REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonominė padėtis šiandien blogesnė nei kaimyninės Baltarusijos. Tai rodo naujausia įtakingo tarptautinio verslo naujienų portalo „Business Insider“ sudarytas reitingas, kuriame šalys vertinamos pagal jų galimybes artimiausiu metu bankrutuoti, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo aukštesnė valstybės užimta vieta - tuo rizikingesnė jos ūkio padėtis, tuo didesnė tikimybė, kad per artimiausius 5 metus ji taps nemoki. Naujausiame reitinge mūsų šalis užima 14-ą vietą, - palyginti su metų pradžia, sugebėjome „pakilti“ vienu laipteliu. Pasak finansų analitiko Stasio Jakeliūno, portalo sudarytą sąrašą koreguoja rinkos mechanizmas, kurio objektyvumu sunku suabejoti.

REKLAMA

Naujausiame „Business Insider“ reitinge, be Lietuvos, atsidūrė dar 20 valstybių. Keturioliktoje vietoje esanti Lietuva pagal portalo reitingą tik šiek tiek atsilieka nuo Bulgarijos ir gerokai „pirmauja“ prieš 15 vietoje esančią Italiją. Lietuva šiame sąraše nėra naujokė, tačiau prie potencialių bankrotų klubo prisijungė ir kaimyninė Lenkija, ilgą laiką nepakliuvusi į lyderių sąrašus. Šiuo metu pirmauja krizės purtoma Graikija, antroje vietoje - Venesuela, trečioje - Portugalija.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia, kad sąraše nėra Baltarusijos, kurioje pastaruoju metu krizė įsisiautėjo visu smarkumu. „Visi rėkia, kad Baltarusijoje viskas griūna, valstybė bankrutuoja. Pažiūrėjau Tarptautinio valiutos fondo ataskaitą ir pastebėjau, kad šalies kaimynės makroekonominiai duomenys daug geresni nei Lietuvos. Svarbiausia, kad Baltarusijos valstybės skola tesiekia 22 proc. bendrojo vidaus produkto, o mūsų tas pat rodiklis jau priartėjęs prie 40 proc.“, - teigė S. Jakeliūnas.

Jo tvirtinimu, nelabai aišku ir tai, iš kokių resursų mūsų šalies ekonomika turėtų rutuliotis ateityje. „Matyt, augti nelabai bus iš ko. Baltarusijoje bent jau gyventojų skaičius išlieka stabilus, o pas mus jų nuolat mažėja. Dėl minėtų faktorių menkės ir mokesčių surinkimas. Vadinasi, teks daugiau skolintis. Daugiau skolinsimės - išleisime didesnes sumas skolai aptarnauti. Ir taip toliau. Žodžiu, esame užburtame rate, kurį aiškiai mato „Business Insider“ ekspertai ir kuris iš tiesų gali grėsti valstybės bankrotu“, - sakė S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų