REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rašytojų sąjunga liūdi dėl savo skyriaus Klaipėdoje pirmininko Rimanto Černiausko netikėtos mirties.

REKLAMA
REKLAMA

Prozininkas, dramaturgas, ilgametis Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Černiauskas staiga mirė birželio 1 dieną, eidamas šešiasdešimt pirmuosius metus.

REKLAMA

Rimantas Černiauskas gimė 1950 m. rugsėjo 10 d. Dauguose Alytaus r. 1968 m. baigė Švėkšnos vidurinę mokyklą. 1968‒1973 m. studijavo Vilniaus universiteto Matematikos fakultete. 1973‒1976 m. dirbo matematikos mokytoju Klaipėdoje, 1976‒1988 m. ‒ Suaugusiųjų aklųjų mokyklos Klaipėdos skyriuje.

Nuo 1987 m. ‒ Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas. Literatūrinį kelią pradėjo rašydamas eilėraščius, o nuo 1974 m. ėmė reikštis kaip prozininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją apsakymų knygą „Šiapus debesų“ Rimantas Černiauskas išleido 1980 metais, vėliau išėjo knygos suaugusiesiems ir vaikams: „Gusto istorijos“ (1983), „Senelės išdaigos“ (1984), „Tikrieji miestelio vyrai“ (1990), pjesių rinkinys „Nuoširdumo klubas“ (1992), „Laužai palėpėse“ (1995), „Jūra yra sūri“ (1997), „Gustas“ (1997), „Kairiarankių šalis“ (2000), „Pasakėlės vaikams, vanagams ir sliekams“ (2003), ‚Samdomo žudiko išpažintis“ (2004), „Koridorių vilkas“ (2007), „Slieko pasaka“ (2007), „Vaikai ir vaiduokliai“ (2009). Sudarė eilėraščių rinkinius „Į šviesą“ (1990) ir „Viskas žmogui“ (1990), nuo 1992 m. ‒ Klaipėdos krašto literatūrinio kultūrinio almanacho „Baltija“ sudarytojas ir redaktorius. Yra išvertęs prozos knygų iš rusų ir švedų kalbų, o jo novelės verstos į rusų, lenkų, švedų, ispanų, prancūzų kalbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rimanto Černiausko knygos susilaukė įvertinimo ir Lietuvoje, ir užsienyje. 1988 m. už Maskvoje rusų kalba išleistą knygą „Kovingas charakteris“ („Voinstvennyj charakter“, 1987) jis buvo apdovanotas M. Gorkio premija; 1996 m. už apysaką „Laužai palėpėse“ ‒ Ievos Simonaitytės literatūrine premija.

2007‒ųjų „Metų knygos“ rinkimuose jo kūrinys „Slieko pasaka“ buvo apdovanotas kaip geriausia knyga vaikams, o pernai R. Černiausko knyga „Vaikai ir vaiduokliai“ tapo laureate.

Už aktyvią kūrybinę veiklą skatinant rusų ir lietuvių rašytojų bendradarbiavimą bei apsakymų ciklą apie Donelaitį 2008 m. rašytojas pelnė tarptautinę K. Donelaičio premiją.

REKLAMA

Rimantas Černiauskas buvo tapęs savotišku Klaipėdos senamiesčio simboliu ‒ aktyviai dalyvavo kultūros renginiuose, knygų pristatymuose. Pernai R. Černiauskas tapo Klaipėdos kultūros magistru.

Rimanto Černiausko kūryba, ypač jo novelistika, išsiskyrė konstruktyvumu, ironiškomis intonacijomis, aforistiniu minties glaustumu, kylančiu iš blaivaus „techniško“ galvojimo, racionalaus ir skeptiško požiūrio. Kūriniuose vaikams ir paaugliams rašytojas nestokojo fantazijos ir subtilumo, kūrybiškų ir išradingų minties posūkių. Pasitelkdamas paradokso ir grotesko poetiką, Rimantas Černiauskas kūrė įsimenančias šiokiadieniškas istorijas, atskleidžiančias jo talento galimybes „kone vonegutiškai parodijuoti žmogaus silpnybes ir tuo pačiu pasakyti apie jį daug tiesos“ (J. Mikelinskas), rašoma Lietuvos rašytojų sąjungos nekrologe.

Velionis bus pašarvotas Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto 25, Klaipėda), lankymas ‒ penktadienį, birželio 3 d., nuo 12 iki 19 val. ir šeštadienį, birželio 4 d., nuo 10 val. Karstas į Švėkšnos kapines išlydimas šeštadienį, birželio 4 d., 11 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų