REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuvertėję pinigai ir beprotiška infliacija skaudžiausiai smogė nedideles pajamas gaunantiems baltarusiams. O kai kuriose degalinėse jau trūksta kuro.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos ekonomikos ekspertai prognozuoja, kad kreditai iš Tarptautinio valiutos fondo ar Maskvos šalies ekonomiką stabilizuotų tik laikinai, o po pusmečio padėtis tik blogės, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Kasdien kylant kainoms, Baltarusijos vyriausybė tegali padėti vienu būdu: iki liepos įšaldytos socialiai jautrių prekių – cukraus, kruopų, obuolių, mėsos subproduktų ir pieno – kainos. Tačiau ir tai menkai tepadeda: antai varškė Minske brangesnė nei Lietuvoje.

„Kainos labai išaugo, netgi vaistų. Duonos kaina auga kasdien, o žuvies apskritai neįperkame.Labai brangu“, – teigė baltarusė.

„Dėl tokios padėties kalta tik valdžia. Mes matome, kaip tauta netiki valdžia, nes niekas nesako tiesos“, – sakė kalbintas vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Prekių kainas šokdina ne tik nuvertintas rublis, bet ir valiutos trūkumas. Antai pasienio degalinėse automobiliai užsienietiškais numeriais degalų gali įsipilti tik už dolerius arba eurus. O ir už valiutą ne visada jų gali gauti. Už baltarusiškus rublius vienu kartu galima nusipirkti tik 20 litrų degalų.

Prie keityklų žmonės ir toliau paromis stovi eilėse, kad nusipirktų 50 dolerių ir atsikratytų rubliais.

„Rublio devalvacija neišsprendė jokių ekonominių problemų. Užšaldžius kai kurias vartotojams svarbių produktų kainas, iš Baltarusijos traukiasi importuojančios bendrovės. Kitos veiklą pristabdė. Postūmio verslas negavo“, – tvirtina žurnalo „Baltarusiai ir rinka“ ekonomikos analitikė Tatjana Manionok.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek Maskva, tiek Tarptautinis valiutos fondas už milijardines paskolas Aleksandro Lukašenkos planinei ekonomikai kelia drakoniškas sąlygas – šalyje reikalingos planinės ekonomikos struktūrinės reformos. O jeigu Minskui pavyktų susiderėti su Maskva dėl kreditų, net ir pardavus Maskvai kelias valstybines įmones, Baltarusijos planinės ekonomikos modelis pratemptų metus ar dvejus. Ir tik laiko klausimas, kada Baltarusija planinei ekonomikai turės tarti sudie.

Žodžiai „struktūrinės reformos“ seniai erzina A. Lukašenką.

„Gavę kreditų, laikinai ištemptume penkis mėnesius, bet liktume su dar didesnėmis skolomis ir ta pačia girgždančia nestabilia ekonomika. Gyventojams gyventi būtų tik sunkiau“, – įsitikinęs ekonomikos ekspertas prof. Leonidas Zlotnikovas.

Nesėkmingai gesinant ekonomikos gaisrą, A. Lukašenkos populiarumas tik krenta.

Rūta Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų