REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareikalavo šalį „pastatyti ant karinių bėgių“, praneša Rusijos verslo portalas Kommersant.ru. Pasitarime, skirtame Baltarusijos ekonomikos krizei, jis pareiškė, kad krizę sukėlė išoriniai veiksniai, pirmiausia „nesuvaldomos“ užsienio (tarp jų ir Rusijos) masinės informacinės priemonės, ir faktiškai pareikalavo išvyti užsienio žurnalistus iš šalies. Atsakydamas Kremlius pagrasino „peržiūrėti Rusijos pozicijas dėl kredito Baltarusijai skyrimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vieną kirtį A. Lukašenka gavo nuo Vašingtono. Į Baltarusijos pasiūlymą „pagerinti santykius su JAV“ prezidentas Barackas Obama atsakė pažadu sustiprinti spaudimą Minskui. Baltarusijos ekspertai perspėja, kad šaliai gresia įvesti „karinį lukašizmą“.

REKLAMA

Baltarusijos interneto erdvėje pastaruoju metu atsirado dešimtys bendruomenių, kurių nariai padeda vieni kitiems išgyvena vis sunkiau slegiančią krizę. Žmonės keičiasi valiutos keityklų, prie kurių susidariusios mažiausios eilės, degalinių, kuriose yra benzino, adresais ir receptais patiekalų, kuriems nereikia dingusių nuo prekystalių ingredientų. Tačiau dažniausiai jie duoda valią emocijoms ir publikuoja fotonuotraukas, kuriose per pastarąją savaitę dvigubai išaugusios prekių kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Šie žmonės tikėjosi, kad po „aktualiems ekonomikos klausimams“ skirto pasitarimo A. Lukašenka paaiškins apie krizės priežastis ir nurodys priemones, kuriomis bus siekiama sustabdyti šalies ekonomikos žlugimą. Ponas Lukašenka padarė ir tą, ir tą, ironizuoja Kommersant.ru.

Prezidentas paskelbė, kad nemato vidinių priežasčių, kad Baltarusijos ekonomika turėtų blogėti, bet žino, kas ir kaip krizę sukėlė: naftos kainų šuolis, gamtinės, dujos, žaliavos, metalai ir kita produkcija, „kurią Baltarusija yra priversta pirkt“, o taip pat „brolių rusų“ elgesys – Rusijos valdžios ir masinės informacijos priemonių elgesys. A. Lukašenka atkreipė dėmesį, kad šiemet gamtinės dujos Baltarusijai kainuoja brangiau negu Vokietijai. „Ačiū už tai broliams rusams;. Šiandien mes turime nemažų išlaidų pirkdami naftą. Mums buvo žadėta, kad nebus muito mokesčių, kai ratifikuosim Muitų sąjungos dokumentus, bet muito mokesčiai išliko. Jie pavadinti kitaip, kažkokia premija kompanijai, bet ji sudaro daugiau nei trečdalį muito mokesčio, – piktinosi Baltarusijos prezidentas. – Tai mus stato į nevienodas sąlygas su Rusijos, Kazachstano ir kitų šalių prekių gamintojais."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet labiausiai nuo A. Lukašenkos kliuvo užsienio žiniasklaidai, kurią jis pavadino „visiškai nesuvaldoma“ ir „isteriška“. Po to iš savo pavaldinių jis pareikalavo padaryti viską, kad užsienio žiniasklaidos neliktų Baltarusijos teritorijoje. „Ir ne todėl, kad mes norėtume ją užčiaupti. Ne. Bet aš ją įdėmiai stebėjau, visas ažiotažas prasidėjo iš ten“, – paaiškino jis.

Prezidentas paragino šalį pasikliauti tik savomis jėgomis. „Paskelbkite karinį stovį! – paragino jis. – Neužteks „BelAZų“ – dirbkite 28 valandas per parą, pritrūks avalynės – dirbkite 30 valandų per parą, pritrūks drabužių – dirbkite 50 valandų.“

REKLAMA

Po to Baltarusijos lyderis taip pat pareikalavo griežtai kontroliuoti, ar visi piliečiai yra darbo vietoje.

Paskui A. Lukašenka kreipėsi į piliečius: „Baikite kurti sandėlius butuose ir rūsiuose! Koks reikalas susivežti iš parduotuvių druską ir slėpti po lovomis arba garažuose? Kam vežtis namo po dešimt šaldytuvų ir televizorių? Jūs juk dar labiau sunkinate padėtį!“. Prezidentas iš vyriausybės ir gubernatorių pareikalavo per savaitę prekybos tinklus aprūpinti visu prekių asortimentu – „iki lubų“, „pačiomis griežčiausiomis priemonėmis užkertant kelią visokiam kainų augimui“. Prieš pažeidėjus, anot jo, galima taikyti „bet kokias priemones“: „atimti licencijas, sodinti į kalėjimą“. Baigdamas kalbą Baltarusijos prezidentas nustatė laiką: „Birželį visos problemos turi būti išspręstos“.

REKLAMA

Baltarusių politologas Alesis Logvinecas Kommersant.ru teigė, kad įvykdytą šį reikalavimą nerealu ir kad jau galima konstatuoti baltarusiško ekonomikos modelio žlugimą. Jo nuomone, agresyvus režimo elgesys vidinės opozicijos atžvilgiu lėmė jo tarptautinę atskirtį, o nenoras netekti ekonomikos kontrolės gąsdina užsienio investuotojus.

Minskas negali tikėtis ir Vašingtono paramos, nes B. Obama šeštadienį jau pažadėjo stiprinti spaudimą Baltarusijai. Tą pačią dieną Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV įves papildomas sankcijas prieš Baltarusijos kompanijas, jeigu Respublikoje bus toliau „atsitolinama nuo demokratijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas A. Logvinecas mano, kad jei krizė Baltarusijoje gilės (be Rusijos kreditų ir Vakarų paramos tai neišvengiama), gali tekti kalbėti apie „karinį lukašizmą“ – diktatūros įvedimą, panaikinant kitamanių, opozicijos ir nepriklausomos žiniasklaidos likučius.

Baltarusio „milijonieriaus“ investicinis portfelis

Baltarusijos laisvos minties elektroninis laikraštis Naviny.by šiandien pateikė sąrašą prekių, kurių baltarusis galėtų nusipirkti už vidutinį atlyginimą – 1,56 mln. Baltarusijos rublių (765 Lt)

Bulvės – 520 kg (15 maišų).

Grikiai – 52 kg (65 maišeliai po 800 g). Tauta šį produktą jau praminė „grikių ikrais“.

REKLAMA

128 „McDonald's“ mėsainiai.

312 JAV dolerių pagal oficialų kursą.

5 aukso lydinius po 1 gramą (po 61 dolerį už gramą)

405,1 litro dyzelino.

1/10 dyzelinio automobilio „VW Passat“.

29 A. Lukašenkos portretai (40X55 cm, jie kabo visose įstaigose).

2 politinių partijų įregistravimas.

5 baudos už alaus gėrimą gatvėje.

2 baudos už viešą necenzūrinių žodžių vartojimą..

1 bauda už rūkymą laiptinėje.

0,15 kv. m būsto elitiniame name.

0,22 kv. m būsto blokiniame name.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų