REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Globaliai ekonomikai trukdo nauja „ekonominių zombių“ karta, perspėja „Financial Times“. Jungtinėse Valstijose nuo 2008 m. pradžios metinis vartojimo augimas, įvertinus infliaciją, tesiekė vos 0,5 procento.

REKLAMA
REKLAMA

„Pokario laikotarpiu vartotojai amerikiečiai dar niekada nesielgė taip vangiai per tokį ilgą laiko tarpą“, – rašo Jeilio universiteto dėstytojas, „Morgan Stanley Asia“ nevykdantysis pirmininkas Steevenas Roche.

REKLAMA

Autorius pažymi, kad savo laiku šis ,,zombio sindromas“ buvo vienas pagrindinių „japoniškosios ligos“, dėl kurios prasidėjo dešimtmetį trukusi stagnacija, simptomų. Japonijos bankai, skatinami vyriausybės, mielai dalijo paskolas daugeliui neišgalinčių kompanijų, vilkindami restruktūrizaciją ir neišvengiamą žlugimą. Dėl to Japonijoje smarkiai sulėtėjo darbo našumo augimas.

JAV situacija panaši, mano autorius. Vartojimo bumas laikėsi ant dviejų „burbulų“ – ant nekilnojamojo turto rinkos ir ant kreditų rinkos, kol šie nesprogo. Amerikos vartotojai atsigaus negreitai – pernelyg didelių skolų grąžinimas vargu ar prasideda. 2011 m. pradžioje namų ūkių skolos sudarė 115 proc. – mažiau už maksimumą (130 proc. 2007 metais), bet gerokai daugiau už vidutinį rodiklį, kuris buvo 1970–2000 metais (75 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

smeninių santaupų lygis (4,9 proc. turimų pajamų 2011 m. kovo – balandžio mėn.) taip pat gerokai žemesnis už 1970–2000 metų normą – beveik 8 procentai.

Tuo tarpu Vašingtono politikai, panašiai kaip Japonijos bankai, visomis jėgomis bando vilkinti protingą ekonomikos pertvarkymą. Šalies Federalinio rezervo kiekybinis sumažinimas, Kongreso ir Baltųjų rūmų priemonės, nukreiptos į skolininkų amnestavimą, turi tikslą „ įtikinti vartotojus zombius, kad jie ignoruotų savo įsisenėjusias problemas ir vėl pradėtų leisti pinigus“, sakoma straipsnyje. Vadinasi, Vašingtonas taikstosi su naujomis beprotybėmis, mano autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Amerikos vartotojai protingesni už Amerikos politikus“, – pastebi autorius. Aukštas nedarbo lygis – papildoma paskata diržams susiveržti.

„Amerikos vartotojams zombiams vienintelės protingos priemonės – išlaidų apribojimas, skolų grąžinimas ir taupymas“, – baigia autorius. Jo vertinimais, skolų našta ir indėlių procentai grįš prie normos tik po 3– metų. „Kadangi vartojimas vis dar sudaro daugiau kaip 70 proc. BVP, tai pranašauja smarkiai sumažintą Amerikos ekonomikos augimą, jeigu tik Amerika greitai neras naujo ir gyvybingo augimo šaltinio“, – daro išvadą autorius.

Ilgai trunkanti recesija Jungtinėse Valstijose, kurios yra didžiausias pasaulyje vartotojas, o taip pat Japonijos ir Europos silpnumas pranašauja „šaltą dušą“ taip vadinamiems „stebuklams“ besivystančių šalių rinkose, orientuotose į eksportą (jeigu jos greitai nepersiorientuos į vidaus vartojimą). Be to, Amerikos vartotojai zombiai gali padaryti Jungtinėms Valstijoms dar daugiau žalos, negu firmos zombiai padarė Japonijos ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų