REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokių padarinių gali turėti kompiuterinių žaidimų įranga pirštams, rankoms ir kitoms kūno dalims? Tai, kad užsitesęs organizmui svetimo veiksmo kartojimas gali sukelti fiziniu pakitimus, niekam nekelia abejonių. Todėl ir kompiuteriniai žaidimai jų vartotojams turi visiškai realias pasekmes. Galima pavadinti tai „virtualaus pasaulio sąlygota realybe“. Jau eilę metų su tuo susiję tyrimai atliekami klinikose visame pasaulyje, tačiau gydytojai ir mokslininkai nelinkę savo išvadomis dalintis su visuomene. Visgi įrodymai apie naujų technologijų sukeltas ligas jau tampa žinomi ir už mokslininkų bendruomenės ribų.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžios institucijos ignoruoja šią užslėptą epidemiją vadindamos ją „masine isterija“. Visgi kaip teigia mokslininkai, kurie sutinka kalbėti tik su sąlyga, kad jų pavardės nebus minimos ‒ tokie nediagnozuoti sveikatos sutrikimai yra į pramogas linkusios visuomenės psichologinė patologija. Skaitmeninės technologijos neabejotinai pažeidžia vartotojų pirštus, rankas, laikyseną. Žaidimus gaminančios kompanijos nenori apie tai kalbėti, chirurgai ir dermatologai atsisako diskutuoti šia tema. Tuo tarpu tūkstančiai žaidėjų skundžiasi panašiais simptomais, tūkstančiai jų jaučia tikrą skausmą. Ir tai tikrai nėra pernelyg ilgo sedėjimo prie kompiuterio sukeltos haliucinacijos. Internete pradedamos platinti tokių sutrikimų nuotraukos su  aprašymais. Mes taip pat atrinkome keletą pavyzdžių:

REKLAMA

Odos lupimasis

gamearthritis.org nuotr.gamearthritis.org nuotr.

Pakitimai ant delnų ir pirštų, nuospaudos, kraujuojantys pirštai. Pastebėtos ir nagų ligos, įskaitant dažnai pasikartojančią kandidamikozę, aštrios nagų raukšlės, besiformuojantys pūlinių židiniai ir nago skilinėjimas. Dėl to per mažas žaizdas susidaro mikroskopiniai patogenai. Infekcijas dažnai sukelia žaidimų pultelių paviršių tarpeliuose besiveisiančios bakterijos. Pūlinių atsiradimą virš riešo sukėlė itin agresyvus virusas. Taip atrodo žaidimų sukeltas septinis artritas. Liga labai užkrečiama ir plinta virusiniu keliu.

REKLAMA
REKLAMA

 

gamearthritis.org nuotr.

gamearthritis.org nuotr.gamearthritis.org nuotr.

 

3D technologijos sukeltas aklumas

gamearthritis.org nuotr.gamearthritis.org nuotr.

Nenaturalūs akies traukuliai yra pirmieji smarkiai nudegintos tinklainės simptomai. Visa su 3D žaidimais užaugusių vartotojų karta dabar visiškai akla, o visai nesenai buvo atrasta, kad trijų dimensijų vaizdo technologija graužia akis. Prieš prarasdami regėjimą varototojai taip pat skundžiasi padidėjusiu jautrumu šviesai. Taip pat pagal ligos simptomus, regėjimas dažniausiai prarandamas staigiai, tačiau kartais lydimas išsiplėtusių vyzdžių ir jų šviesos atspindžio sutrikimo tas praradimas gali tęstis ir keletą dienų, savaičių ar mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp kitų simptomų dažnai pastebimas padidėjęs skysčių vartojimas ir šlapinimasis, svorio padidėjimas, sumišimas, neramumas, elgsenos pokyčiai ir mieguistumas. Minėti simptomai gali atsirasti per keletą mėnesių nuo ligos pradžios. Endokrininėse liaukose dažnai fiksojamas padidėjęs anstinksčių gaminamų lytinių hormonų kiekis. Oftalmoskopo tyrimai iš pradžių neparodys jokių pakitimų, tačiau vos po keleto menesių tinklainė bus negrįžtamai pažeista. Pagal patologinius pokyčius žymus ląstelių išsigimimas židinyje ir kūgyje taip pat pastebima ir kitų tinklainės sluoksnių degeneracija.

gamearthritis.org nuotr.

gamearthritis.org nuotr.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų