REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėnesį trukęs konkursas auksarankiams „Feniksas“ iš garažų, rūsių ir namų į dienos šviesą ištraukė tikrų meno kūrinių – mechanikos mėgėjai su menininkų sielomis pademonstravo, kokių originalių skulptūrų, žvakidžių ar pakabų galima sukurti iš nereikalingų transporto priemonių detalių.

REKLAMA
REKLAMA

„Metalo laužo krūva man tarsi aukso krūva, kuri duoda peno sielai, – pasakoja geriausio kūrinio autorius Renaldas Darius Dulinskas iš Vilkaviškio. – Į naudotas automobilių, motociklų, skalbimo mašinų, laikrodžių ir kitokių mechanizmų detales žiūriu kitaip nei daugelis. Numesta metalo detalė gali tapti sunkvežimiu, lėktuvu, traktoriumi, o kelios veržlės ir keletas centimetrų vielos gali įsikūnyti į įvairių profesijų žmones, paukščius, gyvūnus augalus“. Jo iš rastų senų detalių sukurtas garvežio modelis pelnė daugiausia balsavusiųjų simpatijų.

REKLAMA

„Visi šie darbai pagaminti iš nebereikalingų smulkių detalių, kurios per laiką susikaupia likučių dėžėje. Jiems sukurti reikėjo daug laiko. Gaminant tokius suvenyrus svarbu ne tik fantazija, reikia išmanyti ir techniką“, – sako R. D. Dulinskas. Autorius, kurdamas „feniksus“, naudojo tik tris įrankius – pusiau automatinį suvirinimo aparatą, kampinį šlifuoklį ir reples.

Pasak konkursą rengusios VšĮ „Moto Grupė“ direktoriaus Antano Petrausko, šiuo konkursu norima priminti, kad senas motorines transporto priemonių eksploatacines atliekas reikia ne išmesti ar užkonservuoti garažuose, o prikelti naujam gyvenimui – atiduodant perdirbti ar saugiai panaudojant, pavyzdžiui, suvenyrų draugams gamybai. „Žinoma, tai netaikytina pavojingoms atliekoms, kurias saugiausia atiduoti į surinkimo aikšteles, gamintojams ar perdirbėjams“, – primena A. Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pats R. D. Dulinskas aktyviai pasisako už antrinį žaliavų panaudojimą: „Deja, kol kas mūsuose žmonės ekologija rūpinasi tiek, kiek tai liečia jų „daržą“. O, pavyzdžiui, kinai ar rumunai iš tokių atliekų sėkmingai gamina skulptūrėles, kitus suvenyrus, kurie yra paklausūs. Kodėl to nepadarius ir Lietuvoje?“ – alternatyvią senų detalių panaudojimo idėją svarsto vyras.

Trims konkurso nugalėtojams už jų „feniksus“ atiteko vertingi prizai. Kūrinių nuotraukos eksponuojamos svetainėje http://www.motomanai.lt/uz_gamta/.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis konkursas yra viena iš šiemet įgyvendinamo projekto „Visuomenės informavimo ir švietimo apie motorinių transporto priemonių ir eksploatacinių atliekų daromą žalą gamtai priemonių įgyvendinimas“ veiklų. Projektą, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, inicijavo ir įgyvendina VšĮ Moto grupė. Portalas „Motomanai.lt“ vienija daugiau nei 18 tūkstančių narių turinčią motociklininkų bendruomenę.

Kelios „feniksų“ nuotraukos:

 

organizatorių nuotr.organizatorių nuotr.

 

 

Nugalėjęs „feniksas“ – garvežys. Panaudota 16 senų guolių, viena oro pompa, elektros skydelis, grandinė ir įvairių rastų metalo lauže detalių. Ilgis 800 mm, aukštis 250 mm, svoris 6 kg. Aut. R. D. Dulinskas.

REKLAMA

 

organizatorių nuotr.organizatorių nuotr.

 

2 vieta – originalus staliukas. Aut. Albertas Tamašauskas

 

 

organizatorių nuotr.organizatorių nuotr.

3 vieta – Motociklas. Aut. Milžinas K

 

organizatorių nuotr.organizatorių nuotr.

4 vieta. Gamybos laikas: 2 dienos; Metalas: nerūdijantis plienas - vamzdis, juosta, strypas, pridedamo metalo strypeliai; Suvirinimo tipas: TIG; Motociklo tipas: Coffin Sidecar

Aut. Krestas

 

organizatorių nuotr.organizatorių nuotr.

5 vieta. Šie visureigiai buvo skirti bekelės 4x4 kino filmu festivaliui. Idėja priklauso „Viesulas-Bastunas“ klubo prezidentui A.Sutkui, o viso darbo atlikimas Vidui Stanevičiui. Aut. Vidas Stanevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų