REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerija pradėjo mokymus mokyklų tautinės mažumos kalba pedagogams, kurie nuo rugsėjo 1 d. pradės dirbti pagal atnaujintą lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo programą. Metodiniai seminarai lituanistams jau buvo surengti Vilniuje ir Klaipėdoje. Vasaros pabaigoje dar numatoma surengti seminarus dalykų mokytojams, kurie lietuvių kalba mokys Lietuvos istorijos ir geografijos bei pilietinio ugdymo.

REKLAMA
REKLAMA

Seminarų ir paskaitų temos buvo pasiūlytos pačių mokytojų. Užsiėmimus vedė žinomi pedagogai,  mokslininkai. Buvo nagrinėtos kultūrinio ir istorinio konteksto, kūrinio poveikio kultūros raidai  temos, kalbėta apie metodus, kaip dėstyti senąją literatūrą, kad ji būtų įdomi, ir kt.

REKLAMA

Nuo rugsėjo 1 d. mokiniai, pradėję mokytis pagal atnaujintą Lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo programą, 2013 m. laikys lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pagal vieną programą. Brandos egzaminas lieka dviejų tipų – valstybinis ir mokyklinis. Rengiant lietuvių kalbos ir literatūros egzamino programos projektą atsižvelgta ir į mokyklose tautinės mažumos kalba lietuvių kalbos pasiekimų tyrimų rezultatus. Šiuo metu specialistai dar svarsto, kokios išskirtinės priemonės gali būti taikomos, vertinant mokyklas tautinės mažumos kalba baigusių abiturientų lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą tam tikru pereinamuoju laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Padėdama  mokykloms tautinės mažumos kalba geriau pasiruošti naujos redakcijos Švietimo įstatymo įgyvendinimui Švietimo ir mokslo ministerija parengė mokytojų kvalifikacijos tobulinimo priemonių planą.  Pavasarį buvo apklausti pedagogai,  ar jie norėtų patobulinti savo kvalifikaciją. Per 1300 specialias anketas užpildžiusių  pradinių klasių, lietuvių kalbos, istorijos ir geografijos, pilietinio ugdymo mokytojų nurodė, kas jiems aktualiausia.  Tai – dvikalbio ugdymo metodika, dalyko kalba ir lietuvių kalbos ir literatūros mokymo dalykinių bei metodinių kompetencijų tobulinimas. Didelė dalis mokytojų išreiškė norą patobulinti savo lietuvių kalbos komunikacinius gebėjimus.

Švietimo ir mokslo ministro įsakymu  paskirta 300 000 Lt mokykloms tautinės mažumos kalba įsigyti vadovėlių, kitų mokymo priemonių, kurios yra reikalingos lietuvių kalbai ir literatūrai mokytis pagal vidurinio ugdymo programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų