REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendume jie tarė „ne“ atominei energetikai, vandens išteklių privatizavimui bei įstatymui, kuris apsaugotų premjerą nuo teismo procesų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus dviem savaitėm po vietos valdžios rinkimų Italijos gyventojai davė dar vieną pamoką savo vyriausybės vadovui Silvio Berlusconiui.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, prie balsadėžių sekmadienį ir pirmadienį atėjo 57 proc. rinkėjų. Kad balsavimas būtų paskelbtas galiojančiu, buvo reikalingas 50 proc. kvorumas.

S. Berlusconis buvo raginęs gyventojus nedalyvauti referendumuose. Nuo 1995-ųjų kvorumas Italijoje niekada nebuvo pasiektas.

S. Berlusconis pripažino savo pralaimėjimą. Anot jo, vyriausybė įpareigota „visiškai“ gerbti referendumo rezultatus. Italijai greičiausiai teks atsisveikinti su atomine energetika, sakė S. Berlusconis Romoje po susitikimo su Izraelio premjeru Benyaminu Netanyahu.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš S. Berlusconio iniciatyvą grįžti prie atominės energetikos balsavo 94,6 proc. rinkėjų. Italijos atominės energetikos programa buvo nutraukta 1987-aisiais po Černobylio avarijos. Tačiau prieš dvejus metus S. Berlusconis paskelbė ketinantis nuo 2014 metų statyti keturias naujas branduolines jėgaines.

Po Fukušimos katastrofos kovą vyriausybė planus įšaldė, tikėdamasi, kad opozicijos ir atominės energetikos priešininkai atsisakys referendumo.

95 proc. piliečių balsavo ir prieš vandens išteklių privatizavimą. Remiantis dabar jau priimtu įstatymu, visi italai nuo 2012 metų bent jau iš dalies vandeniu būtų aprūpinami privatizuotų bendrovių.

Italai pasisakė ir prieš premjero ir vyriausybės narių teisinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų