REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auganti protestų ir demonstracijų banga Arabų pasaulyje milijonams žmonių suteikė didesnės laisvės vilties. Tačiau kai kurie Viduriniųjų Rytų homoseksualai bijo, kad gali būti priešingai.

REKLAMA
REKLAMA

Daugumoje arabų šalių homoseksualizmas yra neteisėtas. 2011 metais Tarptautinė Lesbiečių ir gėjų asociacija pranešė, kad homoseksualumas yra neteisėtas 76 pasaulio šalyse, penkiose iš jų (pavyzdžiui, Jemene, Saudo Arabijoje ir Irane) už homoseksualius santykius yra baudžiama mirties bausme.

REKLAMA

Nepaisant pavojų, yra nemažai pasiruošusių atvirai pasisakyti ir rengti kampaniją už gėjų teises Viduriniuose Rytuose.

Sami Hamwi, 35 metų žurnalistas iš Damasko, yra tinklalapio „Gay Middle East“ redaktorius Sirijoje, tačiau tik keli draugai ir šeimos nariai žino apie jo tikrąją seksualinę orientaciją. S. Hamwi prisipažįsta, kad baiminasi suėmimo ir to, kad išaiškės jo paslaptis. Jis nori reformų Sirijoje, tačiau abejoja, kad politiniai pokyčiai gali turėti įtakos gėjų teisių pagerinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Šeichai vis dar pabrėžia, kad mirties bausmė yra islamo bausmė už homoseksualius vyrų santykius. Norint atviresnės seksualiniais klausimais visuomenės, reikia ne vienerių metų, o gal net dešimtmečio darbo po to, kai Sirijos gyventojai atgaus laisvę, kurios jie taip trokšta.

Tuo metu, kai islamo įstatymai gali būti skirtingai interpretuojami, homoseksualumas yra smerkiamas bet kokiomis sąlygomis. Nebūtinai kiekvienas musulmonas laikysis šios nuomonės, tačiau tradiciškai islamo teisė homoseksualumą draudžia.

Tačiau yra į situaciją Sirijoje žvelgiančių pozityviau. Išeivė iš Sirijos, rašanti blogą „Damasko lesbietė mergina“, patraukė tarptautinį dėmesį po to, kai jos tėvas gynė ją nuo saugumo pajėgų, kurios naktį atvyko suimti merginos už „sąmokslą prieš valstybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Blogo autorė Amina Abdallah yra 35 metų anglų kalbos mokytoja, kuri praėjusiais metais grįžo į Siriją po ilgametės stažuotės JAV. Ji yra įsitikinusi, kad politiniai pokyčiai galėtų pagerinti homoseksualų padėtį. Moteris džiaugėsi, kad jos tinklaraštis susilaukė teigiamos žmonių reakcijos. „Šalyje matomi akivaizdūs pokyčiai – žmonės dirba išvien vardan vieno tikslo – laisvos Sirijos“, - akcentavo A. Abdallah.

Tačiau su A. Abdullah optimizmu sutinka ne kiekvienas. Londone įsteigto „Gay middle East“ redaktorius Danas Littaueris teigia, kad daugelis gėjų-aktyvistų bijo, kad jų priespauda bus dar didesnė, o kadangi arabų pasaulyje religija turi labai didelę įtaką vyriausybei, visada viskas liks taip pat.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų