būtų suteikta visiems proceso dalyviams ir bet kuriems kitiems asmenims.

REKLAMA

Prokuratūros įstatyme taip pat ketinama tobulinti ir prokurorų tarnybos vertinimo (atestacijos) mechanizmą: numatomi nauji periodinių ir neeilinių tarnybos vertinimų pagrindai; įtvirtinama galimybė neeilinį tarnybos vertinimą atlikti ne tik, kaip yra šiuo metu, tais atvejais, kai prokuroras siekia karjeros, bet ir tuomet, kai nuolatos kartojasi prokuroro darbo trūkumai ir todėl kyla pagrįstų abejonių dėl jo tinkamumo užimamoms pareigoms; atestacijos procedūra atskiriama nuo atrankų.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų