REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonomika šiais metais augs 6 proc., prognozuoja „DnB Nord“ banko analitikai. Tiesa, tvariai ūkio plėtrai labiausiai trukdys per krizę sumažėję investiciniai projektai ir struktūrinis darbo jėgos trūkumas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „DnB Nord“ banko vyriausiojo analitiko profesoriaus Rimanto Rudzkio, geresnius nei tikėtasi ekonomikos rezultatus lems ne tik augančios pagrindinių Lietuvos užsienio prekybos partnerių rinkos, gamybos plėtra labiau išnaudojant turimus gamybinius pajėgumus ir sparčiau įsisavinant Europos Sąjungos paramą, bet ir pamažu stiprėjantis vidaus vartojimas.

REKLAMA

Teigiamą poveikį šalies ekonomikai turės ir verslo įmonių gebėjimas prisitaikyti prie naujų ekonomikos realijų - po nuostolingų 2009-ųjų pernai Lietuvos nefinansinių įmonių bendras pelningumo rodiklis buvo teigiamas ir viršijo 3 proc.

Tačiau, pasak R. Rudzkio, daugelis namų ūkio šiais metais dar nepajus teigiamo augančios ekonomikos poveikio savo kasdieniam gyvenimui. Tai esą lems tai, jog pastaruoju metu pirmojo būtinumo prekės brangsta gerokai sparčiau, nei auga vidutinis atlyginimas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie palankias ūkio augimo prognozes Lietuvai kalbėjo ir Europos Komisija, primena „Elta“. EK prognozuoja 1,75 proc. ES ekonomikos augimą šiais metais ir 2 proc. - kitais. Pažymėtina, kad Lietuvoje ekonomikos augimo prognozė atrodo geriausiai, ir jai numatomas didžiausias augimas ES šiais ir kitais metais.

Metinė infliacija sieks iki 4 proc., vidutinis mėnesio atlyginimas didės tik 3 proc.

„DnB Nord“ banko analitikai prognozuoja, kad šiais metais metinė infliacija sieks iki 4 proc., o vidutinis mėnesio atlyginimas didės tik 3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie skaičiai pateikti pirmadienį per „DnB Nord“ banko periodinio leidinio „Lietuvos ekonomikos perspektyvos“ pristatymą.

Dabartinėmis Lietuvos banko prognozėmis, infliacijos lygis 2012 ir 2013 metais neatitiks reikalavimų eurui įsivesti.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) pirmąjį 2011 metų ketvirtį sudarė 2071,6 lito ir, palyginti su ketvirtuoju 2010 m. ketvirčiu, sumažėjo 2,4 proc.

Pirmąjį 2011 m. ketvirtį vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis valstybės sektoriuje sudarė 2178,5 lito ir, palyginti su ketvirtuoju 2010 m. ketvirčiu, sumažėjo 3,2 procento, privačiajame sektoriuje sudarė 1999,6 lito ir sumažėjo 1,6 proc.

REKLAMA

ES narėms, norinčioms įsivesti eurą, be kita ko, yra keliamas kainų stabilumo reikalavimas, tai reiškia, kad infliacija negali būti didesnė už trijų ES valstybių narių, kuriose kainos yra stabiliausios, infliacijos vidurkį daugiau kaip 1,5 procentinio punkto. Toks kainų stabilumas turi būti ilgalaikis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų