REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsigandusios, neramios ir plačiai atmerktomis akimis – tokios širdį veriančios jaunų mergaičių veidų išraiškos – gyvas priekaištas tiems, kas drįsta negailestingai atimti iš jų vaikystę.

Būdamos tokio amžiaus, jos turėtų žaisti, mokytis ir mėgautis nerūpestingu gyvenimu. Tačiau vietoj to mažylės, kai kurios – vos penkerių metų amžiaus, yra ištekinamos slaptose vedybose. Paskaičiuota, kad moderniajame nūdienos pasaulyje, toks likimas kasmet ištinka apie 12 mln. mergaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Anot dailymail.co.uk, Indijoje įprasta merginas paskirti į žmonas daugmaž ketveriais-penkeriais metais už jas vyresniems vaikinams. Tačiau Jemene, Etiopijoje, Afganistane bei kitose šalyse, pirmaujančiose pagal ankstyvo amžiaus santuokų skaičių, jaunikiais gali būti jauni vyrai, pagyvenę našliai ar net grobikai, kurie iš pradžių mergaitę išprievartauja, o po to savo auką paskelbia būsima žmona. Kai kurios iš šių vedybų yra verslo sandėrių, arba ilgalaikės nesantaikos tarp šeimų nutraukimo, pasekmė.

REKLAMA









Priverstinė ankstyva santuoka klesti daugybėje regionų, kai kur – netgi nepaisant nacionalinių šalies įstatymų. Ištisos bendruomenės neretai pritaria įsitikinimui, kad gyvenimas susituokus – tinkamas būdas jaunai moteriai suaugti, nerizikuojant, jog ji praras nekaltybę dar prieš ištekėdama. Tokių vestuvių ceremonijos dažniausiai vyksta vidury nakties, visam kaimeliui tai laikant paslaptyje iš baimės, kad tik neužkluptų policija.

REKLAMA
REKLAMA

„National Geographic“ leidinio žurnalistė Cynthia Gorney bei fotografė Stephanie Sinclair nukeliavo į Jemeną ir Rajastaną Indijoje tam, kad ištirtų šios šokiruojančios praktikos apimtis.

Indijoje merginos negali legaliai ištekėti iki joms sueina 18 metų, bet į ceremonijas, kuomet jos tuokiasi būdamos žymiai jaunesnės, gali būti žvelgiama pro pirštus. Tuo tarpu jauniausios šeimos dukterys, kai kurios – vos penkerių metų amžiaus, yra ištekinamos slapta, jų vardų neminint net ir kvietimuose į vestuves.

Vienų tuoktuvių Rajastane metu, kartu su savo paauglėmis seserimis buvo tekinama ir penkių metukų amžiaus nuotaka Rajani, kuri, nieko nesuprasdama, ramiai užmigo prieš pat prasidedant ceremonijai. Jos dėdė pakėlė ją iš lovelės ir, šviečiant mėnuliui, nunešė būsimo jos vyro – dešimtmečio berniuko – ir indų šventiko link. Nors tokiu atveju jaunos nuotakos lieka gyventi su savo šeimomis iki kol šiek tiek paauga, taip būna ne visada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš trejus metus Jemene nutikęs įvykis sukrėtė visą pasaulį. Tuokart dešimtmetė mergaitė Nujood Ali sugebėjo pabėgti iš namų tiesiai į teismo rūmus, kur paprašė ją išskirti su 30 m. amžiaus vyru, kuris ją mušdavo ir už kurio ištekėti ją privertė tėvas.

Ji tapo pavyzdžiu panašioje situacijoje esantiems vaikams. Apie ją netgi išleista knyga, išversta į 30 kalbų, pavadinimu „I Am Nujood, Age 10 and Divorced“ („Esu Nujood, dešimtmetė ir išsiskyrusi“). Šiuo metu mergaitė vėl gyvena su savo šeima ir eina į mokyklą.

REKLAMA

Tačiau ne visoms mergytėms taip pasiseka. Jos išteka būdamos labai jauno amžiaus, tačiau vos viena kita turi galimybę gauti nors kokį nors išsilavinimą, o kitų laukia dar blogesnės ankstyvo vedybinio gyvenimo pasekmės.

Dauguma jų yra prievartaujamos, todėl tokių mergaičių gyvenimo trukmė ženkliai sutrumpėja dėl didelio jauname amžiuje išnešiojamų vaikų skaičiaus. Be to, jos patiria fizinę prievartą ir būna per daug įbaugintos, kad bandytų pabėgti – tą padarius joms grasinama mirtimi.

Jemene buvo aptikta dar viena ankstyva santuoka, sudaryta tarp dešimtmetės Ayesha'os ir 50 m. amžiaus vyro. Ayesha'os sesuo Fatima žurnalistams sakė, kad „mažoji, pamačiusi, už ko ją ištekins, ėmė klykti nesavu balsu“. Kai kurie žmonės pranešė apie tai policijai, tačiau Ayesha'os tėvas apavė mergaitę aukštakulniais, kad ji atrodytų aukštesnė, ir uždėjo šydą veidui paslėpti.

REKLAMA

Jis perspėjo, jog jei dėl kieno nors kaltės bus pasodintas į kalėjimą, pirmas dalykas, kurį padarys iš jo išėjęs, tai nužudys Ayeshą. Į vestuves užsukusi policija išėjo taip nieko ir nepadariusi, o Ayesha šiuo metu su savo vyru gyvena kaimelyje, esančiame dvi valandos kelio nuo miesto. 
„Ji turi mobilųjį telefoną,“ – pasakojo jos sesuo. „Todėl kas dieną man paskambina ir verkia.“

Ankstyvų vedybų pasekmės sveikatai taip pat labai rimtos ir, kai kuriais atvejais, mirtinos.
Vienas daktaras, dirbantis Jemeno sostinėje Sana'a, pateikė keletą pavyzdžių, kas nutinka mergaitėms, dar prieš joms fiziškai subręstant priverstoms mylėtis ir suteikti gyvybę kūdikiui: įplyšusios makščių sienelės ir vidiniai trūkiai, vadinami fistulėmis, gali visam gyvenimui sukelti vidurių nelaikymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, mergaitės dažniausiai yra per jaunos, kad suprastų reprodukcijos esmę. Daktaras sakė, jog medicinos seselės kreipiasi į tokias mergaites klausimais: „Ar supranti, kas vyksta?“, „Ar supranti, kad tavyje auga vaikelis?“ 
Vos keletas jų turi truputį žinių, kaip derėtų rūpintis savimi ar naujagimiu, dėl to kūdikių mirtingumas – be galo didelis.

Žmonės, kurie visą savo laiką skiria tam, kad nelegalios vedybos būtų nutrauktos, o jaunų moterų gyvenimas – nors šiek tiek geresnis, puikiai žino, jog išgelbėti mergaites – toli gražu nelengva užduotis.

Molly Melching, Tostanos organizacijos įkūrėja, „Nacional Geographic“ leidiniui pasakojo: „Jeigu atskirtume mergaitę nuo jos šeimos ir izoliuotume nuo bendruomenės, koks būtų jos tolimesnis gyvenimas?..  Nenorime drąsinti mergaičių pabėgti.

Pakeisti socialines normas galime ne su jomis kovodami ar žemindami žmones, teigdami, kad jie elgiasi nedovanotinai. Tačiau esame matę, kaip gali į gerą pakisti visa kaimelio bendruomenė. O tai – įkvepia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų