REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės vyriausybė siūlo žmonėms dirbti iš namų ir tokiu būdu išvengti chaoso 2012 metais per Olimpines žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad darbas namuose gali išlaisvinti žmones nuo kasdieninio darbo biure. Telefonas, kompiuteris ir interneto prieiga – visos darbo sąlygos, kurias žmogus gali susikurti ir namie.

REKLAMA

Taigi, kyla klausimas kam valandų valandas keliauti iki darbo, jei galite atsikėlę ryte, pusryčiaudami, pradėti dirbti. Net ir gamtosaugininkai pritartų tokiam siūlymui, nes gatvėse sumažėtų automobilių ir taršos.

Darbas namuose sparčiai populiarėja. Britanijos Pramonės konfederacija skelbia, kad nuo 2006 metų iki 2008 metų tokio pobūdžio darbas išaugo 32 proc. Ir ši tendencija nestovi vietoje.

Britanijos telekomas buvo vienas pirmųjų iniciavęs šią idėją. Nuo 1986 metų iš 92 000 darbuotojų 15 000 jau dirba namuose. Telekomas tikina, kad taip sutaupoma apie 6 000 svarų (apie 23 tūkst. litų) per metus, o žmonės rečiau ima nedarbingumo lapelius.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėje Karalystėje „HSBC“ 15 000 iš 35 000 žmonių personalo turi galimybę dirbti namuose. Bet tai dažniausiai neatitinka pilno etato reikalavimų.

Vis dėlto ne visi darbo sektoriai gali įgyvendinti tokią galimybę. Pavyzdžiui, prekybininkai, pramonininkai turėtų būti savo darbo vietoje, tuo tarpu klientų aptarnavimo specialistai telefonu gali dirbti namuose.

„HSBC“ atstovas Markas Hemingway sako: „Grynųjų pinigų operacijos atliekamos tik banko filiale, todėl čia personalas mums yra būtinas. Bet visiems administraciniams darbams atlikti užtektų ir namų sąlygų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdžios atstovai tikina, kad žmonės, auginantys vaikus, taip pat galėtų dirbti namie, tai jiems suteiktų lankstesnį darbo grafiką ir galimybę darbą derinti su šeimyniniu gyvenimu.

Jungtinės Karalystės transporto sekretorius Philipas Hammondas prašo, kad darbininkai iš Londono kitų metų Olimpinių žaidynių metu dirbtų namuose. Taip siekiama sumažinti didelį transporto srautą ir kamščius keliuose.

Jis tikina, kad toks darbas turi nemažai pliusų: dirbančių namuose darbas paprastai yra našesnis ir produktyvesnis, jie turi galimybę derinti darbą su asmeniniu gyvenimu (paimti vaikus iš mokyklos, rūpintis vyresniais giminaičiais) ir t.t.

REKLAMA

Kita vertus, namuose jūsų niekas nestebi, taigi nesulauksite pagyrų ar pastabų iš vadovų, be kolegų galite jaustis vienišas, todėl tikėtina, kad greitai prarasite susidomėjimą darbu. Profesorius Cooperis taip pat pabrėžia, kad namuose susidūrę su problemomis darbuotojai gali imti panikuoti, ko neatsitiktų biure, nes iškilusios problemos sprendžiamos drauge. Dingus internetui, niekas neateis jo pataisyti, todėl turėsite viską daryti pats. Prof. Cooperis siūlo lankstų darbo grafiką, kuris suteiktų galimybę pamainomis dirbti ir namie ir biure.

REKLAMA

Ne vienintelė Britanija siūlo tokią sistemą. JAV vyriausybė neseniai išleido darbo namuose plėtimo programą, kuria reikalaujama, kad kiekviena vyriausybės agentūra remtų ir iniciuotų darbo namuose politiką.

Vienas darbuotojas, kuris 3 dienas per savaitę dirba namuose, šaliai per metus sutaupo 5 878 dolerius ir sumažina teršalų kiekį, išmetamą į aplinką, iki 4000 kilogramų.

Darbo namuose asociacijos direktorė Shirley Borrot sako: „Darbas namuose – greičiau nauda darbuotojui, nei investicija į gerą verslą. Dauguma darbdavių klausia, kaip jie gali tikėti, kad jų samdiniai dirba, jei jų nemato darbo vietose. “

CBI atstovas sako: „Dauguma žmonių visada pirmenybę teiks darbui biure. Ten jie gali bendrauti su kolegomis, dalintis idėjomis ir į darbą žiūrėti kaip į visiškai atskirą dalyką nuo asmeninio ar šeimyninio gyvenimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų