REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Aš provokuoju – siūlau metus smulkiajam verslui netrukdyti. Tegul pamėgina įsisukti, ir tik po metų tegul pas juos ateina kontrolierius su mokesčių inspektoriumi“, – apstulbino premjerą šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė pasiūlė pradedantiems smulkiesiems verslininkams palengvinti biurokratinę naštą – pirmaisiais metais verslo naujokų netikrinti ir atleisti nuo verslo mokesčių. Kai kuriose Vakarų Europos šalyse tokios taikomos lengvatos dar vadinamos verslo atostogomis.

REKLAMA
REKLAMA

Išdrįskime mažiau kontroliuoti

Prezidentė priminė, jog sprendimas, kad smulkųjį verslą reikia skatinti, yra politinis.

D. Grybauskaitė pasiūlė metus smulkiajam verslui netrukdyti. Pasak jos, tegul pamėgina įsisukti, ir tik po metų tegul pas juos ateina kontrolierius su mokesčių inspektoriumi, išdrįskime mažiau kontroliuoti.

REKLAMA

Šiuos žodžius apstulbusiam premjerui Andriui Kubiliui prezidentė pasakė ne tik kaip politikė, bet ir kaip buvusi finansų ministrė bei ES biudžeto ir finansų komisarė. Akivaizdu, kad dabartinė finansų ministrė Ingrida Šimonytė nedrįs kritikuoti pirmtakės, savo mokytojos pasiūlymo. Praėjo jau savaitė, o finansų ministrė tyli. Ir tylės. Nieko nekalba ir naujasis tylusis ūkio ministras Rimantas Žylius.

Kita vertus, ką reiškia Prezidentės paminėtas „politinis sprendimas“? Kas ir su kuo susitarė, juk išgirdęs Prezidentės pasiūlymą premjeras A. Kubilius neplojo katučių, tik pasakė, kad apie šį pasiūlymą Vyriausybė savo nuomonę pateiks po dviejų savaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Atsikvošėjęs premjeras kirto iš peties

Paveiktas Prezidentės siūlymo premjeras atsikvošėjo po dviejų dienų ir jau rėžė iš peties: „Atleidus verslininkus nuo mokesčių pagrindinė problema būtų dirbančiųjų socialinis draudimas. Pirmiausia reikia labai konkrečiai susitarti, nes eksperimentuoti nelabai apibrėžiant, su kokiomis nuostatomis eksperimentuosime, būtų gana sudėtinga. Palikti dirbančiuosius neapdraustus socialinio draudimo mokesčiu, kažin ar būtų labai išmintinga, nes nuo to nukentėtų patys dirbantieji.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras nepraleido progos priminti, kad smulkiajam verslui ir taip yra pagerintos sąlygos – sumažintas pelno mokestis, taikomos socialinio draudimo įmokų lengvatos. Be to, pasak A.Kubiliaus, artimiausiu metu dar numatoma svarstyti su tuo susijusį papildomų priemonių paketą.

„Taigi mes ir taip eksperimentuojame bei įgyvendiname ilgalaikius dalykus, principus, kuriais siekiame padėti smulkiajam verslui“, – tikino Vyriausybės vadovas.

Anglijoje verslo atostogos prigijo

Smulkusis verslininkas ir Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos narys Giedrius Romeika sako, kad Prezidentės pateiktą idėją galima laikyti smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos laimėjimu. Šią mintį smulkieji verslininkai iškėlė jau prieš dvejus metus, ir štai pagaliau ji pasiekė valdžios viršūnes.

REKLAMA

„Deja, dėl žiaurios biurokratijos įsigalėjimo Prezidentės iškeltą idėją įgyvendinti nebus paprasta. Prezidentė šį savo pasiūlymą pavadino provokacija. Dabar turėsime galimybę įsitikinti, ar valdžios žmonės išdrįs pasitikėti savo piliečiais, tai – didžiausia provokacija“, – sako G.Romeika.

Mums naujasis pasiūlymas atrodo lyg iš fantastikos srities, tačiau tokios lengvatos kitose šalyse – ne naujiena. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje tokia tvarka taikoma seniai ir ji pasiteisina, nes prigiję verslininkai rinkoje išlieka ilgam.

REKLAMA

Trukdo įstatymų kaita

Pasak jau 20 metų Lietuvoje gyvenančio verslo konsultanto Arūno Pemkaus, Vakarų Europos valstybėse ir JAV smulkiajam ir vidutiniam verslui veikti sudarytos kur kas palankesnės sąlygos. Lietuvoje verslo apmokestinimas yra vienas mažiausių, tačiau darbo jėgos apmokestinimas yra vienas didžiausių ES rinkoje.

Konsultantas pastebi, kad verslui labai kenkia dažnas įstatymų keitimas ir biurokratai.

Šį trūkumą pažymi ir G.Romeika: „Dažna įstatymų kaita, netobulas jų parengimas, išaiškinimas pridaro daug bėdos, tačiau niekas neprisiima atsakomybės. Štai žmogus nuomoja savo sodybą turizmo agentūrai, sudaro ilgalaikę 5 metų sutartį, o praėjus metams valdžia staiga pakeičia įstatymus. Kaip jam elgtis? Arba pažeisti įstatymus, arba nevykdyti ilgalaikėje sutartyje numatytų įsipareigojimų.“ Ar įgyvendinus Prezidentės pasiūlymą smulkusis verslas pajustų efektą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie verslininkai sakys, kad sukuriamos nelygios sąlygos, atsiras ir norinčiųjų piktnaudžiauti. Naudingiau būtų visiems sudaryti lygias ir geresnes sąlygas“, – svarsto A.Pemkus.

Pirmoji pagalba pradedantiesiems Kėdainių verslo informacijos centro direktorė Daina Balasevičienė sakė, kad pradėti verslą nelengva, todėl pagalba labai reikalinga. Pasak direktorės, pirmaisiais metais mokesčių inspektoriai ir kiti kontrolieriai turėtų būti ne griežti baudėjai, o verslininko konsultantai. Tiesa, nuo balandžio mėnesio pradėta teikti nemokama pagalba verslininkams. Pagal projektą „Versli Lietuva“, pradedantys verslininkai gali gauti nemokamą 50 valandų konsultaciją, kaip pasinaudoti virtualaus biuro paslaugomis, mokesčių, buhalterinės apskaitos sistemomis, darbų saugos, Darbo kodekso ir kitais klausimais.

REKLAMA

„Pradedantys verslininkai šia galimybe domisi. Projektas tikrai naudingas, nes viena konsultavimo valanda verslininkui kainuotų apie 100 Lt, o dabar tai daroma nemokamai. Pradedantį žmogų pirmosiomis savaitėmis reikia beveik už rankos vedžioti po įstaigas ir viską rodyti, kaip ir ką reikia daryti. Tokia paslauga jiems labai naudinga, o Prezidentės siūlymas būtų labai efektyvus“, – sako D.Balasevičienė.

Tuo metu Jurbarko verslininkų organizacijos pirmininkas Gintaras Stoškus sako tiesiai: „Prezidentė pasakė, tačiau abejoju, ar ji tikisi, kad Vyriausybė rimtai imsis įgyvendinti šį pasiūlymą. Gerais norais labiau patikėčiau, jeigu tokia idėja būtų išsakyta ne kaip provokacija, o kaip rimtas pasiūlymas su įgyvendinimo terminais.“

REKLAMA

Verslininkas su kartėliu prisimena savo pirmuosius žingsnius kuriant verslą 1995-aisiais. Prisimena galybę tikrinimų ir įtarius kontrolierių žvilgsnius, tarsi jis užsiimtų ne legaliu verslu, o bandytų kenkti valstybei. Vėliau G.Stoškus verslo pagrindų mokėsi Švedijoje ir savo akimis pamatė, kaip valstybė gali pagelbėti smulkiesiems verslininkams.

Turime daug rezervų gerinti verslo sąlygas

Donatas Žiogas, Verslo informacijos centrų asociacijos pirmininkas

Prezidentės pasiūlyme galima įžvelgti ir politinių interesų, tačiau akivaizdu, kad anksčiau ar vėliau tokį sprendimą reikės priimti. Tik laiko klausimas, kuri valdžia ryšis priimti šį sprendimą. Pasaulio banko duomenimis, pagal sąlygas pradėti verslą iš 180 valstybių Lietuva užima 87 vietą, taigi rezervų gerinti sąlygas yra daug. Kai kuriose šalyse pradedančiam verslininkui taikomos 1–2 metų vadinamosios mokesčių atostogos, nors tose šalyse mokesčiai yra net didesni nei Lietuvoje. Taigi valstybės skatina, kad atsirastų kuo daugiau būsimų mokesčių mokėtojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lems vykdomosios valdžios pastangos

Aldas Kikutis, Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų tarybos pirmininkas

Ar Prezidentės pasiūlytą idėją pavyks įgyvendinti, lems vykdomosios valdžios pastangos. Tačiau valdžios keičiasi, todėl vien žodinės paramos neužtenka, reikia pasiūlymus įtvirtinti įstatymais. Pradėti verslą reikia lėšų, o jų paprastai labai trūksta, be to, ką tik ėmęsis verslo žmogus jau turi mokėti mokesčius, nors pinigų dar neuždirbo. Jeigu verslas susijęs su maisto produktų gamyba, tai prisideda labai daug higieninių reikalavimų ir leidimų. Be to, įstatymai labai greitai keičiami, papildomi, o naujam verslininkui susigaudyti labai sunku, todėl išbandymas pirmaisiais metais būtų labai naudingas.

Albinas ČAPLIKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų