REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijardo dolerių vertės klausimas: kodėl Izraelis – taip neseniai gyvuojanti valstybė, turinti tik 7 milijonus gyventojų, apsupta priešų, visuomet pasiruošusi karui, be jokių gamtinių išteklių – įkuria daugiau aukštųjų technologijų bendrovių negu tokios didelės, ramios ir stabilios šalys? Remdamiesi žymiausių Izraelio novatorių ir investuotojų pavyzdžiais, geopolitikos ekspertai Danas Senoras ir Saulas Singeris parodo, kaip, nepaisant visų kliūčių, šalies kultūra skatina išradingumą ir verslumą ir kaip šis unikalus derinys veikia.

REKLAMA
REKLAMA

Anot autorių, Izraelis yra ne tik šalis, bet ir visaapimantis mąstymo būdas. Amerikiečiai daug dėmesio skiria išoriniam vaizdui ir kruopščiam pasiruošimui, o izraeliečiui svarbiausia chutzpah, t.y. drąsa, įžūlumas, ryžtas. Kaip apibūdino vienas analitikas, „jei žydų verslininkui kyla verslo idėja, jis pradeda ją įgyvendinti tą pačią savaitę“. Senoras ir Singeris, remdamiesi gilesnėmis geopolitinėmis įžvalgomis, bando paaiškinti, kodėl Izraelio imigracijos, karinės tarnybos, mokslinių tyrimų ir plėtros politika buvo ir yra pagrindinis visos valstybės ekonomikos kilimo veiksnys, kodėl Izraelis turi daugiau NASDAQ akcijų biržoje kotiruojamų bendrovių negu visa Europa, Korėja, Japonija, Singapūras, Kinija ir Indija kartu.

REKLAMA

Apie Artimuosius Rytus prirašyta labai daug, tačiau net keista, kaip menkai suprantama Izraelio ekonomikos augimo istorija ir strategija. Kaip teigiama knygoje „Idėjų šalis“ (originalus pavadinimas Start-Up Nation), Izraelio pamokos tinka ne tik kitoms valstybėms, bet ir žmonėms, siekiantiems kurti klestinčią organizaciją. Dabar, kai bandoma iš naujo atrasti tą optimistišką, energingą „aš galiu tai padaryti“ dvasią, pats geriausias metas pasigilinti į įspūdingus, nuostabą keliančius būdus, kaip viena įstabi ir atspari šalis sprendžia problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Dan Senor, Saul Singer. Idėjų šalis: Izraelio ekonomikos stebuklas. Iš anglų kalbos vertė Rūta Montvilienė. – Vilnius: Tyto alba, 2011. – 316 p.

***

Brangiausias dalykas pasaulyje – gera idėja.Tačiau tik tada, jei ji įgyvendinama.

Ši knyga pasakoja, kaip gimsta idėjos, kurios keičia ir jau pakeitė pasaulį.

Profesionalumas, tikslo siekimas, nebijojimas klysti, pasimokyti iš klaidų ir vėl bandyti. Atrodo paprastas receptas, bet jį įgyvendinti pasisekė nedaugeliui.

Izraelis sukūrė stebuklą. Per palyginti trumpą laiką iš agrarinės valstybės jis virto idėjų šalimi su inovatyviausia ekonomika pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izraelis ir Lietuva labai skirtingos valstybės. Bet kartu ir panašios. Mūsų šalis neturi energetinių resursų, neturi gausių gamtos turtų. Esame turtingi savo žmonėmis ir jų idėjomis. Ir kuo daugiau idėjų įgyvendinsime, tuo turtingesni ir saugesni būsime.

Pabandykime kartu sukurti aplinką idėjoms sužydėti ir drąsiai galėsime vadintis „Idėjų šalis 2.0“.

Markas Zbarskis, ERP grupės valdybos pirmininkas

***

Ši knyga apie tai kaip, būnant mažu, tapti dideliu. Dideliu daugelyje sričių: karyboje, ekonomikoje ar išradimuose. Daugelis pasakys, jog verslumas yra tartum įgimta žydų tautos savybė, tačiau keletą dešimtmečių atgalios, verslumu Izraelyje net nekvepėjo. Tiesa, imigrantų srautai keitė šalį, tačiau labiausiai ją keitė jos piliečių asmeninės sąvybės: drąsa keistis, drąsa priimti iššūkius ir drąsa būti laisviems nepaisant autoritetų ar stereotipų.

REKLAMA

Šiandien Izraelis viena moderniausių ekonomikų pasaulyje, savotiška ištisinė mokslinių tyrimų bei jų praktinio taikymo labotatorija. Visos didžiausios pasaulio kompanijos yra įkūrusios mokslinių tyrimų padalinius šioje šalyje. 1992 metais, Izraeliui esant gilioje ekonominėje krizėje, šalies Vyriausybė 660 milijonų dolerių parėmė Intel kompanijos investicijas šalyje. Intel tais metais investavo 1,8 milijardo dolerių, po jos sekė IBM, Microsoft, Oracle, Google, Cisco ir daugelis kitų.

Taip gimė Izraelio stebuklas - sėkmingas drąsos, talento ir technologijų susiliejimas, kurio rezultatas klestinti ekonomika, milžiniški rizikos investicijų srautai bei inovatyviausios šalies titulas.

Tikiu, kad Lietuvos piliečių ir jos politinio elito noras keistis ir keisti savo šalį taps tokiu pat stipriu kaip tolimame ir artimame Izraelyje.

Dainius Kreivys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų