REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos pareigūnai baiminasi, kad E.coli bakterija, nusinešusi 18 žmonių gyvybes, jau aptinkama ir Britanijoje. 7 žmonėms buvo diagnozuotas apsinuodijimas maistu (3 iš jų D. Britanijos piliečiai, 4 – vokiečių tautybės). Manoma, kad jie užsikrėtė būdami Vokietijoje. Šiandien nustatyta, kad iš viso užsikrėtė 1600 žmonių iš 11 Europos šalių ir JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Infekcija labiausiai plinta tarp moterų, iš 18 mirtinų atvejų 13 jų buvo moterys. E.coli yra užkrečiama ir gali plisti tarp žmonių, ypač jei nesilaikoma elementarios higienos, tokios kaip rankų plovimas.

REKLAMA

Nauja bakterijos atmaina yra atspari antibiotikams; ji išskiria nuodingus toksinus, kurie gali sukelti inkstų nepakankamumą,

Sveikatingumo specialistai tikina, kad ši unikali E.coli bakterijos atmaina yra mirtina žmogui ir gali sukelti vieną didžiausių mirčių protrūkių Europoje. Rusija ir daugelis Europos šalių jau uždraudė bet kokių daržovių importą iš visos Europos Sąjungos.

Mokslininkai bando išaiškinti tikslias ligos priežastis, jie neabejoja, kad daržovės galėjo būti užkrėstos jas tręšiant gyvūnų mėšlu. Vokietijos valdybos organai iš pradžių tikino, kad tai dėl užnuodytų Ispanijos agurkų, tačiau vėliau pripažino esanti neteisi. Dėl patirtų ūkininkų nuostolių Ispanijos vyriausybė grasina teistis.

REKLAMA
REKLAMA

Britai, keliaujantys į Vokietiją pespėjami dėl užkrėstų daržovių: pomidorų, agurkų ir salotų lapų. Jei atsiranda tokie simptomai kaip viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas, pykinimas nedelsiant reikia kreiptis į gydytojus. Iš 1600 registruotų atvejų, 499 buvo nustatytas inkstų nepakankamumas (3 iš jų britų tautybės). Komplikuotais ligos atvejais pacientams gali būti nustatyta centrinės nervų sistemos pažeidimas.

Pasaulinė Sveikatos Organizacija jau užregistravo užsikrėtimo atvejų Austrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, JAV ir dabar jau   Britanijoje. Manoma, kad aukoms teko būti šiaurės Vokietijoje arba kontaktuoti su žmonėmis iš šio regiono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro direktorius Denis Coulombier sakė, kad šio užkrato židinys yra Vokietijoje. Visi pacientai buvo apklausiami kur keliavo per pastarąsias savaites.

Medicinos valdžios organai tikino, kad E.coli protrūkis yra laikomas vienu didžiausiu ir pavojingiausiu istorijoje. 1996 metais 12 žmonių ir daugiau kaip 12 000 buvo užsikrėtę Japonijoje, o 2000 metais Kanadoje nuo tos pačios bakterijos užkrato mirtinai nukentėjo 7 žmonės.

Gydytojai tikina, kad dažniausiai tokiomis infekcinėmis ligomis užsikrečia vaikai arba pensijinio amžiaus žmonės, tačiau pastarasis protrūkis buvo ypač paplitęs tarp vidutinio amžiaus žmonių.

REKLAMA

Vartotojų teisių direktorius Gennady Onishchenkco tikino, kad Europos Sąjunga laiku nesiėmė reguliuoti leistinų antibiotikų maisto pramonėje, kas vėliu lėmė E.coli bakterijos atsparumą šiems vaistams.

Mutavusi infekcija išskiria nuodus

E.coli bakterija, aptinkama maiste, gali apnuodyti žmones ir gyvūnus. Kai kuriais  atvejais bakterija sukelia tokius negalavimus kaip mėšlungį ar viduriavimą. Paskutiniais duomenimis bakterijos atmaina -  E.coli 0104 išskiria toksinus skrandyje, kurie prasiskverbia į kraujotakos sistemą. Tai gali sukelti mirtinas pasekmes.  Reta komplikacija – hemolizės uremijos sindromas (HUM), kuris diagnozuotas 500 iš 1600 atvejų. Nuo 3-5% šių diagnozių yra mirtinos. Užsikrėsti įmanoma ne tik valgant maistą, bet ir per žmones, todėl labai svarbu dažnai plauti rankas. Bakterija žūsta gaminant valgį 70C temperatūroje.

REKLAMA

Kodėl moterys dažniau užsikrečia nei vyrai?

Mokslininkai tikina, kad moterys ir merginos (13-18 metų ) yra dažnesnės E.coli užkrato aukos nei vyrai. Jos linkusios laikytis dietos ir valgyti pagrinde daržoves. Stephen Smith, Dublino Mikrobiologijos Kolegijos specialistas sakė, kad bemaž pusė užsikrėtusių moterų stengėsi palaikyti sveiką gyvenimo būdą, todėl valgė salotas, agurkus, pomidorus ir kita. Iš 1600 atvejų 60 % yra moterys, turėjusios rimtas komplikacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų