REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Organizacija „Fund of Peace“ ir žurnalas „Foreign Policy“ sudarė „valstybių-nevykėlių“ reitingą („Failed States Index“), kuriame Lietuva užėmė 149 vietą iš 177, aplenkdama Latviją 135-oje ir Estiją 140-oje vietoje. Rusija užima 82 vietą, Baltarusija - 83, Lenkija – 146.

REKLAMA
REKLAMA

Visą reitingą galite peržiūrėti čia.

Žurnalas kasmet publikuoja pasaulio šalių sąrašą, kuriame atsispindi jų valdžios efektyvumas. Pirmą vietą užima šalis, kurioje daugiausia trūkumų, trukdančių šalies vystumuisi. Sąrašo viršuje – Somalis.

REKLAMA

Štai pirmasis „valstybių-nevykėlių“ sąrašo dešimtukas:

1. Somalis

2. Čadas

3. Sudanas

4. Kongas

5. Haitis

6. Zimbabvė

7. Afganistanas

8. Centrinė Afrikos respublika

9. Irakas

10. Dramblio Kaulo Kranto valstybė

177 šalis, įtrauktas į šį sąrašą, ištiria pagal 12 socialinių, ekonominių ir politinių indikatorių. Tarp jų – vystymosi neproporcingumas, valstybinės valdžios teisėtumas, atskirų visuomenės grupių nepasitenkinimo valdžia lygis, žmogaus teisių laikymasis.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas indikatorius vertinamas dešimties balų sistemos pažymiu. Kuo didesnis skaičius – tuo didesnis valstybės spaudimas atitinkamo faktoriaus atžvilgiu, tuo didesnė nestabilumo rizika.

Somalis pirmoje vietoje jau keturis metus iš eilės – jo teritorijoje beveik nėra valstybės, šalyje karaliauja absoliutus beteisiškumas. Taip pat šalis atkreipia viso pasaulio dėmesį dėl piratų problemos.

Kitame sąrašo gale – Suomija, pirmą kartą aplenkusi Norvegiją kaip pačią efektyviausią ir sėkmingiausią valstybę. Suomijai pavyko užimti pirmą vietą dėl gerų demografinių ir ekonominių rodiklių.

Didelę įtaką šalių padėčiai reitinge turi gamtinės nelaimės: žemės drebėjimas Haityje šią šalį patalpino 5-oje vietoje. Neigiamos gamtinės sąlygos sudrebino ir Naujosios Zelandijos, Čilės, Beninos ir Nigerijos padėtį. Ekonominė krizė ir jos padriniai atsispindi Graikijos ir Airijos padėtyje sąraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų