REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors abiturientai dar nebaigė brandos egzaminų sesijos, dažnas, nors trumpam padėjęs vadovėlius į šalį, varto įvairius aukštųjų mokyklų leidinius ar ieško informacijos apie studijų galimybes internete. Nors dalis abiturientų dėl studijų kainos ir sąlygų kartais kritiškai vertina galimybę studijuoti Lietuvoje ir mėgstama sakyti, kad įdomių ir perspektyvių studijų mūsų šalyje nėra, aukštosios mokyklos skuba šią nuomonę paneigti ir teigia, kad naujų studijų programų šiemet „užderėjo“ itin daug. Naujienų portalas „Balsas.lt“ pasidomėjo, kokias naujas studijų programas būsimiems studentams ketina pasiūlyti populiariausi šalies universitetai.

REKLAMA
REKLAMA

VGTU: populiarios kūrybinės industrijos studijos

Vilniaus Gedimino technikos universiteto studijų direkcijos direktorius Vytautas Plakys, kalbėdamas apie naujas studijų programas sakė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas nuolat atnaujina studijų programas, atsisako neperspektyvių studijų programų ir kuria naujas modernias studijų programas, atitinkančias šios dienos ir ateities rinkos poreikius. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos informacinių technologijų rinkos poreikių ir modernizavimo tempai yra pakankamai spartūs ir tai siejama su nuolatiniu informacinių sistemų specialistų poreikiu, Fundamentinių mokslų fakultetas, sukūrė naują I pakopos studijų programą Verslo informacinės sistemos taip pat nauja programa – Multimedija ir kompiuterinis dizainas.“

REKLAMA

Tarp naujų studijų programų taip pat buvo paminėtos: taikomoji statistika ir ekonometrija, ekonomikos inžinerija, kurios galimos specializacijos – e-verslo ekonomika, inovacijų ekonomika, investicijų ekonomika, tarptautiniai ekonominiai ryšiai, verslo santykių ekonomika, verslo valdymo ekonomika.

„Mechanikos fakultete atnaujintos I pakopos studijų programos gamybos inžinerija ir valdymas ir inovatyvioji gamybos inžinerija. Statybos fakultete buvo atnaujinta pirmosios pakopos studijų programa inovatyvios statybos medžiagos ir technologijos. Į šias atnaujintas studijų programas studentų priėmimas planuojamas jau šiais, 2011 metais.Verta paminėti, kad prieš trejus metus sukurta studijų programa kūrybinės industrijos yra labai populiari tarp studentų. Į šią studijų programą studentai stoja su aukščiausiais balais ir jos populiarumas per trejus metus nė kiek nesumažėjo“, – teigė V. Plakys.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie stojančių studentų motyvaciją V. Plakys sakė: „Universiteto vienas iš tikslų yra pakviesti studijuoti motyvuotus, gabius abiturientus, kurių laimėti studijų krepšeliai padėtų užtikrinti universiteto studijų kokybės ir finansavimo stabilumą. Moksleivių motyvacija priklauso nuo to, kada jie susidomi būsima profesija, studijomis bei ateities darbo perspektyvomis, kiek ir kokios informacijos jie gauna. Universitete atliktos apklausos rodo, kad profesijos pasirinkimas labiausiai priklauso nuo tėvų, studijuojančių draugų, internetinės informacijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VDU: nuo biotechnologijų iki multimedijų studijų

Vytauto Didžiojo universiteto Studijų marketingo tarnybos direktorė Miglė Šontaitė, paklausta, kokių naujų studijų programų šiemet atsiras universitete, sakė: „Ekonomikos ir vadybos fakultetas šiemet stojantiesiems siūlo Marketingo vadybos bakalauro studijas, skirtas parengti plataus profilio kvalifikuotus marketingo vadovus ir specialistus, sugebančius suvokti sudėtingus marketingo procesus ar atskiras jo sritis..“

Pašnekovės teigimu, šiemet Gamtos ir mokslų fakultetas siūlo Biotechnologijos bakalauro studijas, skirtas parengti kvalifikuotus, kūrybiniu ir kritiniu mąstymu pasižyminčius biotechnologijos specialistus, išmanančius šiuolaikinius biologijos, genetikos ir biotechnologijų pasiekimus ir jų taikymo galimybes, o Informatikos fakultetas siūlo Multimedijos ir interneto technologijų bakalauro studijas, skirtas siekiantiems įgyti naujausių žinių, reikalingų projektuojant šiuolaikines interneto sistemas, kuriant jų dizainą, programuojant bei pateikiant šias sistemas interneto vartotojams.

REKLAMA

Dėmesys humanitarinėms ir menų studijoms

Nemažai dėmesio universitetas skiria ir kitoms studijų sritims: „Humanitarinių mokslų fakultetas siūlo Baltijos regiono kultūrų bei atnaujintas Vokiečių kalbos ir kultūros bakalauro studijas. Pirmoji programa skirta parengti visapusiškai Baltijos regiono kultūrą išmanančius plataus profilio specialistus, gebančius atpažinti regiono tradicinės ir moderniosios kultūros reiškinius ir juos analizuoti platesniame tarpkultūriniame kontekste, įvertinti regiono kultūros reiškinių kaitos procesus bendrame istorinių ir socialinių pokyčių fone, praktinėje veikloje naudotis ne mažiau kaip trijų regiono kalbų žiniomis, organizuoti ir kvalifikuotai konsultuoti kultūrinius renginius bei edukacines programas. Vokiečių kalbos ir kultūros studijos paruoš specialistus, gerai mokančius vokiečių kalbą, susipažinusius su vokiečių literatūra, kultūra, politika ir ekonomika, išmanančius tarpkultūrinės komunikacijos specifiką“, – teigė M. Šontaitė.

REKLAMA

Pašnekovė užsiminė, kad Socialinių mokslų fakultetas siūlo Karjeros ir profesinio konsultavimo bei Švietimo ir informacinių technologijų bakalauro studijas bei VDU žada pokyčius ir meno studijų srityje: „Nuo 2011 m. prie VDU prisijungus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakultetui ir tapus VDU Muzikos akademija, nuo šiol VDU stojantiesiems siūlo Atlikimo meno bei Muzikos pedagogikos bakalauro studijas. Atlikimo meno studijų programos tikslas – parengti aukščiausios kvalifikacijos menininkus – muzikos atlikėjus, solistus, orkestrų, įvairios sudėties ansamblių muzikantus (operos dainininkus) Stojantieji gali rinktis iš 28 specializacijų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiarėja japonų ir korėjiečių kalbos

Kalbėdama apie tai, kokios studijų programos per pastaruosius pora metų universitete buvo ypač populiarios, pašnekovė sakė: „Jau keletą metų iš eilės stojantieji labiausiai renkasi Teisės, Psichologijos, Ekonomikos bei Viešojo administravimo studijas. Socialinės srities mokslai apskritai išlieka populiariausi. Kodėl taip yra galima tik spėlioti: galbūt stojantieji mano, jog šios srities studijos nėra tokios sudėtingos, o baigus studijas darbo bus galima ieškotis įvairesnėse srityse, bus gaunamas didesnis atlyginimas. Tačiau visa tai priklauso nuo studijų metais įdėtų pastangų, įgytų žinių, praktikos.“

REKLAMA

Anot pašnekovės, ateityje planuojama studentams pasiūlyti ir gana netradicinių studijų programų: „2012 m. stojantiesiems planuojama pasiūlyti Ekoinformatikos studijas, kadangi IT sunaudojamos energijos kaštai užima antrą pagal dydį poziciją po darbo jėgos kaštų daugelyje įmonių, o IT kūrimo ir naudojimo metu išsiskiria didelė dalis viso globaliai išskiriamo anglies dvideginio, svarbu pažinti ryšius tarp informacinių technologijų ir aplinkos mokslų ir išmokti šiuos ryšius valdyti. Taip pat bus siūlomos Šiuolaikinės kalbotyros ir orientalistikos (japonų, kinų, korėjiečių kalbos) studijos, kurios ruoš specialistus, išmanančius Rytų Azijos šalių kultūros specifiką ir tarpkultūrinės komunikacijos ypatumus, bei Šiuolaikinė kalbotyra ir romanistika (italų, ispanų, prancūzų kalbos), kuri ruoš specialistus, išmanančius Viduržemio jūros šalių kultūros specifiką.

REKLAMA

VU tarp populiariausių – medicina, ekonomika ir teisė

Vilniaus universiteto studijų direkcijos specialistų teigimu, šiemet iš 70 vykdomų bakalauro ir 112 magistrantūros studijų programų abiturientams ir studentams bus pasiūlytos 6 naujas bakalauro ir 9 naujas magistrantūros studijų programas.

Universitete ketinama pradėti vykdyti naujas nanotechnologijų ir medžiagotyros, lietuvių ir lotynų kalbų mokymo, skandinavistikos, aplinkotyros, audiovizualinio vertimo, kūrybos komunikacijos bakalauro studijas, o taip pat naujas nanomedžiagų chemijos, verslo sistemų valdymo, bendrosios kalbotyros, skandinavistikos, skandinavistikos ir Europos studijų, sveikatos informatikos, taikomosios fizinės veiklos, baudžiamosios justicijos, Europos Sąjungos verslo teisės magistrantūros studijų programas. Į šias programas bus priimama, jei jos bus įregistruotos Studijų ir mokymo programų registre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be šių programų, išskirtinis dėmesys tenka ir pagal vadinamą Nacionalinę kompleksinę programą ir Nacionalinę studijų programą valstybės remiamoms chemijos, fizikos, gamtos mokslų, medicinos, matematikos ir informatikos bei komunikacijos magistrantūros studijų programoms. Šiose programose rengiami specialistai ypač svarbūs Lietuvoje kuriamų precedento neturinčių studijų, mokslo ir verslo slėnių įsteigimui bei jų kuriamai mokslinei produkcijai ir jos plėtojimui.

Studijų direkcijos specialistų teigimu, ypač didelio stojančiųjų dėmesio sulaukia medicinos, ekonomikos ir teisės studijos.

REKLAMA

Galimybė rinktis gretutines studijas

Jau šiemet priimtieji į genetikos ir molekulinės biologijos studijų programas turės galimybę studijų metu rinktis gretutinės krypties studijas biomedicinos mokslų programose.

Nuo naujųjų mokslo metų studentams ketinama sudaryti galimybę rinktis naujos koncepcijos bendrojo universitetinio lavinimo modulius. Naujojoje koncepcijoje pažymima, kad bendruoju universitetiniu lavinimu siekiama ugdyti veiklius, kūrybingus, atvirus ir tolerantiškus, plataus akiračio ir atsakingus savo šalies ir šiuolaikinės visuomenės narius, suprantančius praeities pasiekimus, šiuolaikinio pasaulio problemas bei galimas ateities perspektyvas. Galiausiai, laikui bėgant, Universitete visa apimtimi ketinama pereiti prie modulinės ir tarpkrytinės (pagrindinės ir gretutinės) studijų sistemos, leisiančios studentams liberaliau rinktis jų poreikius atitinkančias studijas.

REKLAMA

Apie abiturientų ir studentų pasirinkimų pagrindą VU studijų direkcijos specialistai negalėjo suteikti daug informacijos, bet pabrėžė, kad įvairių studijų sričių ir krypčių studijų programų komitetai stebi Lietuvos ir pasaulio tendencijas darbo rinkoje, studijų ir mokslo srityse, taip pat atsižvelgia į stojančiųjų bei studentų poreikius.

Specialistų teigimu, pirmiausia norima užtikrinti ir sumaniai plėtoti tai, kas universitete sėkmingai gyvuoja jau ilgesnį laiką. Be abejo, visa tai daroma atsižvelgiant į visuotinius ir Universitetui įtaką turinčius standartus bei kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų