REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gatvė, purvas, smurtas ir neaiškios pažintys. Daugumai tokia kasdienybė atrodo mažų mažiausiai nepriimtina, kai kuriems netgi nesuprantama. Bet yra vaikų, kuriems tokios sąlygos yra kasdienybė. Yra sakoma, kad gatvė vaikų neatiduoda. Tačiau su šiuo posakiu susitaikyti negalima, tad reikia priešintis ir neleisti gatvei pasiimti vaikų. O ką daryti, kad taip nebūtų? Visų pirma – atkreipti dėmesį į tuos, kuriuos dar galima išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl žiniasklaidos holdingas „Baltic Media Alliance“ (BMA) ir Vilniaus arkivyskupijos Caritas visus geros valios žmones kviečia dalyvauti gerumo akcijoje „Padovanokime vaikams vasarą!“. Juk vaikai – tai mūsų ateitis. O tai, kokius išgyvenimus jie patiria vaikystėje, lemia jų bei visos šalies ateitį. Todėl šios akcijos tikslas – surinkti lėšų Visų šventųjų šeimos paramos centro globojamų vaikų vasaros stovyklai ir taip juos užimti, padėti įgyti socialinių įgūdžių bei apsaugoti nuo žalingos aplinkos įtakos.

REKLAMA

„Norime atkreipt visuomenės dėmesį į socialiai pažeidžiamus vaikus, kurie šalia savęs neturi idealų, į kuriuos galėtų lygiuotis. Norėtume paraginti Lietuvos gyventojus į tai pažvelgti kitu kampu – kiekvienas gali prisidėti kuriant turiningą ir prasmingą vaikų laisvalaikį vasaros atostogų metu“, – sako „BMA Lietuva“ generalinė direktorė Jolanta Butkevičienė.

Daugelis vaikų net nėra matę ežero

Mokykloje vaikai iš vargingai gyvenančių šeimų dažnai būna skriaudžiami arba patys tampa agresyvūs. Patyčios, alkoholis, rūkalai, narkotikai – be tėvų kontrolės ir visuomenės dėmesio šie vaikai ne tobulės, o ners į dugną. Tokie vaikai dažniausiai nėra matę, kaip atrodo turiningas poilsis prie ežero, kaimo sodyboje, nežino, kad bendravimas su bendraamžiais gali būti paremtas vien teigiamomis emocijomis, be patyčių ir smurto. Deja, šių vaikų tėvai neturi pinigų, kad galėtų sumokėti už vasaros stovyklą ar papildomą ugdymą. Todėl Vilniaus arkivyskupija Caritas savo globojamiems vaikams tokias stovyklas organizuoja nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA

„Stovykla tokiems vaikams yra galimybė ištrūkti iš kasdienės aplinkos. Pabūti su vaikais, kurie turi tokius pat išgyvenimus ir nesityčioja vienas iš kito. Čia jie randa draugų, patiria daugybę įspūdžių, pramogauja. Stovyklose stengiamės vaikams parodyti, kad jie yra svarbūs, reikalingi ir mylimi. Dažniausiai namuose ar mokykloje jie jaučiasi priešingai. Bandom jiems suteikti kuo daugiau tikėjimo ir pasitikėjimo savimi, parodyti kokie vertingi ir nepakartojami jie yra“, – tikina Vilniaus Arkivyskupijos Caritas paramos koordinatorė Dalia Sakalauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiau, nei komercinėje stovykloje

Stovyklose vaikai laisvalaikį leidžia kitaip – linksminasi, maudosi, žaidžia, sportuoja, kvailioja ir dūksta. Jie mokosi būti tolerantiškais, pasitikėti savimi, ugdo savo vertybes. Namuose tokie vaikai dažnai yra tylūs ir baikštūs, ypač jei patiria smurtą, mokykloje jie arba nepastebimi ir visų žeminami arba agresyvūs ir nepaklusnūs, nes tiesiog nežino kito būdo apsiginti. „Stovykloje leidžiame jiems būti savimi ir nebausti už norą dūkti ir ieškoti. Pas mus jie būna tiesiog vaikai“, – priduria D. Sakalauskaitė.

REKLAMA

Tačiau suorganizuoti 7 dienų vasaros stovyklą kainuoja labai brangiai – vienam vaikui apie 450 Lt. Nors ši suma yra mažesnė nei privačiose ar komercinėse stovyklose, bet vaikų tėvai tiek skirti negali – dažnai tai daugiau nei pusė šeimos mėnesio pajamų.

Pasak D. Sakalauskaitės, kadangi šių vaikų tėvai neturi jokių lėšų, kuriomis galėtų prisidėti, visą kainą moka Caritas. Stovykloje vaikai maitinami, apgyvendinami bei gauna visas užsiėmimams ir pramogoms reikalingas priemones.

Už surinktas lėšas vaikams ir paaugliams iš paramos centro liepos mėnesį bus suorganizuota savaitės trukmės stovykla sodyboje prie ežero. Pinigus akcijai „Padovanokime vaikams vasarą!“ kviečiame aukoti užsukus į Visų šventųjų šeimos paramos centrą Vilniuje, Visų Šventųjų g. 5, arba pervesti į Caritas banko sąskaitą Nr. LT027044060003972406. O „Litfarma“ vaistinių tinklas jiems padovanos vitaminų rinkinius, padėsiančius sveikai augti ir džiaugtis vasaros malonumais. Daugiau informacijos apie akciją galima rasti BMA socialinių iniciatyvų interneto svetainėje www.dalinkisgerumu.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų