REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Aš prašau ir kviečiu ES institucijų vadovus nepamiršti žmogaus teisių rytoj prasidėsiančiame ES-Rusijos viršūnių susitikime", - tokiais žodžiais į ES lyderius kreipėsi europarlamentarė Laima Andrikienė, vakar Europos Parlamente vykusioje diskusijoje prieš ketvirtadienį prasidėsiantį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nižnij Novgorode vyksiantis susitikimas bus jau dvidešimt septintasis ES ir Rusijos viršūnių susitikimas. Susitikimo darbotvarkėje numatyta išsamiau aptarti ES ir Rusijos santykius, ypač ES ir Rusijos partnerystę modernizacijai; daugiašalių derybų dėl Rusijos stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją padėtį; naująjį Rusijos ir ES susitarimą, dėl kurio šiuo metu vyksta derybos. Taip pat bus kalbama apie tarptautinę padėtį, ypač situaciją Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA

Kalbėdama apie aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkę, L. Andrikienė dar kartą pabrėžė vertybių svarbą: „Akivaizdu, kad pagarba žmogaus teisėms yra vertybinis pagrindas, be kurio neįmanoma nei strateginė partnerystė, nei ES-Rusijos santykių modernizacija".

Europarlamentarė atkreipė dėmesį į gegužės 24 d. Maskvos miesto teismo priimtą sprendimą atmesti Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo apeliaciją dėl naujojo septynerių metų nuosprendžio. „21-ajame amžiuje mūsų visų akivaizdoje vyksta gėdingas teismo procesas, kurio nuosprendžiai rašomi ne teisme, ir tai vyksta šalyje, kurią su ES sieja taip vadinama strateginė partnerystė", - kalbėjo L. Andrikienė. Anot jos, Maskvos teismo sprendimas dar kartą atskleidė rimtus trūkumus Rusijos teismų sistemoje bei sustiprino nuomonę, kad tie, kurie turi politinių ambicijų Rusijoje ir kurių nuomonė nesutampa su Kremliaus, yra baudžiami. Lietuvos politikė taip pat priminė apie Europos žmogaus teisių teismo gegužės 31 d. sprendimą, Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimus Rusijoje.

L. Andrikienė kvietė Europos Parlamentą pasakyti aiškiai: „Jei Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nori atvykti į Europos Parlamentą, jis turėtų čia pasirodyti kartu su sąžinės kaliniu Michailu Chodorkovskiu, ir tai būtų pati efektingiausia Rusijos modernizacijos strategija bei taktika. Prezidentas Medvedevas ir sąžinės kalinys Chodorkovskis kartu Europos Parlamente - tai vaizdas, vertas ne tik viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio, bet ir nuoširdaus demokratinės visuomenės pritarimo".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų