REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaviatūroje oktava (septyni garsai) yra padalinti į lygius pustonius (baltas, juodas, baltas....), to pasekoje išgaunama 12 skirtingo aukštumo garsų.   Šis būdas vadinamas temperuotu garsų derinimu. Jis įsigalėjo nuo J. S. Bacho (1685–1750) laikų. Grojant 12 (baltaisiais ir juodaisiais), o ne septyniais klavišais galima išgauti daugiau spalvų, nuotaikų, egzotinių muzikinių vaizdinių, svajingų nuotaikų, mirgėti garsų spalvomis, garsais skleisti aromatus. Klaviatūroje klavišai išdėstyti tokia tvarka, kad, spaudžiant juos paeiliui iš kairės į dešinę, girdimi aukštėjantys garsai.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejingas skaičiui 12 buvo austrų – amerikiečių kompozitorius A. Šionbergas ( 1874 - 1951). Prieštaraudamas nusitovėjusiam stiliui, kad  melodija yra mintis, sudaryta iš darniai skambančių garsų, o jos funkcijos: estetinė, meninė, pramoginė, Šionbergas konstravo muziką serijiniu būdu. Jis sukūrė tokį muzikos kūrimo metodą, kuriame pvz: garsas Do  negali pasikartoti tol, kol nenuskambejo kiti 11 garsų. Visi garsai yra lygiaverčiai.

REKLAMA

Klasikinės harmonijos vadovėliuose minima, kad kiekvienas gamos laipsnis turi savo funkciją dermėje. Dvylika skirtingo aukštumo garsų, dvylika skirtingų nuotaikų, charakterių, dvylika muzikinių zodiakų. Žvelgdami į šį pavyzdį, jūs sužinosite savo natą, kokiu garsu skambate, kaip derate su kitais garsiniais zodiakais.

Pirmasis Zodiako ženklas klaviatūroje yra Avinas. Pirmasis dermės garsas yra vadinamas Tonikos vardu. Tai svarbiausias muzikinės dermės laipsnis, nes Tonika pradedamas ir užaigiamas muzikinio kūrinio plėtojimas. Šio laipsnio charakteristika tokia kaip ir Avino, jis yra lyderis, diktuojantis savo taisykles: smarkus, ambicingas ir užsispyręs, norintis  dominuoti. Avinas, palyginti su kitais ženklais, atitinka vyro standartą.  Šias savybes galima priskirti dermės laipsniui Tonikai.

REKLAMA
REKLAMA

Klavišas atitinkąs Jaučio ženklą, yra juodos spalvos, tai - paaukštinta Tonika. Jautis – labai užsispyręs, darbštus ir kantrus. Neklausantis patarimų  atkakliai siekiantis tikslo. Maištininkas - individualistas. Jį sunku išmušti iš kelio. Šis dermės laipsnis - senovinės friginės dermės ( muzikinės nuotaikos) sudedamoji dalis. Fryginė dermė puikiai tinka liaudies muzikai bei progresyvaus metalo stiliaus kompozicijoms, tokiam kaip thrash (sunkiojo metalo muzikos pakraipa), death, taip pat džiaze. Kaip regime, ''Jautiski'' bruožai atsispindi ir muzikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klavišas, atitinkąs Dvynio ženklą,  nepastovus demės laipsnis, kaip ir pats Dvynio ženklas.

Klavišas skambantis Vėžio ženkle tai – švelnus, kupinas lyriškumo, liūdno atspalvio dermės laipsnis. Jungtyje su Tonika šis laipsnis dažniausia sutinkamas lietuvių liaudies dainose. Tai liūdnos intonacijos, būdingos lietuvių liaudies dainoms, dalelė.

Klavišas esantis Liūto ženkle, kaip ir pats Liūtas mėgsta būti dėmesio centre. Jis yra trigarsio (triju pastovių) demės laispnių viduryje. Tai - pastovus, atraminis dermės laipsnis. Kaip ir pats Liūto ženklas, siekiantis lyderiavimo, kupinas optimizmo.

REKLAMA

Klavišas esantis Mergelės ženkle atrodo ramus, iš išorės savimi pasitikintis, bet viduje vyrauja samyšis, netikrumas. Tai - nepastovus dermės laispnis, kuris vadinamas Subdominante.

Klavišas esantis Svarstyklių ženkle, yra senovinės lydinės dermės ( kilusios is senoveje gyvavusios šalies Lidija, pavadinimo) sudedamoji dalis. Dermė šviesaus, veržloko, aštroko skambesio. Svarstyklės linkusios svyruoti, neryžtingos, nepastovios, naivios. Tačiau draugiškos, mėgstancios tiesą, turinčios gebėjimų diplomatijoje.

Teigiama, kad Skorpiono ženklas - stipriausia natūra iš visų zodiakų. Nepripažista kompromisų, nevengiantis konfliktų, linkstantis i ginčus. Tai - kraštutinumo žmogus. Skorpiono ženklu pažymetas klavišas muzikų yra vadinamas Dominante, verčiant iš lotynų kalbos reiškia ''viešpataujantis''. Svarbus laipsnis muzikinėje dermėje.

REKLAMA

Šaulys – tiesus, žavus, atviraširdis, optimistas, mėgstantis azartinius lošimus. Lengvą gyvenimą mėgstančio žmogaus tipas. Klaviatūros garsas esantis Šaulio ženkle yra harmoninio mažoro sudėtyje. Ši dermė skambėdama šviesiai, nelauktai suskamba liūdna gaida. Besiliejančias šviesias spalvas, netikėtai pakeičia tamsi. Tai reiškia, kad Šaulio malonumus užtemdo nemalonumai.

Ožiaragis – melancholiko tipo žmogus, dažnai gimstantis ''seniu'', kurį  mažai kas džiugina. Turintis gerų savybių, taupus, blaiviai suvokia realybę. Klavišas esantis Ožiaragio ženkle, yra vadinamas Submediante, verčiant reikštų - mažiau dominuojantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vandenis yra valdomas ne jausmų, bet proto. Nuolat ieškantis pokyčių, perversmų. Senovės graikai sudėliojo tetrachordus, kurių kiekvienas turejo emocinį ir dorovinį krūvį. Klavišas esantis Vandenio ženkle, yra dorinės dermės sudetinė dalis. Ją graikai komponavo  kilniems jausmams ir poelgiams formuoti.

Žuvys – kilnus ženklas. Atsigimusios guodėjos, lengvai suprantančios kito problemas, tačiau neretai pačios pasijunta esančios bejėges, kurioms reikalinga pagalba.  Klavišas esantis Žuvų ženkle yra vadinamas Apatiniu Vedamuoju. Tai - nesavarankiškas, linkęs įsilieti, susitapatinti su pastoviuoju dermės laispniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų