REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vyriausybei pristatoma pirmoji ketvirtinė Lietuvos valstybės valdomų įmonių ataskaita. Joje pateikti duomenys apima didžiausių valstybės valdomų įmonių 2011 m. pirmojo ketvirčio rezultatus. Palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, beveik visų šių įmonių rezultatai yra geresni.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoje ketvirtinėje ataskaitoje aprašyti 57 valstybės valdomų įmonių rezultatai. Šių įmonių apyvarta sudaro daugiau kaip 90 proc. visų valstybės valdomų įmonių apyvartos.

REKLAMA

Pasak ūkio ministro Rimanto Žyliaus, tikimasi, jog ši apžvalga padidins valstybės valdomų įmonių atskaitomybę ir veiklos skaidrumą bei paskatins visus šalies piliečius kritiškiau ir objektyviau vertinti šių įmonių veiklą.

„Vykdoma valstybės valdomų įmonių reforma duoda apčiuopiamų rezultatų. Skaidrumo skatinimas ir ekonomikos atsigavimas gerina įmonių rezultatus, kartu generuoja pajamas, kurios gali duoti naudą Lietuvos žmonėms“, – sakė ūkio ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Per analizuotą pirmąjį šių metų ketvirtį miškininkystės sektorius pasiekė geresnių rezultatų nei per tą patį laikotarpį 2010 metais. Pajamos išaugo 36 proc., grynasis pelnas – 65 proc.

AB Lietuvos paštas dėl gerokai sumažėjusių veiklos sąnaudų (turto priežiūros, atlyginimų ir t. t.) sumažino veiklos nuostolius. Per pirmąjį šių metų ketvirtį grynasis nuostolis, palyginti su tuo pačiu 2010 m. laikotarpiu, sumažėjo net 4 kartus.

AB „Lietuvos jūrų laivininkystė“, pradėjusi didinti pajamas ir mažinti sąnaudas, daugiau kaip 4 kartus sumažino nuostolius iš pagrindinės veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AB „Lietuvos geležinkeliai“ apyvarta per pirmąjį ketvirtį išaugo 21 proc., o grynasis pelnas – 70 proc.Ši įmonė per pirmąjį ketvirtį uždirbo du trečdalius pelno, planuoto uždirbti per visus 2011 m. Tai leidžia manyti, kad įmonė nepakankamai ambicingai planuoja savo rezultatus.

Padidėjo ir elektros energijos sektoriuje veikiančių įmonių veiklos efektyvumas. Prognozuojama, kad 2011 m. elektros energijos sektoriuje veikiančių įmonių veiklos sąnaudos sumažės apie 60 mln. Lt. Dėl šios priežasties kainos vartotojams turėtų nekisti, nepaisant brangstančių žaliavų kainų.

REKLAMA

„Kitas aiškiai matomas valstybės valdomų įmonių pertvarkos rezultatas – padidėjęs skaidrumas. Didžioji dalis valstybės valdomų įmonių jau pradėjo skelbti savo finansines ataskaitas viešai“, – sakė ūkio ministras R. Žylius.

Šiuo metu apie savo rezultatus viešai skelbia 86 iš 156 valstybės valdomų ir kontroliuojamų įmonių. Pavyzdžiui, AB „Lietuvos geležinkeliai“ pradėjo skelbti ne tik konsoliduotus įmonės rezultatus, bet ir atskirų padalinių (direkcijų) rezultatus, o tai sudaro galimybę įvertinti atskirų padalinių (infrastruktūros, krovinių vežimo, keleivių vežimo ir kt.) veiklą.

REKLAMA

Valstybė yra didžiausia turto savininkė Lietuvoje. Šiuo metu ji tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuoja 156 įmonių ir įmonių grupių, veikiančių energetikos, transporto, miškininkystės ar kituose sektoriuose, akcijų paketus; iš jų 8 įmonių, kurių akcijų turi valstybė, akcijomis prekiaujama Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Valstybės valdomos įmonės yra viešosios įmonės, kurių savininkai yra visi Lietuvos piliečiai. Todėl šių įmonių atskaitomybei turi būti keliami ne mažiau griežti reikalavimai nei biržinėms bendrovėms – informacija turi būti pateikiama skaidriai, aiškiai, objektyviai ir laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų