REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 14 dieną Lietuvos istorijoje liūdnas jubiliejus - prieš 70 metų pradėti pirmieji masiniai trėmimai iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

1940 m. okupavusi Lietuvą, raudonoji valdžia suėmė nemažai buvusių valdininkų, politikų, eilinių Lietuvos gyventojų. Vien iki metų pabaigos tyrinėtojai priskaičiuoja iki 3000 suimtųjų.

REKLAMA

Po metų, 1941-ųjų birželio 14 - 18 dienomis, įvykdytas pirmas masinis tremtinių ir kalinių išvežimas į įvairias Tarybų Sąjungos vietas - Novosibirsko, Tomsko sritis, Altajaus kraštą, Jakutiją, Komiją, Kazachstaną. Tada iš Lietuvos iškeliavo 11 ešelonų su tremtiniais ir 4 ešelonai su suimtaisiais. Bendras išvežtųjų tremtinių, kalinių, represuotų skaičius siekia apie 18 000 žmonių.

Biržų kraštas nebuvo išimtis. 1993 m. išleistoje knygoje „1941 - 1952 metų Lietuvos tremtiniai" galima rasti jau beveik pustrečio šimto ištremtųjų iš Biržų pavardžių.

REKLAMA
REKLAMA

Per beveik 20 metų tie sąrašai buvo pildomi, tikslinami. Aišku, iš Biržų į Sibiro golgotas iškeliavo daugiau žmonių, nes nemažai buvo areštuota, kalinta ir jie tuos kraštus pasiekė jau kaip kaliniai.

Runikių pradžios mokyklos mokytojas, šaulių būrio vadas, Jaunųjų ūkininkų ratelių steigėjas Jonas Dargis su mokiniais. 1930 m.

Kas gi buvo tie pirmieji biržiečiai tremtiniai? Tai mokytojai, pradinių mokyklų vedėjai, mokyklų inspektoriai, šauliai, šaulių būrių vadai, ūkininkai, valstybės pareigūnai, (tokie, kaip 1936 m. Seimo pirmininkas ir valstybės kontrolierius Konstantinas Šakenis), Biržų visuomenės veikėjai, prekybininkai, verslininkai. Kaip matyti iš tremtinių sąrašų, dažnai būdavo suimama visa šeima - vyrą išsiųsdavo kalėti į lagerį, žmonos su vaikais laukdavo tremtinių dalia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima skaičiuoti ištisas biržiečių šeimas, ištremtas prieš 70 metų. Tai Andrėjauskai, Astrauskai, Balbieriai, Bekeriai, Čerbulėnai, Dankbarai, Dargiai, Dirginčiai, Fridmanai, Gendleriai, Ignašiūnai, Kiseliai, Lipšicai, Namajūnai, Paulauskai, Povilioniai, Rakšniai, Steponavičiai, Šakeniai, Uogintai, Vanagai, Vidzickai, Žukai.

Dar vienas išskirtinis 1941-ųjų metų birželio trėmimų bruožas - į tremtį buvo išsiųsta daug mokytojų, jų šeimos narių. Okupantų logika buvo tokia - mokytojai moko meilės savo kraštui, savo gimtinei, savo tautai, savo praeičiai, tad tokiems vieta tik Sibire.

Pirmųjų masinių trėmimų 70-ies metų jubiliejus mus verčia prisiminti pragaištingą bolševikinę ideologiją, 1940-ųjų metų Tarybų Sąjungos okupaciją, lietuvių tautos kančias, netektis, išbandymus ir viltis.

Antanas Seibutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų