REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kur miestiečiui praleisti savaitgalį? Juk norisi pailsėti po darbų, pasimaudyti, užsikurti laužą. Faktas – miestiečių poilsis yra jų pačių reikalas. Už miesto esantys vandens telkiniai laukia lankytojų, tačiau gali pasiūlyti tik retkarčiais nušienaujamą pievą, vandens ir saulės.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių poilsiavietės labiau pritaikytos skautams ir robinzonams, poilsiautojai pramogų turi susigalvoti patys.

REKLAMA

Vasara užklupo netikėtai

Keliaujant po paplūdimius susidaro įspūdis, kad tropiniai karščiai užklupo netikėtai. Žolė paplūdimiuose tik dabar šienaujama, o gelbėtojai dar pasislėpę tarsi po žiemos miego nepabudę meškinai.

Šiauliai paplūdimių priežiūrą yra patikėję sporto mokyklai „Atžalynas“. Paplūdimių priežiūros ir gelbėjimo tarnybos viršininkas Vidutis Bikinas sako, kad miestui tenka prižiūrėti Prūdelio ir Rėkyvos paplūdimius, iš dalies – Bubių ir Geluvos maudymvietes. Šiek tiek prižiūrimas neoficialus Bačiūnų pliažas. Čia pastatyti konteineriai šiukšlėms.

REKLAMA
REKLAMA

V. Bikinas paminėjo, kad viešuose paplūdimiuose pramogų nedaug, tačiau yra gražių ateities planų. Prie Prūdelio dabar dirba bendrovė, kuri suremontuos gelbėtojų namelį ir pritaikys jį sportininkams. Bus įrengtos dar dvi paplūdimio tinklinio aikštelės.

Prie Rėkyvos daugiau džiaugsmo yra mažiesiems, nes čia įrengta įvairių medinių karstynių. Šalia paplūdimio esantis dvaro pastatas, kuriame buvo tikimasi įrengti pakrantės kavinę, jau pradeda griūti.

Talkšos ežere žadėtas įrengti paplūdimys ir toliau lieka valdininkų rinkiminis pažadas. Prie Geluvos ežero anksčiau žmonės nuomodavo valtis, tačiau dabar jose tyvuliuoja vanduo. Šalia gelbėtojų namelio pastatyta gana didelė suvirinta šašlykinė, kurią poilsiautojai gali naudoti savo reikmėms. Bubių tvenkinyje privačia iniciatyva pradėta valčių nuoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Bikinas primena, kad kepti šašlyką ar kitus ant ugnies šildomus patiekalus galima bet kurioje poilsiavietėje, tačiau tai teks daryti šašlykinėje arba ant grotelių. Kurti laužą ant žolės griežtai draudžiama. Ypač priešgaisrinių taisyklių derėtų laikytis Rėkyvos mėgėjams, kurie poilsiui ieško ramesnių pakrančių. Rėkyvos pakrantės – durpingos, todėl čia kasmet kyla nemažų gaisrų.

Pramogomis pasirūpinkite patys

Savaitgaliais šiauliečiai daugiausia patraukia į Kelmės pusę, kur yra pagrindiniai mūsų apylinkių rekreaciniai objektai. Vieni sustoja iškart už penkių kilometrų prie Šiaulių jūros, kiti pasiekia Bubių tvenkinį. Mėgstantys gamtą ieško prieglobsčio Kurtuvėnų regioninio parko ežeruose. Kai kurie poilsiautojai apsieina ir be vandens. Jie tiesiog išsikepa dešrelių, sustoję Bubių apylinkės miškeliuose. Populiaru ilsėtis Dengtilčiu vadinamoje vietovėje šalia Dubysos. Poilsiavietės viena po kitos išsidėsčiusios išilgai upės.

REKLAMA

Reikia pripažinti, kad Šiaulių jūra vadinamas tvenkinys poilsiui dar menkai išnaudojamas. Dažniausiai telkinio prieigose sėdi žvejai, o ne turistai. Sodų bendrijose ir už Aukštelkės gyvenvietės galima rasti gražiai sutvarkytų maudymviečių. Kai kuriose vietiniai gyventojai įsirengę tiltelius. Pasitaiko, kad pakrančių gyventojai išveja poilsiautojus,sakydami, kad tai privati teritorija. Dažniausiai taip daroma todėl, kad poilsiautojai prišiukšlina ir girtauja, o vėliau vietiniams tenka viską sutvarkyti.

Vandens telkiniuose maudyti šunis galima tik tuomet, kai nėra žmonių, ir tik ten, kur nėra draudžiamųjų ženklų.

REKLAMA

Tokiais atvejais derėtų nesipykti, tiesiog susitarti. Vietinis gyventojas netrukdys poilsiauti, o jūs – nešiukšlinkite. Pagal Lietuvos įstatymus visi neprivatūs vandens telkiniai yra vieši ir priėjimas prie bet kurios maudymvietės yra laisvas.

Kurtuvėnų regioniniame parke poilsiautojai irgi patys turės pasirūpinti vasariškomis pramogomis. Čia jų laukia nesugadinta gamta ir jokios civilizacijos. Visa kita – pačių poilsiautojų reikalas. Tiesa, Pašvinio ežere puikiai sutvarkytas privažiavimas automobiliu. Paplūdimys išpiltas smėliu, suręstas tiltas. Gelbėtojai čia dirba tik kelias dienas per savaitę, nes šios garbingos profesijos atstovų paprasčiausiai trūksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis šiauliečių mielai maudosi Gudelių ežere, kuris pasižymi itin švariu vandeniu. Maudymvietės išsidėsčiusios aplink visą ežerą. Čia veikia natūralūs tvarkos dėsniai. Dažniausiai poilsiautojai sutvarko savo šiukšles ir net surenka svetimas. Žmonės atvyksta tiesiog pailsėti: atsiveža maisto, susikuria mažus lauželius, kepa šašlyką. Viename krante įrengti keli suoliukai.

Privatus sektorius tenkinasi žvejyba

Privačių paplūdimių arba tvenkinių savininkai negali pasiūlyti nieko geresnio. Prie Bijotės ežero esančiame paplūdimyje už kelių litų mokestį galima pasistatyti automobilį, įsirengti stovyklavietę, pasinaudoti tualetu.

REKLAMA

Pramogų atstovai V. Bikinui yra siūlę prie vandens telkinių atvesti elektrą, tuomet būtų galima poilsiautojams pasiūlyti pripučiamus kamuolius, į kuriuos gali įlįsti žmogus. Vasarai įsibėgėjus, atsiranda daugiau valčių nuomotojų. Kai kurie lygiagrečiai reklamuoja ir pelningesnes paslaugas – siūlo nuomotis baidares ir keliauti Dubysos ar Ventos upėmis. Baidarių nuoma Dubysos upėje užsiima net kelios įmonės. Mėgstantiems pairkluoti rimčiau siūloma nuvykti iki Ūlos, Merkio, Žeimenos ar Gaujos upės Latvijoje.

Rėkyvos ežere išskleisti bures gali tik tie, kurie patys turi jachtą ar jėgos aitvarą. Atsiranda ir tokių, kurie praskrieja ežeru nuosavu vandens motociklu, kateriu ar vandens slidėmis.

REKLAMA

Prabangesnio poilsio mėgėjai suoliukų ir pastogių gali rasti ne tik Kurtuvėnų, bet ir Tytuvėnų ar Žagarės regioniniuose parkuose. Šalia Tytuvėnų veikia poilsiavietė „Sedula“, kurioje galima pernakvoti. Šalia Žagarės esančio tvenkinio įrengtos kelios poilsiavietės bei naujas pažintinis takas turistams.

Šiek tiek geriau žvejams, kurie gali užmerkti meškeres ne tik tuose vandens telkiniuose, kuriuos nurodo jų žvejo bilietas, bet ir privačiuose tvenkiniuose. Privačiuose Kurtuvėnų, Šilo Pavėžupio ir Kuršėnų tvenkiniuose už nustatytą mokestį galima pagauti karpių, kuojų, lydekų.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų