REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismai per penkis šių metų mėnesius skyrė beveik 600 tūkst. litų baudų už nelegalaus darbo naudojimą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) išplatinto pranešimo duomenimis, už inspektorių atlikto tikrinimo metu miško kirtavietėje nustatytus keturis nelegaliai dirbusius asmenis Varėnos rajono apylinkės teismas nelegalų darbą naudojusiam A. Mačiulio individualios įmonės savininkui skyrė 3 tūkst. 350 litų baudą. VDI kreipėsi apeliaciniu skundu, teigdama, kad bausmė už tokį pažeidimą per švelni ir prašydama ją sugriežtinti.

REKLAMA

Skunde buvo motyvuojama, kad teismas neatsižvelgė, jog nelegalus darbas Administraciniame teisės pažeidimų kodekse vertinamas kaip vienas pavojingiausių pažeidimų, iškreipia padėtį darbo rinkoje, sudaro sąlygas nesąžiningai konkurencijai. Taip pat pabrėžta, kad nelegaliu darbu pažeidėjas siekė nuslėpti asmens darbo pagal sutartį faktą, turėdamas tikslą nemokėti mokesčių į valstybės biudžetą, įmokų į socialinio draudimo fondą, išvengti prievolių darbuotojui ir valstybei, kylančių iš darbo sutarties teisinių santykių, tuo padarydamas didelę žalą ir dirbančių žmonių teisei pasinaudoti teisinėmis bei socialinėmis garantijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas (VAT) atsižvelgė į VDI pateiktus įrodymus ir patenkino apeliacinį skundą. Įvertinus taip pat VDI nustatytą faktą, kad nelegaliai įdarbinti asmenys A. Mačiulio įmonėje dirbo gana ilgai ir tai suteikė įmonei galimybę išvengti nemažos sumos į valstybės biudžetą privalomų mokesčių mokėjimo, A. Mačiuliui skirta 12 tūkst. litų bauda.

Kitu atveju VAT patikrino VDI pateiktus įrodymus dėl nelegalaus darbo piliečio Valdo Kizieliausko byloje, atmetė nubaustojo apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nutarimą skirti už nelegalaus 6 žmonių darbo naudojimą miško darbuose 39 tūkst. litų.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, nelegalaus darbo naudojimas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims nuo 3 iki 10 tūkst. litų už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų