REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos dalyvavimas Afganistano misijose truks tiek, kiek dėl suteikto mandato misijai yra apsisprendęs Seimas, tai yra iki 2013 metų. Šiuo metu Lietuvos indėlis misijoje Afganistane yra ne karinis, o civilinė pagalba, mokymai, gebėjimų vystymas, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva yra NATO narė ir vienas iš mūsų įsipareigojimų yra dalyvauti misijose. Dėl paties Afganistano - situacija keičiasi ir šiandien NATO Afganistane vykdo vis mažiau kovinių operacijų. Saugumo situacija kinta tikrai į geresnę pusę. Lygiai taip pat Afganistano vyriausybė yra vis labiau pajėgi užtikrinti saugumą savo šalyje. Kaip žinoma, NATO viršūnių susitikime Lisabonoje buvo priimtas sprendimas, kad NATO operacijos Afganistane transformuojasi, ir galutinis tikslas yra 2014 metais perduoti atsakomybę Afganistano saugumui.“, - antradienio rytą „Žinių radijo“ klausiamas, kada Lietuvai nebereikės vykti į Afganistano misijas, sakė J. Markevičius.

REKLAMA

Šalies vadovės atstovas pažymėjo, kad Lietuva Afganistane šiuo metu dalyvauja ne tik kariniais savo pajėgumais, kariais, bet prie to labai prisideda civilinės institucijos. Kaip pavyzdžius J. Markevičius pateikė lietuvių pareigūnų dalyvavimą mokant Afganistano saugumo pajėgas - kariuomenę, policiją, pasieniečius, teisėsaugos atstovus.

„Mūsų dalyvavimas ten keičiasi. Šiandien vis didesnis dėmesys skiriamas ne kariniams koviniams veiksmams, o pagalbai Afganistano vietinei valdžiai. Mūsų dalyvavimas truks tiek, kiek Seimas apsisprendęs turėti mandatą dalyvavimo operacijose, tačiau tai yra pokyčiai, kad mes daugiau įnašą darome ne kariais, o civiline pagalba, mokymais, gebėjimų vystymais. Tai tie iššūkiai, kurie ne tik Lietuvai, bet ir visoms NATO, ES valstybėms keliami šiandien“, - kalbėjo J. Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad Seimo suteiktas mandatas misijai Afganistane baigiasi 2013 metais, taigi dėl jo pratęsimo ar nepratęsimo spręs jau naujos sudėties Seimas. Parlamento rinkimai vyks 2012-aisiais.

Pagal Seimo mandatą Lietuva gali į Afganistaną siųsti 420 karių, tačiau realiai siunčiama apie 200.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų