REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 1-ąją, Tarptautinę Vaikų gynimo dieną, 10 val., LR Seimo III-ųjų rūmų Konferencijų salėje, bus iškilmingai pradėtas 20-asis metinis visuomeninės organizacijos (VO) „Gelbėkit vaikus“ suvažiavimas. Ši simbolinė diena pasirinkta paminėti organizacijos veiklos Lietuvoje dvidešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Jubiliejaus proga pirmą kartą specialiai į Lietuvą atvyksta visos tarptautinės organizacijos Save the Children, kurios pilnateise nare yra ir Lietuvoje veikianti VO „Gelbėkit vaikus“, generalinė direktorė Jasmine Whitbread. Renginyje taip pat dalyvaus LR Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Jos Ekscelencija, Japonijos ambasadorė Miyoko Akashi, LR Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis, LR Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, LR Seimo Žmogaus teisių komiteto bei organizacijos Šakių struktūrinio padalinio narė Ona Valiukevičiūtė, VO „Gelbėkit vaikus“ nariai iš visos Lietuvos.

REKLAMA

„Per dvidešimt veiklos Lietuvoje metų, mūsų organizacijos darbų kertiniu aspektu buvo ir yra Vaikas bei jo gerovė. Per visus šiuos metus savo šaliai ir jos žmonėms siūlėme idėjas ir diegėme, ugdėme pamatinius principus, susijusius su pagrindinėmis JT Vaiko teisių konvencijoje išdėstytomis Vaiko teisėmis: teise į gyvybę, švietimą ir ugdymą, nuomonę, visavertį gyvenimą ir saugią vaikystę. Visus šiuos metus Lietuvai skleidėme tas Vaiko gerovės nuostatas, kurias tarptautinė organizacija Save the Children per projektus daugiau nei 120 valstybių, pasauliniu mastu diegia jau daugiau nei 90 metų“, - teigia visuomeninės organizacijos generalinė sekretorė Rasa Dičpetrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Dičpetrienės, tai, kad šiandien visuomenėje kyla vis aštresnių diskusijų dėl to, kas yra Vaiko teisės, rodo palankų rezultatą organizacijos veiklos, susijusios su švietimu apie Vaiko teises, požiūriu. Anot organizacijos vadovės, dar iki JT Vaiko teisių konvencijos ratifikavimo 1995 metais, kalbėti vien apie Vaiko pareigas, vertinti jį kaip tarsi savaime besiugdančią ir visiškai savarankiškai bandančią atrasti savo gyvenimo kelią sistemos dalelę, buvo įprasčiau, nei svarstyti, koks vaidmuo tenka mums, suaugusiems, ugdant vaiką, kaip pilnavertę asmenybę. Šiandien, analizuodami Vaiko teisių ir pareigų neatsiejamą santykį, mes vis kokybiškiau nagrinėjame ir savo – tėvų, įtėvių, globėjų, mokytojų – vaidmenį Vaiko gyvenime, o tai skatina bendrą mūsų visuomenės sąmoningumo, atsakomybės, geranoriškumo didėjimą. Vadovės teigimu, spręsdami Vaiko problemas, suaugusieji visuomet kartu sprendžia ir savo problemas, o dar prasmingiau būtų suprasti, kad didžioji dalis problemų ir bėdų, kurias matome savo vaikuose, kyla būtent iš suaugusiųjų santykių vaikui artimoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per dvidešimt veiklos metų VO „Gelbėkit vaikus“ veikla, orientuodamasi į Vaiko gerovės principus, buvo ir yra vykdoma keliomis pagrindinėmis kryptimis – tai smurto prieš vaikus ir vaikų išnaudojimo mažinimas, vaikų socialinio apleistumo ir institualizacijos mažinimas, minėtas švietimas vaiko teisių klausimais.

Praėjusiais metais VO „Gelbėkit vaikus“ pirmą kartą savo veiklos istorijoje prisijungė prie kitų tarptautinės organizacijos šalių-narių, reaguodama į nuo stichinės nelaimės, įvykusios 2010-ųjų pradžioje Haityje, vaikų pagalbos šauksmą. Pirmą kartą per 20 metų organizacija sutelkė jėgas ir pakvietė Lietuvos žmones aukoti toli nuo mūsų šalies sienų nukentėjusiems vaikams. Tąkart Lietuvos piliečiai Haičio vaikams paaukojo 530 tūkst. litų sumą.

REKLAMA

„Lietuvos visuomenės sutelktumas, paramos rinkimo koordinavimas, skirtas laikas ir iniciatyva leidžia visai „Gelbėkit vaikus“ komandai viltis, kad tas žmogus, kuris padėjo Haičio, o šiemet ir Japonijos vaikui, niekada neliks abejingas ir mūsų vaikams, augantiems visai šalia. Aš tikiu, kad kartu mes visi galime padėti kas trečiam Lietuvos vaikui, kuriam vis dar reikia vienokios ar kitokios pagalbos“, - sako R. Dičpetrienė. – Visgi, net jeigu mes ir galime suskaičiuoti, kad, pavyzdžiui, vien per 2010 metus vienokią ar kitokią pagalbą bei bendradarbiavimą iš mūsų organizacijos gavo net 37 238 Lietuvos vaikai ir 13 323 suaugusieji, mes vadovaujamės nesikeičiančia pamatine idėja: mums svarbu padėti ir vienam vaikui“.

Šiandien VO „Gelbėkit vaikus“ visoje Lietuvoje yra įkūrusi 21 struktūrinį padalinį 20-yje šalies miestų ir rajonų, kuruoja 30 vaikų dienos centrų; organizacijos pagalba 18-oje miestų mokyklų dirba 117 vaikų grupių prieš smurtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų