REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį nuo pat ryto Šventojoje buvo juntamas šventės laukimas – pagaliau atėjo istorinis momentas: iškilmingas Šventosios uosto, apie kurį intensyviai buvo kalbama mažiausiai dešimt metų, atidarymas, praneša VE.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Jame jau gali švartuotis 72 mažieji laivai.

Ta proga buvo surengta Šventosios uosto regata. Iš Klaipėdos į Šventąją pasileido net 32 jachtos, kurios pirmos ir prisišvartavo prie naujutėlės ką tik įrengtos krantinės. Jų stiebai atgaivino uostelį ir suteikė vilties, kad ir didysis Šventosios uosto atstatymo projektas – avanuosto įkūrimas, kainuosiantis apie 180 mln. litų, nėra utopija, ir kad tai iš tikrųjų gali įvykti 2015 metais.

REKLAMA

Susisiekimo viceministras Arūnas Štaras šventėje pasidžiaugė, kad pagaliau Šventosios gyventojai gavo tai, kas jiems nuo seno priklauso, ir priminė, kad šį svarbų infrastruktūros objektą reikės prižiūrėti ir puoselėti. Pasak viceministro, naujas uostelis ne tik sukurs naujų darbo vietų, bet ir bus puiki atrakcija Šventosios ir Palangos gyventojams bei poilsiautojams.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis prisipažino, kad iškilmingas Šventosios uosto atidarymas jam spaudžia ašarą, nes jis apie tai svajojo nuo 1999 metų. Ministras sakė lenkiąs galvą prieš du žmones – palangiškį Vaclovą Petkų, tą idėją puoselėjusį per 30 metų, ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinį direktorių Eugenijų Gentvilą, tesėjusį pažadą.

REKLAMA
REKLAMA

Pats E. Gentvilas pasidžiaugė tuo, kad viskas įvyko taip, kaip ir buvo planuota, kad tokie darbai gali būti Lietuvoje tiesiog imami ir padaromi.

„Aš noriu, kad šis uostas būtų gyvas“, – sakė Klaipėdos uosto vadovas.

Uosto direkcijos direktorė Šventosios uostui Airida Čėsnienė džiaugėsi matydama uostelyje jachtų stiebus ir tuo, kad pagaliau Lietuva turi antrą uostą. Ji padėkojo ir uostelio statytojams, ir Uosto direkcijos darbuotojams, įdėjusiems daug pastangų, kad viskas būtų padaryta laiku, ir žinoma, E. Gentvilui, šio projekto varikliui. Ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus negailėjo gražių žodžių ir susisiekimo ministrui Eligijui Masiuliui, ir visiems prisidėjusiems prie šios idėjos įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas atkreipė dėmesį į tai, kad birželio 11-oji reikšminga data, įeisianti į istoriją – Lietuvai atsiveria nauji vartai į jūrą.

Valentinas Greičiūnas, kuris 2000-aisiais buvo paskirtas vadovauti Šventosios uostui, pabrėžė, kad šio uosto atidarymas – šventė visai Lietuvai ir apgailestavo, kad 1999 metais Vyriausybė nepadarė to, ką turėjo padaryti.

Visų susirinkusiųjų akivaizdoje Uosto direkcijos vadovas E. Gentvilas, Pakrančių apsaugos rinktinės vadas Donatas Lengvinas ir Klaipėdos teritorinės muitinės viršininkė Rita Kunickienė pasirašė sutartį. Tikimasi, kad pasienio ir muitinės kontrolė Šventosios uoste bus atliekama operatyviai.

REKLAMA

Uostą pašventino Šventosios klebonas Vidmantas Gricius.

Visiems 32 jachtų kapitonams buvo įteikti pažymėjimai, kad jie dalyvavo pirmojoje Šventosios uosto regatoje.

Legendinės jachtos „Lietuva“, laimėjusios šią regatą, kapitonui Osvaldui Kudzevičiui įteikta nugalėtojo taurė.

Šventės pabaigoje nugriaudėjo trys patrankos šūviai: pirmas – už Lietuvą, antras – už Šventąją, trečias – už naujojo uosto sėkmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų