REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime nurodyta, kad bus plečiamasi į bendradarbiavimą su Skandinavijos šalimis mano, – politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA

A.Medalinsko nuomone, nors prezidentės D. Grybauskaitės kalboje užsienio politika ir nebuvo pagrindinė tema, bet šioje srityje pasisakyta aiškiau nei pernai. „Apskritai pernai daugiau kalbėta abstrakčiai – apie žmogų, vertybes ir pan. Šiemet buvo konkretesnių pasisakymų. Iš prezidentės pasisakymo pasidarė aišku, kad Lietuva orientuosis į bendradarbiavimą Baltijos regione, skandinavų šalis. Iš esmės tai bus tokia politika, kokią turėjome iki maždaug 1994 metų, kai buvo pasirašyta Lietuvos – Lenkijos sutartis ir normalizuoti santykiai su šia šalimi, deklaruota strateginė partnerystė. Supratau, kad paliekama galimybė normalizuoti santykius vėl ir toliau bendradarbiauti, tačiau dabar jau daugiausia tose srityse, kur Lietuva turi strateginių interesų – tai ir elektros jungtys ir visa kita“, - sakė A. Medalinskas.

REKLAMA

Kaip teigė A. Medalinskas, kitas svarbus momentas, kurį pasakė prezidentė, kad Lietuva nesitaikstys su NATO ir Rusijos susitarimais, kalbomis, kad aljansas ir ši šalis gali „bendromis pastangomis“ užtikrinti Europos saugumą. „Buvo iškilęs klausimas – kieno gi atsakomybės sričiai bus priskirta Lietuva? Gerai, kad prezidentė ir užsienio reikalų ministerija užėmė tokią tvirtą poziciją ir gavo užtikrinimus, kad NATO pats gins savo nares“, - tvirtino apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus signalas, A. Medalinsko nuomone, pasiųstas santykių su Baltarusiją tema. „Po tam tikro mėginimo atšildyti santykius buvo dar kartą pakartota, kad Lietuva suinteresuota nepriklausoma Baltarusijos politika ir ieškos kaip pagelbėti tokiai galimybei, tačiau netoleruos nei vieno režimo išpuolių prieš pilietines teises ir demokratines laisves“, - sakė apžvalgininkas, pabrėždamas, kad prezidentė ne tik, kaip anksčiau darydavo kadenciją baigęs Valdas Adamkus, apžvelgė atskiras sritis, bet ir išskyrė naują.

„Daug kalbėdama apie korupciją, kas tikrai labai svarbu, prezidentė išskyrė dar ir Seimo veiklos aspektą, kai per teisėkūros mechanizmus mėginama įteisinti piktnaudžiavimus. Tai įdomi ir nauja tema“, - mano A. Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų