REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam ūkininkui svarbu, kad jo ūkis ne tik neštų naudą, bet ir būtų sveikas bei prižiūrėtas. Tokį ūkį apibrėžia ir šiemet pradėta įgyvendinti  augalų apsaugos produktų naudojimo, maisto ir pašarų saugos bei ūkinių gyvūnų sveikatingumo reikalavimų kontrolė . Šie reikalavimai nėra nauji – nauja tik tai, kad nuo 2009 m. išmokų gavimas pradėtas sieti su valdymo reikalavimų laikymusi. Tai reiškia, kad  Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) su plotu susijusiu priemonių dalyviams už reikalavimų nesilaikymą bus mažinama paramos suma.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrintas – bet kuris ūkininkas

Gausiausia naujų reikalavimų grupė apibrėžia ūkyje laikomų gyvūnų mitybą. Pašarų saugos reikalavimai apima pašarų sandėliavimą, apskaitą, atsekamumą, vaistinių pašarų saugą, pirkimą iš registruotų gamintojų bei privalomų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nurodymų vykdymą.

REKLAMA

„Pašarų saugos reikalavimais siekiama užtikrinti vartotojų apsaugą bei gyvūnų sveikatą ir gerovę, – teigia VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus specialistas Žilvinas Ilevičius. – Mūsų tarnyba kontroliuoja jų laikymąsi vadovaudamasi rizikos kriterijų analize, o šiuos nustato Nacionalinė mokėjimų agentūra“. Pasak Ž. Ilevičiaus, NMA  pateikia VMVT tikrintinų ūkio subjektų sąrašus, taigi patikrintas gali būti bet kuris ūkininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašarų atsekamumas

Vienas iš reikalavimų – pašarų atsekamumas. Pagrindinis šio reikalavimo užtikrinimo principas yra: „vienas žingsnis į priekį ir vienas žingsnis atgal“, kuris reiškia, kad pašarų ūkio subjektas turi žinoti, iš ko įsigijo ir kam pašarus pateikė, jei pašarai buvo teikiami į rinką. Su atsekamumu susijęs ir kitas reikalavimas tvarkyti apskaitą, kurioje būtų registruojama informacija, susijusi su rinkai tiekiamų pašarų paskirties vieta bei kiekiu. „Šio reikalavimo esmė užtikrinti legalų pašarų įsigijimą, – pasakojo Ž. Ilevičius. – Pašarų ūkio subjektų registrai yra vieši lengvai prieinami, ir kiekvienas ūkininkas, įvedęs ūkio subjekto pavadinimą ar adresą, gali pamatyti, ar jis registruotas ar patvirtintas“.  Visų Lietuvoje registruotų ir / ar patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąrašus galima rasti Pašarų ūkio subjektų informacinėje sistemoje (PUSRIS) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje www.vmvt.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu buvo atlikti tyrimai ir nustatyta, kad pašaruose viršijamas didžiausias leistinas nepageidaujamų medžiagų kiekis, tokiu atveju pašarų ūkio subjektams taikomas reikalavimas vykdyti privalomus VMVT nurodymus - ši institucija turi teisę laikinai sustabdyti arba uždrausti gaminti, tiekti rinkai ir naudoti nesaugius pašarus. Taip siekiama, kad neplistų gyvūnų užkrečiamosios ligos, gaminami pašarai, pašarų priedai, gyvūniniai produktai nebūtų kenksmingi žmonių ir gyvūnų sveikatai.

Jei pašarų ūkio subjektas nustato, jog jo pašarai yra netinkami naudojimui, apie tai jis turi informuoti VMVT bei asmenis, kuriems netinkami pašarai buvo tiekti.

REKLAMA

Pašarų laikymo ypatybės

Kiti du grupės reikalavimai apibrėžia pašarų laikymo ypatumus. Siekiant išvengti pavojingo pašarų užteršimo, reikia juos sandėliuoti atskirai nuo medžiagų, draudžiamų naudoti ūkiniams gyvūnams šerti. Taip pat yra nustatytas reikalavimas dėl vaistinių pašarų tvarkymo – jie turi būti tvarkomi taip, kad nekeltų rizikos tiems gyvūnams, kuriems jie nėra skirti, ir kad gyvūnai negalėtų prie jų prieiti ir tie vaistiniai pašarai netaptų taršos šaltiniu kitiems pašarams. Kadangi vaistiniai pašarai yra naudojami tik tam tikromis apibrėžtomis, griežtomis sąlygomis.

REKLAMA

Ūkininkai turi laikytis reikalavimų, susijusių su veterinarinių vaistų naudojimu: vaistai turi būti registruoti. Tam tikslui įsteigtas viešas registras, kuris  skelbiamas VMVT interneto svetainėje, kurioje galima pasitikrinti ar naudojami veterinariniai vaistai yra registruoti.

Kiekvienas ūkio subjektas, kuris naudoja veterinarinius vaistus, turi vesti nustatytos formos veterinarinių vaistų apskaitos žurnalą.

Stengiasi padėti, o ne bausti

Nors iš pirmo žvilgsnio reikalavimai gali atrodyti sudėtingi, tačiau Ž. Ilevičius ramina, jog VMVT inspektoriai nebus vien baudėjai. „Visada stengiamės pagelbėti rūpimais klausimais, konsultuojame," – drąsina specialistas.

Visų galiojančių  valdymo reikalavimų turi laikytis pareiškėjai, siekiantys gauti paramą pagal KPP priemones „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „NATURA 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „NATURA 2000 išmokos“, „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Miškų aplinkosaugos išmokos“, bei pareiškėjai, siekiantys gauti paramą tiesioginėmis išmokomis už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, braškes ir avietes, skirtas perdirbti, bei atskiromis tiesioginėmis išmokomis už baltąjį cukrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų