REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užvertę vadovėlius moksleiviai jau pradeda vasaros atostogas. Tarp atostogaujančiųjų – ir daugiau kaip aštuonios dešimtys A. Bandzos vaikų globos namų auklėtinių.

REKLAMA
REKLAMA

Iki liepos – to meto, kai Panevėžio A. Bandzos vaikų globos namuose augantys mokyklinio amžiaus vaikai pasklis po rajono ir šalies vasaros poilsio stovyklas ir po to, kai grįš atgal, jų atostogų dienos bėgs tuose pačiuose valdiškuose namuose, kuriuose bėga ir mokykliniai metai.

REKLAMA

Tikriems šių vaikų tėvams poilsis nė motais, o svetimais vaikais besidominčių ir jiems padėti norinčių šeimų vis mažėja. Kaip teigia Vaikų globos namų direktorius Sigitas Juodzevičius, šiuo metu šeimose atostogas leidžia tik 16 vaikų.

„Tų žmonių, kurie lanko vaikus, bendrauja su jais, globėjais nevadiname, nes globa jiems oficialiai neįteisinta. Tie žmonės tiesiog bendrauja su vaikais, tad ir vadiname juos bendrautojais“, – sako direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrautojų – žmonių, neabejingų tėvų atstumtų vaikų likimui ir per šventes, atostogų metu priimančių juos į savo šeimas, direktorius suskaičiuoja apie tris dešimtis. „Mažėja žmonių, norinčių bendrauti su mūsų vaikais ir taip nors kiek palengvinančių jų dalią“, – sako S. Juodzevičius.

Šiuo metu A. Bandzos vaikų globos namuose auga per 130 vaikų. Pradėti bendrauti rekomenduojama tik su jau 7-erių sulaukusiais. Psichologai nustatė, kad mažesniems būna sunku suvokti, kad namai, į kuriuos juos parsiveda, ne gimtieji, o žmonės – ne patys artimiausi, ne tėvai. Parvesti atgal vaikai labai išgyvena, ilgisi, negali sulaukti, kol juos vėl aplankys. Vyresni lengviau suvokia padėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Patirtis parodė, kad mažyliams būna ypač skaudu, jeigu pradėję bendrauti žmonės staiga juos nustoja lankyti arba ateina rečiau. Vaikai pasijunta dar kartą išduoti “, – sako direktorius.

Jis mano, kad su šeimomis bendraujantiems vaikams lengviau, jie patiria daugiau teigiamų emocijų.

„Tačiau visų, pradedančių bendrauti su vaikais, prašau gerai apgalvoti savo poelgį ir nepradėti geriau visai, jeigu abejojama, ar sugebės nuolat ir ilgą laiką lankytis, ar užteks kantrybės. Pabandymai šiuo atveju visai netinka“, – sako S. Juodzevičius. Jis visada nori sužinoti, kodėl šeima nutarė pradėti bendrauti su vaiku, vestis jį namo.

REKLAMA

„Jeigu pasakoja, kad štai mes vaikų neturime, liūdna arba turime vieną vaiką, o jam nuobodu augti, neturi su kuo žaisti, suklūstu. Pradėti bendrauti su globos namuose augančiu vaiku reikėtų to vaiko, o ne savo labui. Svarbu, kad vaikui būtų praskaidrintos dienos, kad jis lengviau galėtų susivokti, suprasti gyvenimą“, – tikina direktorius.

Norintieji bendrauti su valdiškuose namuose augančiais vaikais turi pereiti Vaiko teisių apsaugos skyriaus patikrinimą. Įvertinama šeimos buitis, žmonių asmenybės, nes vaiką norima išleisti tik į saugius, patikimus namus.

REKLAMA

O kol kas Vaikų globos namuose laukiama liepos pradžios. Į vasaros stovyklų gyvenimą pasiners beveik visi mokyklinio amžiaus vaikai: vieni stovyklaus Panevėžio rajone esančioje stovykloje „Šilelis“, kiti važiuos į Pabradę, Švenčionėlius. Direktorius svajoja, kad gal pavyks ir prie jūros vaikus nuvežti.

Vasaros atostogomis mėgausis įvairaus amžiaus A. Bandzos vaikų globos namuose gyvenantys mokiniai. Tik brandos atestato niekas į šiuos namus neparneš, šiemet juose abiturientų nėra.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų