REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buities patarimai: kaip išvalyti dėmes ir kita

Kasdienės buities smulkmenėlės gali erzinti, tačiau visai nebūtina su jomis taikstytis. Tereikia žinoti paprastų būdų, kaip su jomis susidoroti.

REKLAMA
REKLAMA



Dėmesio, dėmės!

Ant grotelių keptas viščiukas labai skanus, kol... jo padažas nenuvarvaant mėgstamiausių marškinėlių. Patiekalas tampa bjaurus, o nuotaika – sugadinta. Tas pats gali atsitikti ir su vaisių salotomis. O jei prisėdę ant ką tik nupjautos pievos žole išsitepsite romantiškąjį baltą sijoną – veikiausiai imsite kuo nuoširdžiausiai neapkęsti iškylų. Tegul dėmės nebegadina jūsų vasariškos nuotaikos. Tereikia žinoti, ką pasikviesti į greitąją pagalbą, kad dėmės taptų tik nereikšminga smulkmena!

REKLAMA

Uogos



Prireiks verdančio vandens ir pagalbininko. Tegul padėjėjas laiko ištemptąmedžiagą virš kriauklės ar kokio nors karščiui atsparaus indo, o jūs iš 10–15 centimetrų aukščio pilkite verdantį vandenį tiesiai ant dėmės. Karštis ir besiliejančio vandens spaudimas ją panaikins it mostelėjus burtų lazdele.



Kraujas



Daugelis ligoninėse dirbančių slaugytojų nė nemirktelėję lengvai išvalo šviežias kraujo dėmes užpylę ant jų trijų procentų vandenilio peroksido. Leiskite jam išputoti, tada nuskalaukite šaltu vandeniu. Jei dėmės

nepavyko išvalyti iškart, procedūrą pakartokite, kol ji arba visai išnyks, arba taps labai blanki, o tada drabužį skalbkite kaip įprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Žolė

Paprastai išskalbus drabužį su dėmių valikliu, žolės dėmės išnyksta. Tačiau jei norite būti tikri, kad jų nė truputėlio nesimatys, prieš skalbiant pasinaudokite ant sausos medžiagos purškiamu dėmių valikliu: užpurkškite, palaikykite, kiek parašyta instrukcijoje, o tada išskalbkite įpylę įprasto dėmių valiklio.

Pelėsis



Tokių dėmių ant drabužių pasitaiko gana retai, tačiau tereikia kurį laiką palaikyti palėpėje dar gerai neišdžiūvusią palapinę ar paplūdimio pledą ir jų kaipmat atsiras. Sumaišykite 60 mililitrų amoniako su 30 mililitrų skysto indų ploviklio (be chloro) ir ištirpinkite šį mišinį keturiuose litruose vandens. Tirpale pamirkyta kempinėle gerai patrinkite dėmę, tada nuplaukite vandeniu ir visiškai išdžiovinkite gryname ore. Jei tai nepadėjo, pakartokite procedūrą su chloro tirpalu (150 gramų keturiems litrams vandens). Tiesa, prieš tai vertėtų įsitikinti, ar toks tirpalas neišgrauš medžiagos spalvos – pabandykite jo užlašinti nepastebimoje vietoje. Beje, vertėtų nepamiršti, kad chloro jokiu būdu negalima maišyti su amoniaku, nes tada atsiras nuodingų garų. Taigi jei prireiks antros procedūros, prieš ją darydami gerai išplaukite indą, kuriame buvo indų ploviklio ir amoniako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garstyčios



Pirmoji pagalba tokioms dėmėms šalinti – įtrinti dėmę glicerinu, o tada skalbti kaip įprasta. Tiesa, prieš tai patariama gliceriną šiek tiek pašildyti šilto vandens vonelėje. Jei namuose neturite glicerino, dėmę įtrinkite indų plovikliu, tada išskalaukite, pakartokite tai keletą kartų ir galiausiai medžiagą išdžiovinkite.

Molis ir purvas



Visų pirma leiskite purvui išdžiūti, kad galėtumėte lengvai nupurtyti smėlį. Tada sudrėkinkite audinį šaltu vandeniu ir pusvalandžiui pamerkite į vandenį su ištirpintu žiupsneliu sodos ir lašeliu skysto skalbiklio. Po to išskalaukite ir dar kartą išskalbkite tame pačiame tirpale su soda, tik prieš tai įtrinkite muilu.

REKLAMA

Svarbios smulkmenos



Sunku atrakinti spyną? Tereikia į vidų įkratyti smulkinto grafito. Jokių aliejų ar alyvų – riebalai sujungia dulkes, todėl spynos užanka.

Jei į namus užsuko skruzdėlių, toje vietoje, kur jos išlenda,pabarstykite cinamono. Namai pakvips, o vabalėlių neliks nė kvapo.

Muses ir uodus atbaidys bazilikų kvapas. Auginkite vazone ant palangės – ir šviežių prieskonių turėsite, ir erzinantys vabzdžiai nebedrums ramybės.

Jei esate lauke, natūralios uodus atbaidančios priemonės – etilo spiritas (paprastas alkoholis) – patikrinkite atviras kūno vietas ir leiskite išdžiūti, arba levandų aliejus – užteks po lašelį ant riešų ir kaklo.

REKLAMA

Erkes atbaido vanilės kvapas – jos ekstraktą maišykite per pusę su

vandeniu ir pašlakstykite drabužius.

Jei namuose krebžda pelytė, prireiks mėtų ekstrakto. Užlašinkite ten, kur nenorėtumėte, kad ji užsikabarotų.

Nupirkę naują drabužį, kurį žadate nešioti kasdien ir ilgai (paltą ar švarką), užlašinkite po lašelį skaidraus nagų lako toje vietoje, kur prisiūtos sagos (išvirkščioje pusėje, be abejo) – nereikės po kiek laiko

persiūti sagų, nes jos neištrūks.

Prieš baltu batų tepalu padengdami baltus odinius batus, ištrinkite juos žalia perpjauta bulve arba etilo spiritu – tepalas laikysis ilgiau. Druskos dėmes nuo batų ir kelnių išvalysite vandens ir acto mišiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiovinti ir švieži prieskoniai valgiams suteikia ypatingo skonio, tačiau pirmieji greitai išsikvepia, o antrųjų ne visada rasite nusipirkti arba teks juos auginti. Be abejo, vienus prieskonius patiekaluose paprasčiausiai galima pakeisti kitais. Tačiau svarbu žinoti, kad tai reikėtų daryti santykiu trys su vienu, t. y. šviežių prieskonių turi būti dedama tris kartus daugiau nei džiovintų, ir atvirkščiai.

Kiaušinius šaldytuve laikykite storgaliais į viršų. Tuomet trynys išsilaikys centre, o kiaušiniai ilgiau bus švieži. Be to, verdant trynys taip pat išliks pačiame centre.

REKLAMA

Spintelėse, kuriose laikote miltų, kruopų, cukraus ir kitokių panašių atsargų, ypač jei jų laikote daug, padėkite kelis lauro lapelius – jų kvapas atbaidys vabalėlius, kurie mėgsta apsigyventi tokiuose

produktuose.

Kai negalite atsukti stiklainio dangtelio, tereikia užsidėti gumines pirštines ir nebereikės vargti.

Papuošalų dėžutėje kartu su visomis grožybėmis laikykite kreidos gabalėlį – ji „sutraukia“ drėgmę, todėl papuošalai netamsėja.

Vamzdžius galima atkimšti ir nenaudojant chemijos. Tereikia į vamzdį supilti ketvirtį stiklinės sodos, o po to – tiek pat acto. Kai susimaišę skysčiai nebeburbuliuos, šliūkštelėkite ten pat kelis litrus verdančiovandens.



Parengė Jurga Motiejūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų