REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolės auditoriams patikrinus Šiaulių miesto savivaldybės 2010 metų finansinę ataskaitą nustatyta teisės aktų pažeidimų naudojant ir skirstant mokinio krepšelio lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų apstu

Valstybiniai auditoriai konstatavo, kad kai kurios Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigos vadovai pažeidė biudžeto sandaros įstatymą, nes mokinio krepšelio lėšas panaudojo ne pagal tikslinę paskirtį.

REKLAMA

J. Janonio gimnazija iš mokinio krepšelio lėšų, skirtų 2010 metų mokymo reikmėms finansuoti, avansu apmokėjo 50 tūkstančių 646 litų 2011 metų socialinio draudimo įmokas ir taip pažeidė 2010 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą, kuris draudžia vienais metais gautas lėšas naudoti kitų metų išlaidoms finansuoti.

„Juventos“ pagrindinė mokykla 12 tūkstančių 807 litus mokinio krepšelio lėšų, skirtų mokymo priemonėms įsigyti, neteisėtai panaudojo perkant mokyklinius suolus, higienos prekes, dalyvaujant seminaruose.

REKLAMA
REKLAMA

Už šias lėšas mokykla apsirūpino netgi telefono aparatais bei vejapjove. Lėšos mokyklos ūkio išlaidoms yra finansuojamos ne iš valstybės biudžeto, o iš mokymo įstaigos steigėjo — Savivaldybės, todėl tokie pirkimai traktuoti kaip Švietimo įstatymo pažeidimas.

„Juventos“ pagrindinės mokyklos direktoriaus įsakymu pedagogams skirtos vienkartinės priemokos (iš viso 48 tūkstančiai 373 litų). Pinigai iš mokinio krepšelio sumokėti dokumentuose nenurodant, už kokius konkrečius darbus pinigai buvo skirti.

„Dainų“ pradinė mokykla iš mokinio krepšelio skirtų darbdavių socialinės paramos išlaidų ir darbo užmokesčio fondo padengė socialinio draudimo įmokų išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rasos“ pagrindinės mokyklos direktorius, susidarius darbo užmokesčio fondo ekonomijai, nurodė visiems pedagoginiams darbuotojams perskaičiuoti 2010 metų rugsėjo ir spalio mėnesių atlyginimą pagal tarnybinio atlyginimo koeficiento maksimalų dydį.

Darbo užmokestis mokyklos pedagoginiams darbuotojams už atliktą darbą rugsėjo ir spalio mėnesiais jau buvo išmokėtas, todėl valstybės auditas konstatavo, kad mokinio krepšelio lėšos — 29 tūkstančiai 225 litai — darbo užmokesčiui padidinimui buvo panaudotos netaupiai.

REKLAMA

Valstybiniai auditoriai Šiaulių miesto savivaldybės administracijai rekomendavo ištaisyti audito metu nustatytas apskaitos klaidas ir imtis konkrečių priemonių, kad ateityje lėšos būtų naudojamos teisės aktų nustatyta tvarka.

Rengiamasi stiprinti finansų kontrolę

Šiaulių miesto savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Janušauskienė, miesto mokslo įstaigose valstybės kontrolės auditorių aptiktus pažeidimus įvardija kaip netyčinius, esą mokyklų vadovai „ūkininkavo kaip išmanė“.

Finansininkė akcentavo, kad už klaidingus mokinio krepšelio lėšų paskirstymus atsako tik mokyklų direktoriai, nes jie yra biudžeto asignavimų valdytojai, bet ne Savivaldybė. Taigi sukontroliuoti, kaip ir kur vadovai panaudoja mokinio krepšelio lėšas, Savivaldybė nėra įpareigota.

REKLAMA

Remdamasi Valstybės kontrolės auditorių pateiktomis rekomendacijomis Savivaldybės administracija, pasak R. Janušauskienės, rengia įsakymą dėl lėšų paskirstymo kontrolės sustiprinimo švietimo įstaigų viduje.

Šiuo metu ne pagal paskirtį panaudotos mokinio krepšelio lėšos valstybės biudžetui jau yra sugrąžintos.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų