REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal antradienį Europos Parlamento patvirtintą direktyvą, nustatydamos „eurovinjetės“ mokesčio dydį jų greitkeliais važiuojantiems sunkvežimiams, valstybės galės atsižvelgti net tik į kelių infrastruktūros kaštus, automobilio taršos kategoriją bei važiavimo trukmę, bet ir į bendrą vietovės užterštumą, triukšmo lygį bei transporto kamščius. Be to, išplėstas greitkelių tinklas, kuriuose valstybės galės taikyti šį mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

ES šalys pačios pasirenka taikyti šį mokestį. Kai kurios jų apmokestina sunkvežimius pagal naudojimosi jų greitkeliais laikotarpį (Belgija, Bulgarija, Danija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Nyderlandai, Rumunija, Švedija ir Vengrija), kitos – pagal nuvažiuojamą atstumą (Airija, Austrija, Čekija, Graikija, Ispanija, Italija, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Slovėnija ir Vokietija). Sumokėję šį mokestį, vairuotojai ant automobilio užklijuoja specialų lipduką.

REKLAMA

Iki šiol „eurovinjetės“ mokestį valstybės galėjo taikyti tik transeuropiniams tinklams priklausančiuose greitkeliuose. Atnaujinta direktyva suteikia teisę jį taikyti ir kituose greitkeliuose bei svarbiausiuose keliuose. Valstybės turi teisę nustatyti mokesčius ir už naudojimąsi kitais keliais – jų šį direktyva nereglamentuoja. Ji netaikoma ir eismui miestuose.

Pagal atnaujintą direktyvą „eurovinjetės“ mokestis skirtingu paros laiku toje pačioje kelio atkarpoje galės skirtis ne daugiau kaip 175 proc., maksimalus mokestis vienoje atkarpoje galės būti taikomas ne ilgiau kaip 5 val. per parą ir iš šio svyravimo valstybės negalės pelnytis, o tik siekti juo sumažinti piko valandų transporto srautą (užmiestyje).

REKLAMA
REKLAMA

„Eurovinjetės“ mokestis bus taikomas krovininiams automobiliams, sveriantiems nuo 3,5 tonų, o valstybės galės numatyti pagrįstas išimtis iš šios taisyklės, numatydamos aukštesnę minimalią ribą iki 12 tonų. Už pačius ekologiškiausius automobilius nereikės mokėti šio mokesčio trejus metus nuo atnaujintos direktyvos įsigaliojimo.

Valstybės skatinamos skirti iš šio mokesčio gautas pajamas transporto infrastruktūrai gerinti. Bent 15 proc. jų turės būti skiriama transeuropiniams transporto tinklams, įskaitant geležinkelių plėtrą. Šalys turės reguliariai informuoti Europos Komisiją apie tai, kaip jos panaudojo gautas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų