REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakorus žudikus, minia dėkojo teisėjams ir budeliams

Ukrainoje religiniai fanatikai nužudė musulmonę, dalyvavusią grožio konkurse. Irane buvo viešai pakarti du pedofilai.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudė vaiką

Tai, kad mirties bausmė buvo viešai įvykdyta Irane, nieko nestebina, nes čia pažeidusieji šariato įstatymus baudžiami viešai. Valdžios manymu, tai prisideda prie teisingumo ir tvarkos palaikymo šalyje.

REKLAMA

P. Mohamadi-Pašterizė ir A. Namakis buvo pripažinti kaltais, kad išsityčiojo iš devynmečio berniuko. Abu vaiką ne tik išžagino, bet ir nužudė. Visa tai iškrypėliai dar ir nufilmavo. Teismas nusprendė juos pakarti.

Bausmė buvo vykdoma vienoje iš Kermanšacho miesto aikščių. Susirinkę tūkstančiai gyventojų laukė, kol kartuvėse liks kyboti lavonai. Kai pedofilai sudrebėjo kilpose nuo priešmirtinių konvulsijų ir išleido paskutinį kvapą, minia ėmė skanduoti: „Ačiū teismui!“

REKLAMA
REKLAMA

Bausmė pakariant šioje šalyje, kuri pagal mirties nuosprendžius nusileidžia tik Kinijai, yra viena iš švelnesnių. Paprastai lytinius nusikaltėlius dažniausiai užmėto akmenimis. Pernai tokia bausmė buvo paskirta dešimčiai moterų ir keturiems vyrams.

Iš viso pernai Irane mirties bausmė buvo įvykdyta 145 nusikaltėliams, o užpernai – 179. Tarptautiniai žmonių teisių gynėjai abejoja tokiais skaičiais ir sako, kad Irane mirties bausme nubaudžiama gerokai daugiau žmonių.

Užmėto akmenimis

Irane mirties bausmė skiriama už žmogžudystę, išžaginimą, narkotikų prekybą, plėšimus, pedofiliją ir net už homoseksualizmą. Tokią bausmę gėjams ir lesbietiėms šioje šalyje 1979 metais įvedė islamo revoliucijos lyderis ajatola Ruhola Musavis Chomeinis. Nuo to laiko iš Irano pabėgę seksualinių mažumų žmonės slepiasi Turkijoje ir kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirties bausmė pagal šariato įstatymus skiriama net už santuokinės ištikimybės sulaužymą. Dažniausiai neištikimieji užmušami akmenimis. Tokia bausmė yra ir Pakistano bei vienos Nigerijos valstijos kodeksuose. „Tarptautinės amnestijos“ organizacijos duomenimis, šiemet dar nė vienoje valstybėje taip nebuvo užmuštas nė vienas žmogus, bet priimtų tokių nuosprendžių yra.

Žmogaus teisių gynėjai protestuoja prieš tokius žiaurius įstatymus. Per visą pasaulį nusiritusios protesto akcijos, po to, kai Irano teismas už santuokinę neištikimybę ir žmogžudystę nuteisė Sakiną Muchamadi-Aštiani, privertė atidėti bausmės vykdymą šiai nelaimingai moteriai.

REKLAMA

Išgelbėjo garsūs žmonės

Su svetimu vyru užtikta Sakina Mohamadi-Aštiani ilgus metus kentė savo vyro narkomano pažeminimus. Moters advokatas pasakojo, kad jos vyras Ibrahimas Gaderzadė ją ne tik mušdavo, bet ir pats perleisdavo draugams, pažįstamiems, o kartais ir nepažįstamiems pasinaudoti už pinigus. Pavargusi nuo tokio tirono dviejų vaikų motina neilaikė ir vieną dieną jį užmušė.

Už žmogžudystę teismas Sakinai paskyrė 10 metų laisvės atėmimo. O štai už tai, kad paskui susirado meilužį, skyrė 99 kirčius bizūnu ir po to – užmėtymą akmenimis... Europos teismas tokį nuosprendį pavadino barbarišku. Protestavo ir Vatikanas, ir net Brazilija – ši sutiko moteriai suteikti politinį prieglobstį.

REKLAMA

Į Irano valdžią, prašydami paleisti nuteistąją, kreipėsi Holivudo aktoriai Robertas de Niras, Robertas Redfordas, dainininkas Stingas. Jų pavyzdžiu pasekė dar 80 aktorių, muzikantų, politikų.

Irano valdžia bausmės vykdymą atidėjo, tačiau tokiu spaudimu buvo nepatenkinta. Ypač didelį nepasitenkinimą sukėlė antrosios Prancūzijos prezidento žmonos Karlos Bruni kreipimasis. Iraniečiai sukritikavo pačią K. Bruni – už „amoralų gyvenimą“. Į kalėjimą buvo pasodintas ir Sakinos interesus gynęs advokatas Džavidas Houtanas Kijanis. Jo arešto priežasčių Irano valdžia nepaaiškino – matyt, tai kerštas už pagarsintą istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fanatikų auka?

O štai kad šariato įstatymai pasiekė ir Krymą, sukėlė nuostabą visame pasaulyje.

Religinių fanatikų auka tapo devyniolikmetė Krymo gyventoja Katia Koren. Sudarkytas jos lavonas buvo rastas praėjus savaitei po to, kai mergina pradingo. Po apžiūros teismo medicinos ekspertai pateikė išvadą, kad mergina užmušta akmenimis. Netrukus į policijos rankas pateko ir trys nepilnamečiai islamo išpažinėjai. Jie prisipažino užmušę merginą – esą taip jie nubaudę ištvirkėlę...

Vienas iš įtariamųjų – šešiolikmetis Bichalas Gazijevas – suimtas aiškino, kad Katia atseit nusižengusi šariato įstatymams ir už tai buvusi nubausta. Tai kalbėdamas vaikinas nė kiek nesigailėjo nužudęs.

REKLAMA

Nužudytosios draugai sakė, kad Katia mėgo madingai rengtis, dėvėjo trumpus sijonus. Neseniai ji dalyvavo grožio konkurse ir jame užėmė septintąją vietą.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija suskubo neigti, kad mergina buvo nužudyta religiniais sumetimais. „B. Gazijevas buvo nužudytosios bendrakursis ir turėjo kitokių nužudymo motyvų“, – rašoma Krymo autonominės respublikos policijos pranešime. Kokie tie motyvai, teisėsaugininkai nepaaiškino, o tik sakė, kad įtariamasis paprasčiausiai norėjo užmušti merginą.

Krymo totorių bendruomenė irgi paneigė religinius žmogžudystės motyvus. Tautinio totorių parlamento Medžliso atstovai patvirtino, kad nors tie įtariamieji ir yra Krymo totoriai, su islamu jie nieko bendro neturi. „Iš tėvo žodžių aš supratau, kad jų šeimą galima priskirti netikintiesiems, nes jie net nevaikšto į mečetę, – apie Gazijevų šeimą pasakojo Medžliso pirmininkas Mustafa Džemilevas. – Tai kažkokia provokacija.“

Vėliau pasirodė pranešimai, kad pagrindiniam įtariamajam jau pateikti kaltinimai nužudžius. Pas jį rastas ir nužudytosios telefonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų