REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per penkis mėnesius pašto skyriuose aptikta daugiau nei 4 kilogramai narkotikų, o tai du kartus daugiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Sparčiai plintant internetinei prekybai, suskubta prekiauti ne tik daiktais, bet ir narkotikais. Šiemet nuo metų pradžios iki gegužės mėnesio pašto siuntose rasta 4 kilogramai narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Pernai per tą patį laikotarpį – vos du kilogramai.

REKLAMA

Muitinės departamentas dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos ir disponavimo šiomis medžiagomis šiemet pradėjo 17 ikiteisminių tyrimų. Generalinio direktoriaus pavaduotojas Juozas Rimkevičius tikino, jog narkotinės medžiagos siunčiamos maždaug du – tris kartus per mėnesį.

Paprastai narkotikai atvežami neregistruotose  siuntose. Pasak J. Rimkevičiaus, nurodomi įvairūs prekių pavadinimai: rašoma, jog siuntoje – gėlių sėklos, trąšos, dažų pavyzdžiai. Neretai narkotikus prekeiviai maskuoja  žaisluose, žvakių viduje, rankinių dugnuose. Uždrausti preparatai slepiami net pačioje siuntos pakuotėje – storesniame kartono ar popieriaus sluoksnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltėliai nevengia pasinaudoti šventiniu šurmuliu ir narkotinius preparatus siunčia su dovanomis.

Kartą tikrinant pašto siuntą iš Bolivijos kriminalistams pasirodė įtartina, jos siunčiamos devynios moteriškos rankinės itin prastos kokybės. Jų dugnuose pareigūnai aptiko įsiūtus maišelius su kokainu. Narkotikų bendras svoris siekė beveik tris kilogramus.

Iš žvakės, siųstos iš Panamos ir supakuotos dailioje dėžutėje, pareigūnai iškrapštė 200 gramų kokaino.

„Nusikaltėliai nesidrovi naudoti žaislus savo kėslams. Pliušinio šuniuko viduje pareigūnai rado įsiūtą maišelį su glotniagalvių genties grybų vaisiakūnių galvučių dalimis. Šie grybai priskiriami prie medžiagų, sukeliančių haliucinacijas“, – pasakojo generalinio direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, siekiant išaiškinti narkotinių medžiagų kontrabandą, ypatingai svarbus yra pareigūnų profesionalumas, techninių priemonių naudojimas, muitinės kinologų ir tarnybinių šunų darbas.

Šiuo metu Lietuvos muitinėje yra 19 tarnybinių šunų, apmokytų ieškoti narkotinių medžiagų.

„Pastebėjome, jog narkotinių medžiagų gamintojai bei siuntėjai  nuolat ieško naujų, lengviau prieinamų ar nekontroliuojamų medžiagų. Daugelis jų  dar net neįtraukti Į Draudžiamųjų preparatų sąrašą. Tuomet tenka sukti galvą, kaip pasielgti“, – dalijosi rūpesčiais J. Rimkevičius.

REKLAMA

Kovodami su narkotinių medžiagų kontrabanda, muitinės pareigūnai  dalyvauja tarptautinėse operacijose, bendradarbiauja su kolegomis iš kitų šalių muitinių, keičiasi operatyvine informacija su kitomis teisėsaugos institucijomis.

Neretai tik per bendras operacijas sulaikomos milžiniškos narkotikų siuntos.

Dabar, kai internetinė prekyba tapo beveik nevaldoma, muitininkams stinga pajėgų patikrinti visas siuntas. Tuomet tai daroma pasirinktinai arba kilus įtarimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų