REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Michel de Montaigne (Mišelis de Montenis; 1533–1592) – vienas žymiausių prancūzų Renesanso epochos filosofų, politikų ir eseistų. Garsusis jo veikalas „Esė“ pirmą kartą buvo išleistas 1580 m. ir iškart tapo vienu svarbiausių bei populiariausių to meto filosofinių tekstų. Šis pagrindinis M. Montaigne'io kūrinys padarė pradžią esė žanrui; autoriaus minčių aprašymai nuo tuo metu vyravusių klasikinių mokslinių darbų skyrėsi pabrėžtinai subjektyviais išgyvenimais ir apmąstymais pagrįstais svarstymais. Montaigne'io „Esė“ būdingas išorinių visuomenės gyvenimo formų nuvertinimas, mokslinių prietarų kritika, žmogaus iškėlimas virš kitų gamtos kūrinių ir skeptiškumas dogmų atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Autorius – tikras Renesanso mąstytojas, besinaudojantis šiam laikotarpiui būdingu laisvumu, pasižymintis plačiu interesų mastu ir žinių bagažu. „Esė“ paliečiama literatūra, filosofija, papročiai, auklėjimas ir kitos Montaigne'io domėjimosi sritys. Autorius visą dėmesį sutelkė į žmogų, jo vidinį pasaulį, potyrius, papročius, dorovės normas ir interesus. Tiesos paieškos, atsisakant bet kokių dogmų, veda prie nuolatos kintančio mūsų vidinio „Aš“, kuris ir yra visų svarbiausias. „Gyventi – štai mano amatas ir mano menas“, – teigia Montaigne'is. Mąstytojas parodo mums žmogaus vidų, jo sielos klodus, kurie išlieka nedaug tepakitę nuo Renesanso laikų. O autoriaus mintys, tapusios populiariais aforizmais, buvo ir tebėra aktualios bei prasmingos ir mąstantiems šių dienų žmonėms.

REKLAMA

Kai spoksome į valstietį ar karalių, aristokratą ar prasčioką, valdininką ar šiaip sau žmogų, turtuolį ar vargšą – mums visi jie atrodo labai skirtingi, o iš tikrųjų jie skiriasi tik savo apdaru.

Michel de Montaigne. Esė. Iš prancūzų kalbos vertė Danguolė Droblytė. – Vilnius: Tyto alba, 2011. – 284 p.

2-a pataisyta ir papild. laida

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų