REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį iškilmėmis Vilniaus Kalvarijose baigsis didieji Sekminių – Šventosios Dvasios atsiuntimo atlaidai, trukę keturias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančiai Vilniaus ir jo apylinkių maldininkų vaizdingais Verkių kalneliais ir pakalnėmis vėl eis tradiciniu Kryžiaus kelio maršrutu, stabtelėdami 35–iose Kryžiaus kelio stotyse – prie koplytėlių ir vartų, prisimindami Kristaus kančios kelią.

REKLAMA

Vilniaus Kalvarijos mena seną istoriją ir yra viena gražiausių ir labiausiai tikinčiųjų ir keliautojų lankomų sostinės vietovių. Vilniaus Kalvarijas per 1669–ųjų Sekmines pašventinęs vyskupas Aleksandras Sapiega tarė žodį susirinkusiems maldininkams ir pats vedė juos Kryžiaus keliu, barstydamas iš Jeruzalės atvežtą žemę, sustiprinančią simbolinį Kalvarijų ryšį su Šventąja Žeme.

Miškingi Verkių apylinkių kalneliai, pervadinti Golgotos, Marijos, Siono ir Alyvų kalno vardais, upelis, priminęs per Jeruzalę tekantį Kedroną (Cedroną), idealiai tiko Kalvarijoms įkurti. Pirmoji medinė bažnyčia bei koplyčios pastatytos iki 1669 m., tačiau yra liudijimų, kad jau per 1664 m. Didįjį penktadienį pats Vilniaus vyskupas vadovavęs procesijai iš Vilniaus į Verkius.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės metais atkurtos Vilniaus Kalvarijos nėra seniausios Lietuvoje – senesnės yra Žemaičių Kalvarijos, kurios ir sovietmečiu liko nesugriautos ir gausiai lankomos.

Vilniaus Kalvarijose 1963–1964 metais buvo išsprogdintos visos koplyčios, išskyrus kelias prie bažnyčios. Visos Kryžiaus kelio koplytėlės buvo atstatytos 2002 metais.

Visą Kryžiaus kelią, kurio ilgis siekia 7 kilometrus, maldininkai per Sekmines eina 3–4 valandas, vėliau prie Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) bažnyčios vyksta iškilmingos šv. Mišios, teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. Po Mišių pievoje rengiamos bendruomeninės vaišės (agapė).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus Kalvarijos – šventa vieta, amžius guodusi ir stiprinusi vargų slegiamą žmogų. Šimtus kilometrų maldininkai į Vilnių eidavo pėsti, kad galėtų pakartoti Kristaus kryžiaus kelią ir patirti Dievo palaimą. Ir šiandien į Vilniaus Kalvarijas traukia tūkstančiai maldininkų“, – sako Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) parapijos klebonas kunigas Virginijus Česnulevičius.

Vilniaus Kalvarijose Sekminės jau antrus metus švenčiamos keturias dienas – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, čia vyksta kunigų ir vienuolių, vaikų ir jaunimo dienų programa.

Vilniaus Kryžiaus kelias (Vilniaus Kalvarijos) yra įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą Jono Pauliaus II piligrimų kelio programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų