REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norite patirti kažką naujo, bet neapsisprendžiate ką? Šį kartą supažindinsime jus su kelionės jachta ypatumais. Nenusakomas jausmas gulėti po burėmis uodžiant sūrų jūros kvapą ir jaučiant lengvą jachtos siūbavimą. Apkabinus visą neaprėpiamą horizontą, sėdėti ant paties jachtos smaigalio... Pamatysite tiek jūros ir dangaus, kiek dar niekada nesate matę.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasirinkti kur plaukti?

Reikėtų nuspręsti: ar plaukiate tam, kad pamatytumėte/aplankytumėte miestą, šalį, salą, ar plaukiate tiesiog pabūti ant vandens. Tai svarbu, nes jachta nėra pati greičiausia transporto priemonė. Žinant kelionės tikslą, galima nuspręsti iš kurio uosto plaukti. Pvz. jei nusprendėte pradžiai atrasti Baltijos jūrą, jūsų išvykimo uostas – Klaipėda. Jeigu norite pabūriuoti Adrijos jūroje – geriausia vykti į Kroatiją ir ten nuomoti jachtą.

REKLAMA

Nuo pasirinkto tikslo priklausys kelionės trukmė ir potyriai. Jei norite kuo ilgiau plaukti – rinkitės pvz. Gotlandą ir dar tolimesnius „taškus“, jei norite tik neilgos iškylos, galite nuplaukti iki Helio, Gdansko (Lenkija), Liepojos (Latvija). Tokių kelionių trukmė iki vienos paros (į vieną pusę). Jei pradžiai nedrąsu – galite rinktis kelionę į Juodkrantę (tiesa, Kuršių mariose nesupa, tad greičiausiai nesužinosite, ar sergate Jūros liga).

REKLAMA
REKLAMA

Kelionė jachta – visada nuotykis

Kelionė jachta tai – romantika, galimybė originaliai pabėgti nuo kasdienybės. Svarbu suvokti, kad jachta yra ne tiek transporto, kiek laisvalaikio leidimo priemonė, nes kelionės paprastai trunka ilgai, jog maksimalus ne sportinės jachtos greitis – iki 10 mazgų... Jei norite ne tik tinginiauti – paprašykite kapitono leisti pakeisti bures, arba išplauti denį.

Nepatikėsite, kiek daug galima nuveikti kelių kvadratinių metrų plote. Keliaudami patirsite tikrą nuotykį – bangas, vėją, jachtos siūbavimą. Pažinsite artimiausius draugus iš naujo, nes jachtoje vietos labai mažai, tad kelionės metu turėsite labai ribotą asmeninę erdvę. Išbandysite save ekstremaliomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis išbandymas – siūbavimas. Net jei jūra bus rami, jachta siūbuos į šonus ir šokčios, kai susidurs su priešpriešine banga. Na, o jei kils audra, patirsite tikrą nuotykį – jachta „vartysis“ kaip žvejybos plūdė!

Bagažas ir apranga

Su savimi imkite tik pačius reikalingiausius daiktus (rankinį bagažą), nes jachtoje vietos daiktams tikrai nėra daug. Pasistenkite atsisakyti aukštakulnių, dviračių ar nepatogių batų. Pasiimkite ką nors nuo lietaus, bet ne maišiukų, o kombinezoną ar gerą neperšampančią striukę, kelnes.

REKLAMA

Idealiai šiam reikalui tinka žvejo kostiumas. Paprastai jachtoje būna stalo įrankių, puodų, puodelių, lėkščių. Pirkite nesudėtingai gaminamo maisto. Tiesa, nerašyta jūrinė taisyklė, jog kajutkompanija maitina ir kapitoną, bei jo padėjėją, todėl planuojant maisto atsargas reikia tai numatyti. Su savimi turėsite vežtis geriamojo vandens.

Įprasti patogumai jachtoje

Jachtoje yra viskas, kaip ir įprastame „kemperyje“ – gulimos vietos, virtuvėlė, tualetas, tačiau paprastai nebūna jokio dušo, tad nusiprausti galėsite nebent ant denio arba artimiausiame uoste. Dėl supimo gaminti įmanoma tik jachtai stovint.

REKLAMA

Būti ant jachtos denio kelionės metu yra smagu net smarkiai siūbuojant. Jums bus išdalintos gelbėjimosi liemenės su virvėmis ir karabinais, tad galėsite prisisegti prie jachtos trosų ir niekur nenukrisite. Privaloma kelionės įgula – kapitonas ir jo padėjėjas. Beje, jei kuris nors jūsų draugų turi buriuotojo pažymėjimą, jums padėjėjo nereikės.

Kaina

Norint buriuoti yra du pagrindiniai būdai: jūs patys planuojatės kelionę su savo kompanija, kitas variantas – plaukti lenktynėse (regatose) dalyvaujančiose jachtose ar burlaiviuose. Į jūsų suplanuoto plaukimo kainą paprastai įskaičiuojama jachtos nuoma, kuras (jei prireiks – pvz. nebus vėjo), stovėjimas uoste, jei tingėsite gaminti, įgula gali pasirūpinti maistu – jį supirkti ir pagaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nuspręsite plaukti su regatoje dalyvaujančiu burlaiviu, kai kurių kainos pateiktos čia:  http://www.tallships.lt/. Paprastai internete galima rasti „rimtiems“ burlaiviams ar jachtoms skirtų tinklalapių ir pasidomėti galimybėmis plaukti.

Patarimas

Kai kapitonas jums pasiūlys pavairuoti jachtą, sutikite, nes tai jaudinanti ir įdomi patirtis. Beje, nuogąstaujantys dėl galimų sveikatos sutrikimų, turėtų įsigyti vaistų, apyrankių ar lipdukų nuo jūros ligos. Vaistus reikėtų gerti likus maždaug valandai iki kelionės, o ne tada, kai jau jaučiatės blogai. Į kompaniją kvieskitės „laiko patikrintus“ žmones, nes tam tikra prasme tai – „klaustrofobinė kelionė“ – siaura jachtos vidaus erdvė, siauros miegui skirtos vietos (mažiausiai supa gulint viršutiniuose gultuose).

Prieš plaukdami, būtinai apžiūrėkite savo pasirinktą transporto priemonę, pasikalbėkite su kapitonu, nes nuotraukos ir realybė gali labai skirtis. Beje, plaukimo metu jums reikės padėti pakeisti bures, kurios keičiamos priklausomai nuo oro sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų