REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažėjant emigracijai ir nedaugėjant visuomenės nuotaikose optimizmo, vis dažniau prabylama apie tai, kad būtina kuo greičiau spręsti šalies jaunimo problemas, antraip, ateityje situacija bus sunkiai pataisoma.

REKLAMA
REKLAMA

Birželio 8-ąją Seime buvo surengta spaudos konferencijaJaunimas čia ir dabar“, kurios metu buvo aptarta šiandieninė jaunimo politikos situacija ir problemos. Vienos didžiausių problemų, su kuriomis susiduria šių dienų jaunimas – su jaunimu dirbančių žmonių kompetencijos trūkumas, infrastruktūros vaikams ir jauniems žmonėms nebuvimas, užimtumo problemos.

REKLAMA

Konferencijoje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sakė: „Sakoma, kad jaunimas – mūsų ateitis, bet nesirūpindami dabartimi, kažin, ar dėl tos ateities galime būti ramūs. Viena aktualiausių – užimtumo problema. Ši problema, žinoma, egzistuoja ne tik Lietuvoje, bet priemonės, pasitelktos jos sprendimui, pasiteisino“.

Ministro teigimu, Lietuvoje sėkmingai veikia lengvatų, skirtų darbdaviams sistema: per pastaruosius metus vykdant įvairius projektus įdarbinta 25 tūkst. jaunų žmonių. Ministras taip pat užsiminė, kad jaunimui turi būti sudarytos kuo lankstesnės sąlygos darbui per vasaros atostogas ar studijų metu. D. Jankausko teigimu, atsižvelgiant į dabartinę darbo rinkos specifiką, reiktų sudaryti moksleiviams sąlygas dirbti ir viešuosius darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimo reikalų departamento prie SAMD direktorius Mindaugas Kuliavas konferencijoje kalbėjo: „Lietuvoje vos 30 proc. jaunimo dalyvauja kitose veiklose be to, kad ateina į mokyklą, tad labai svarbu skatinti ir likusių 70 proc. jaunuolių užimtumą. Pastebima, kad rajonuose nebelieka jaunų šeimų – nėra ne tik darbo, bet ir jokios kitos veiklos.“

2011 patvirtinta Nacionaline jaunimo politikos plėtros programa siekiama, kad iki 2019-ųjų kiekvienoje savivaldybėje būtų įsteigta bent po vieną Atviro jaunimo centrą, kuris tikslingai dirbtų su jaunimu, kuris mažiau galimybių ar priklauso socialinės rizikos grupėms. M. Kuliavo teigimu, nors savivaldybėms reiks suteikti patalpas centrams ir įsteigti porą etatų, tokia iniciatyva atsipirks kitose srityse – didės jaunimo užimtumas, visuomenės saugumas ir gerės kiti socialiniai rodikliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Žilvinas Šilgalis kalbėjo: „Šiai programai būtina priežiūra. Jei vyriausybė tokią programą patvirtino, privalo prisiimti ir atsakomybę. Šiuo metu jau planuojamas kitų metų biudžetas, tad būtina atsižvelgti ir į šios programos finansavimo aspektus.“

Kalbėdamas apie jaunimo politikos situaciją regionuose, Ž. Šilgalis akcentavo, kad jaunimo situacija priklauso ir nuo savivaldybių vadovų požiūrių, pastangų ir jaunimo reikalų koordinatorių kompetencijos. „Ne visi koordinatoriai kompetentingi ir ne visi dirba efektyviai. Savivaldybių tarybų vadovai turėtų į tai atkreipti dėmesį ir priimti atitinkamus sprendimus“, - kalbėjo Seimo narys.

REKLAMA

Ž. Šilgalio teigimu, nors dažnai teigiama, kad Lietuvoje turi būti sudarytos galimybės rasti savo nišą ir paskatinti likti dirbti bei studijuoti Lietuvoje, dažnai pritrūksta politinės valios.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos vadovas Šarūnas Frolenko išreiškė susirūpinimą, kas bus, kai 2012 metais nustos galioti užimtumo rėmimo lengvatos darbdaviams, kaip tuomet bus padedama jauniems žmonėms įsilieti į darbo rinką. Ministro D. Jankausko teigimu, kol kas nėra svarstomas šios lengvatos pratęsimas, bet vietoje šios lengvatos bus pasiūlytas kitas priemonių paketas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų