REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau senokai nudundėjo pirmasis griaustinis, pagal senuosius papročius tarsi davęs leidimą be baimės maudytis upėse ir ežeruose. Tik šiais laikais kažkaip baugu nerti į nežinomus vandenis, juk jie gali būti užteršti.

REKLAMA
REKLAMA

Kokia būtų vasara be maudynių. Nors sakoma, kad maudytis galima tik po pirmojo, o dar geriau – po trečiojo griaustinio, mėgėjų karštą dieną pasinerti į vėsų vandenį būna ir anksčiau. O pagaliau sulaukę ir griaustinio ir vasariškai karštų orų, žmonės vis dažniau skuba prie vandens telkinių atsigaivinti. Tačiau dažnas suabejoja, ar prisimaudęs iki soties neparsiveš pavojingos ligos užkrato, ar neteks gailėtis.

REKLAMA

Panevėžio visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Vilda Bajoriūnienė pranešė, kad nuo šių metų gegužės mėnesio Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras perėmė su maudyklų vandens kokybės valdymu susijusias funkcijas. Anksčiau tuo rūpinosi Higienos institutas.

Dabar Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui duomenis, kurių reikia sudarant ir atnaujinant upių, ežerų ir tvenkinių maudyklų bei tarpinių ir priekrantės vandenų maudyklų hidrologines charakteristikas, teikia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kitus duomenis, kurie reikalingi sudarant, peržiūrint ir atnaujinant upių, ežerų, tvenkinių maudyklų bei tarpinių ir pakrantės vandenų maudyklų charakteristikas, teikia Aplinkos apsaugos agentūra. Savivaldybės rūpinasi, kad būtų sudaryti vandens kokybės mėginių paėmimo kalendoriniai grafikai ir surinkti stebėsenos duomenys. Panevėžio apskrityje stebimos visos populiarios, daug žmonių sutraukiančios maudyklos. Panevėžio miestas gausybe maudyklių pasigirti negali. Laimei, ir tos pačios dvi – Nevėžio upėje ties „Ekranu“ ir Lėvens upėje ties „Berželiu“, – atlikus tyrimus, pasirodė esančios saugios. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras pranešė, kad mikrobiologiniai šių maudyklų vandens tyrimai atitinka reikalavimus.

Saugios ir rajono teritorijoje esančios maudyklos – Paįstrio, Ėriškių tvenkiniai, maudyklė Sanžilėje ties Berčiūnais, Juodžio ežeras už Mikėnų, Šilų karjeras, Upytės, Smilgių, Šambaliono tvenkiniai.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų