REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys, Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Arūnas Valinskas raštu kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas ištirti, ar generalinis prokuroras Darius Valys nėra padaręs rimtesnių Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų nei tik formalus, kurį šiuo metu tiria VTEK.

REKLAMA
REKLAMA

„Turimais duomenimis, generalinio prokuroro Dariaus Valio pažeidimai atrodo daug rimtesni nei bandoma mums pateikti, todėl kreipiausi į VTEK įvertinimo ir atsakymų“, – sakė A. Valinskas.

REKLAMA

VTEK yra pradėjusi tyrimą dėl D. Valio elgesio atitikties minėto įstatymo nuostatoms, nustatančioms privačių interesų deklaravimo tvarką bei terminus. Vertinama, ar D. Valys laiku ir tinkamai deklaravo vertybinių popierių pirkimo–pardavimo sandorius.

Tuo tarpu Seimo narys A. Valinskas prašo įvertinti, ar nebuvo padaryta rimtesnių pažeidimų nei tik formalaus pobūdžio pavėlavimas laiku deklarantuoti privačius interesus.

Seimo nariui abejonių sukėlė tai, kad D. Valys, dirbdamas generaliniu prokuroru, galėjo toliau valdyti akcijas įmonių, dėl kurių veiklos jam pavaldi institucija atlieka ikiteisminį tyrimą. Nors akcijų įsigijimo laikas ir nėra viešinimas, Seimo nario nuomone, interesų konflikto požymių vis vien esama – generalinis prokuroras arba turėjo nepirkti akcijų, o jei buvo įsigijęs anksčiau, dar eidamas Akmenės rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro pareigas, tai, pradėjęs vadovauti Generalinei prokuratūrai, turėjo bendrovių akcijų nedelsdamas atsisakyti. Tačiau to nepadarė iki 2011 metų kovo mėnesio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Rašte VTEK A. Valinskas taip pat pateikė turimus duomenis, iš kurių matyti, kad D. Valys deklaravimo terminų nesilaikė ir vadovaudamas Akmenės rajono prokuratūrai. Seimo nario nuomone, šie pažeidimai negali būti vertinami kaip formalūs, nes pats generalinis prokuroras D. Valys pradėdavo tyrimus dėl to, kad vienas ar kitas prokuroras pavėluodavo laiku deklaruoti privačius interesus, ir informaciją apie tai perduodavo VTEK.

Be to, A. Valinskas prašo VTEK iš naujo įvertinti, ar D. Valys nenusižengė tarnybinei etikai, prašydamas ar versdamas prokuratūros vairuotoją privačiu automobiliu vežti jį į darbą.

Prašoma įvertinti ir tai, ar D. Valys nenusižengė lygybės principams ir ar tinkamai atliko tarnybines pareigas, kai dėl prokurorų Algimanto Kliunkos ir Rolando Tilindžio su Specialiųjų tyrimų tarnyba pasirašytų autorinių sutarčių ir nesavalaikio šio fakto deklaravimo pradėjo tyrimus, o analogiškoje situacijoje atsidūrusių prokurorų Zenono Buroko ir Irmanto Mikelionio atžvilgiu nesiėmė jokių priemonių ir net paskyrė juos į aukštesnes pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų