REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rimtosios žurnalistikos atstovas Egidijus Knispelis vasarą sugrįžta į LNK su antruoju žurnalistinių tyrimų ciklu apie rezonansinius pastarųjų dešimtmečių įvykius Lietuvoje: Medininkų žudynes,  Sausio 13–ąją, Mirties bausmės vykdymą Lietuvoje, D. Kedžio ir, A.Bružaitės istorijas, „Tulpinių“ gaują, Draučių kaimo tragediją, prokuroro G. Sereikos, Kiesų ir inspektoriaus S. Piskunovo nužudymų bylas.

REKLAMA
REKLAMA

Net keturios ciklo „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ dalys skirtos Panevėžio įvykiams ir žiūrovus nukels į tuos metus, kai miestas ant Nevėžio kranto buvo vadinamas Lietuvos Čikaga.

REKLAMA

„Lietuvoje nėra kito miesto, kuriame ant policijos komisariato ir prokuratūros pastatų sienų būtų pritvirtintos tokios atminimo lentelės: „Čia dirbo pareigūnas, nužudytas banditų...“ Ir tai – ne pokaris, o Panevėžys vos prieš dvylika metų. Pasakosiu apie visą Lietuvą sukrėtusį ir šokiravusį  prokuroro Gintauto Sereikos nužudymą, policininko Sergejaus Piskunovo ir prokurorės Vidos Kazlauskaitės sušaudymą, „tulpinius“ ir verslininko iš Mažeikių Gedimino Kiesaus, jo sūnaus ir vairuotojo  pagrobimą“, – sako E. Knispelis.

REKLAMA
REKLAMA

Atskira dalis bus skirta Draučių kaimo tragedijai. 1998 metais vasario 16–osios išvakarėse buvo iššaudytas visas kaimas Širvintų rajone. „Kas ir kodėl tai padarė? Ar tikrai lietuvių nekentęs lenkas? Byla nepasiekė teismo. Aš esu pirmasis ją perskaitęs žurnalistas. Negalėjau patikėti, kiek toje byloje dokumentų, liudijančių tautinę neapykantą tarp lietuvių ir lenkų ir nedaug ką turinčių bendro su žudynių kaltininku“, – sakė E. Knispelis

Dvi ciklo dalys skirtos Jonaičių šeimos tragedijai. „Galite klausti, ką dar naujo galima papasakoti šia tema. Mano manymu, svarbiausias vaikžudystės aspektas niekada nebuvo aptartas. Nei kaltintojai, nei Almos Bružaitės gynėjai nepakvietė į teismą psichoanalitikų. Ekspertai parašė, kad Alma Jonaitienė pakaltinama, galėjo suprasti savo veiksmus. Jų niekas neklausė, ką reiškia tas histrioninio tipo asmenybės sutrikimas, kurį jie diagnozavo. O tai labai svarbu. Apie Jonaičius sumontavau ir kriminalinę, ir psichologinę istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaila, kad daugelis mūsų televizijų publicistinių laidų yra pagrįstos gandais, fikcija, o ne realia įvykių medžiaga. Ten labai daug to, kas turėtų dominti tik bulvarinių laikraščių leidėjus. Su vienu garsių laidų autoriumi aiškinausi, kodėl jis parengė ir parodė laidas, kuriose Alma Bružaitė, buvusi Jonaitienė, teisinama taip, kad įtarimai kristų ant jos dukters. Man paaiškino, kad jo tikslas buvo sukurti intrigą. Man labai apmaudu dėl paskleistų nepagrįstų įtarimų žudynėmis vyriausiajai Jonaičių dukrai Vaidai. Tai – kaip trečio tos šeimos vaiko naikinimas“, – kalbėjo Egidijus Knispelis.

REKLAMA

Visos pernai rodyto ciklo „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ dalys pateko į savaitės žiūrimiausių laidų dešimtukus. Daugiausiai žiūrovų sutraukusi prie ekrano ciklo laida – baisi Kupreliškio tragedija, kai 1995 metais Biržų rajone sūnus nužudė savo motiną, patėvį ir sesutę, juos užbetonavo šulinyje prie namo. Kiekvieną „Įvykių, sukrėtusių Lietuvą“ dalį vidutiniškai pažiūrėdavo arti pusės milijono žiūrovų (pasiekta auditorija).

„Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ – nuo birželio 16–osios, ketvirtadieniais 19.10 val. per LNK.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų