REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint kukliosios lietuvių lakštingalos ‒ Beatričės Grincevičiūtės gimimo 100‒metį, unikalaus balso dainininkės atminimo renginiai nusiris per visą Lietuvą, o vėlų rudenį Vilniuje minėjimo programą vainikuos 5‒asis tarptautinis kamerinio dainavimo konkursas „Beatričė“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak B. Grincevičiūtės memorialinio muziejaus Vilniuje direktorės Renatos Tarosaitės‒Minkevičienės, prieš 23 metus mirusi B. Grincevičiūtė jau tampa idėja, kamerinio dainavimo simboliu, o muziejumi tapęs jaukus dainininkės butas, pro kurio langus atsiveria vaizdas į Operos ir baleto teatrą, spinduliuoja buvusios šeimininkės nuoširdumą ir yra dažnai lankomas.

REKLAMA

„Muziejus saugo ne tik atminimą, bet ir B. Grincevičiūtės jautrumą, kuklumą, paprastumą, natūralumą. Dainininkės buto durys būdavo plačiai atvertos, čia niekada netrūkdavo svečių, kuriuos šeimininkė vaišindavo pagal specialų receptą savo rankomis keptu nuostabaus skonio obuolių pyragu ir žolelių arbata“, ‒ sako stropiai prižiūrimo memorialinio muziejaus, išsaugojusio dainininkės daiktus, baldus, paveikslus, nuotraukas, vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių kamerinio dainavimo lakštingalos gimimo 100‒mečio proga muziejuje atidaryta kilnojamoji fotografijų paroda. Regėjimo negalią turėjusi B. Grincevičiūtė nuotraukose įamžinta per savo sukakčių minėjimus Nacionalinėje filharmonijoje, buvusiuose Menininkų rūmuose (dabar Prezidentūra), savo namų ir bičiulių aplinkoje, susikaupusi prie namų pianino, apsupta jos besiklausančių vaikų.

Birželio viduryje Sūduvoje prasidėjęs klasikinės muzikos festivalis irgi skiriamas B. Grincevičiūtės gimimo sukakčiai, jame dalyvaus žinomi dainininkai, valstybinis choras „Vilnius“, numatyta ir daugiau sukakties renginių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto pagrindiniai minėjimo renginiai vyks rudenį, juos spalio mėnesį pradės tarptautinė vokalinio ugdymo konferencija „Vaikų vokalinio ugdymo ypatumai“ Vilniaus pedagoginiame universitete, o lapkritį Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje vyks respublikinis Beatričės Grincevičiūtės jaunųjų dainininkų kamerinės muzikos konkursas. Lapkričio pabaigoje bus rengiamas tarptautinis kamerinio dainavimo konkursas „Beatričė“, vyks iškilmingas B. Grincevičiūtės šimtmečio paminėjimas Vilniaus rotušėje.

Po penkerių metų pertraukos rengiamo Tarptautinio kamerinio dainavimo konkurso „Beatričė“ dalyviais šįmet turėtų būti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio dainininkai, juolab pirmą kartą nebus ribojamas dalyvių amžius, o ir premijos laureatams žadamos gana solidžios.

REKLAMA

Septynių narių tarptautinei žiuri vadovaus dainininkė Liliana Šukytė iš Vokietijos, bene pirmoji iš Lietuvos solistų užsienyje pasiekusi pasaulinio lygio karjerą. Į vertinimo komisiją taip pat pakviesti profesoriai Regina Maciūtė, Sigutė Stonytė, Vladimiras Prudnikovas, koncertmeisterė Audronė Kisieliūtė, žinomi muzikai iš Latvijos ir Rusijos.

Pirmųjų premijų laureatams bus skiriami solidūs piniginiai apdovanojimai ‒ laimėtojas amžiaus grupėje iki 30 metų pelnys 5 tūkst. litų, vyresnių negu 30 metų ‒ 10 tūkst. litų.

REKLAMA

Pasak muzikologės Audronės Žigaitytės, tarptautinis konkursas turėtų tapti gražiu kamerinio dainavimo festivaliu, todėl rengėjai sąmoningai nepateikia privalomų kūrinių sąrašo, o konkurso dalyviai atliks įvairių epochų kamerinę muziką, į konkurso programą bus įtraukta ir liaudies daina, mat B. Grincevičiūtė garsėjo ir kaip nepakartojama lietuvių liaudies dainų atlikėja.

Lietuvos muzikų sąjunga planuoja įamžinti ir B. Grincevičiūtės, kaip puikios vaikų dainų atlikėjos, indėlį į Lietuvos muzikinę kultūrą ‒ tariamasi dėl unikalių radijo archyvo įrašų išleidimo atskira plokštele. „Viliamės, kad B. Grincevičiūtės šimtmetis suteiks sparnus išryškinti vokalinį kamerinį dainavimą, kurį geriausiai atskleidžia išgyvenimų patirties turintys brandaus amžiaus atlikėjai, bus proga prisiminti ir kitas lietuvių kamerinio dainavimo primadonas“, ‒ teigia A. Žigaitytė.

Paraiškų dalyvauti jubiliejiniame konkurse „Beatričė“ rengėjai laukia iki rugsėjo 10 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų