REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Antano Valionio traukimasis iš Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje pareigų buvo tikėtinas po jo pasisakymų apie padėtį šioje šalyje ir ypač jos Prezidentą Valdį Zatlerą, tačiau tai neturėtų daryti įtakos tolesniems abiejų šalių santykiams, teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas doc. dr. Tomas Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų atomazga buvo gana tikėtina, būtų buvę sunku įsivaizduoti, kaip pats ambasadorius galėtų vykdyti savo funkcijas šalyje, kur gana nepagarbiai atsiliepia apie Latvijos prezidentą. Akivaizdu, kad Latvijos oficialių institucijų atstovai, net jei būtų išvengę oficialių demaršų, notų ar panašių priemonių, būtų visapusiškai ignoravę ir izoliavę ambasadorių po tokių pareiškimų. (...) Manau, kad sprendimai buvo priimti labai greitai, ryžtingai, ir iš esmės labai tikėtina, kad tai liks tik vieno žmogaus problema ir neturėtų keisti tarpvalstybinių santykių ir abiejų valstybių požiūrio viena į kitą“, – Eltai sakė T. Janeliūnas.

REKLAMA

Politologo teigimu, šiuo atveju riba buvo peržengta ne tiek dėl paties pasisakymo stiliaus, bet konkrečiai užsimenant ir nevengiant subjektyvių V. Zatlero sprendimo inicijuoti Latvijos parlamento paleidimą vertinimų. „Matyt, vien pasisakymo stilius nebūtų sukėlęs tokios audros, jeigu nebūtų toks akivaizdus nederamas atsiliepimas apie kitos šalies vadovą“, – svarstė T. Janeliūnas.

Politikos mokslų eksperto įsitikinimu, bendrai dar anksti vertinti tokį Latvijos prezidento sprendimą, tuo labiau į aštrias diskusijas neturėtų veltis kitos šalies ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesos ieškojimas, mano manymu, yra visiškai ankstyvas dalykas. Interpretacijų, dėl ko V. Zatleras ėmėsi to sprendimo, galėtų būti pačių įvairiausių ir toje pačioje Latvijoje, jos spaudoje galima matyti labai įvairių pasisakymų. Akivaizdu, kad Latvijos politikai, politologai įvairiai vertina, tačiau tai, kas leistina ekspertams, politikams, ypač nesutinkantiems su Latvijos prezidento pozicija, tai, be abejo, yra neleistina kitos šalies ambasadoriui, kuris yra susaistytas tam tikrų diplomatinių rašytų ir nerašytų taisyklių“, – aiškino T. Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologo teigimu, tokio masto klaidų mūsų ambasadoriai iki šiol iš esmės kaip ir nedarė.

„Galima priminti nebent Mečio Laurinkaus atšaukimą, kai Prezidentė buvo nepatenkinta ambasadoriaus Gruzijoje pasisakymais, tačiau jie buvo labiau nukreipti būtent į Lietuvą, o ne į tą šalį, kurioje ambasadorius rezidavo. Tai yra pirmas toks precedentas, kai Užsienio reikalų ministerija buvo priversta atšaukti ambasadorių konsultacijų, atitinkamai Prezidentė labai ilgai nelaukdama irgi pareiškė savo poziciją dėl to, kad ambasadorius jau nebegali toliau sėkmingai atlikti savo funkcijų“, – komentavo T. Janeliūnas.

REKLAMA

Pasak politologo, ambasadorių atšaukimas nėra labai didelė retenybė, bet dažniau toks veiksmas yra susijęs su kitų šalių veiksmais. Ambasadoriai atšaukiami arba kviečiami konsultacijų, tarsi demonstruojant nepasitenkinimą kaip kaimyninėse šalyse klostosi įvykiai.

„Pastarasis precedentas truputėlį kitokios prigimties, yra susijęs su Bulgarijos ambasadoriais, kai priėmus Liustracijos įstatymą keletas ambasadorių buvo atšaukti konsultacijų dėl to, kad jie dar sovietiniais laikais priklausė Bulgarijos specialiosioms tarnyboms, ir dėl to jiems teko pereiti papildomą įvertinimą, ar jie gali toliau likti ambasadoriais kitose šalyse“, – prisiminė T. Janeliūnas.

REKLAMA

ELTA primena, kad A. Valionis antradienį, po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite, paskelbė apie traukimąsi iš Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje pareigų.

A. Valionis apgailestauja dėl susidariusios situacijos ir atsiprašė Latvijos Prezidento V. Zatlero, kurį įžeidė jo žodžiai

„Apsvarstęs visus faktus, susidariusią situaciją, taip pat žinodamas ir vaizdą iš kitos pusės, pareiškiau Prezidentei, jog įteikiu ministrui atsistatydinimo pareiškimą ir prašau mane atšaukti iš ambasadoriaus Latvijoje pareigų. Apgailestauju, kad įvyko šis apmaudus incidentas, aš atsiprašiau, atsiprašiau Prezidentės akivaizdoje ir Latvijos prezidento, kurį mano žodžiai įžeidė, ir tokiu būdu manau, kad tolesnis mano darbas Latvijoje neturi būti tęsiamas“, – sakė A. Valionis antradienį po susitikimo su D. Grybauskaite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ambasadoriui įteikus atsistatydinimo pareiškimą, Prezidentė artimiausiu metu kreipsis į Premjerą, kad pradėtų ambasadoriaus atšaukimo procedūrą.

Ambasadorius gali būti atšaukiamas Vyriausybės teikimu. Gavusi Vyriausybės teikimą Prezidentė pasirašys dekretą dėl atleidimo.

A. Valionį prieš tai yra įspėjęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. Diplomatijos vadovas pažymėjo, kad Lietuvos diplomatai, nors ir turi teisę komentuoti vienus ar kitus klausimus, jų pareiga yra daryti tai korektiškai, su pagarba kitos valstybės suverenumui ir jos politikams.

REKLAMA

Ambasadorius A. Valionis buvo iškviestas konsultacijų.

Audringą reakciją sukėlė A. Valionio pasisakymai žiniasklaidai apie situaciją Latvijoje, kai šios šalies prezidentas V. Zatleras inicijavo parlamento paleidimą.

Portalui „Delfi“ komentuodamas įvykius A. Valionis sakė, kad Latvijos Prezidento „intencijos kvepia nelabai gražiai“.

Pasak jo, daugeliui Latvijos politinio elito atstovų į galvą ateina vienintelis įmanomas V. Zatlero elgesio paaiškinimas – politinis kerštas. „Kerštas tiesiog. Daugelio manymu, žmogus pasirodė menkesnis nei turėtų būti prezidentas“, – A. Valionį cituoja portalas „Delfi“.

A. Valionis yra patyręs diplomatas, 2000–2006 metais buvęs ir užsienio reikalų ministru

Taip pat skaitykite:

A. Valionis traukiasi iš ambasadoriaus Latvijoje pareigų


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų